27.03.2015 00:15

Buget doar pentru primul trimestru la Casa de Asigurări de Sănătate

Buget doar pentru primul trimestru la Casa de Asigurări de Sănătate
Galerie foto

❚ Potrivit directorului general al CJAS Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, principala cauză a acestui fapt este lipsa unui cadru legislativ ❚ Deși bugetul existent a asigurat în primul trimestru aproape în totalitate serviciile medicale ale asiguraților, sunt și tipuri de asistență la care solicitarea foarte mare a dus la eternele liste de așteptare ❚ Aceste situații își vor găsi rezolvarea numai atunci când va fi aprobat bugetul Casei de Asigurări

VIRGIL VOINESCU


Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița are asigurat bugetul numai pentru trimestrul întâi din acest an. Potrivit celor mai recente declarații ale directorului general dr. Alexandra Stan, principala cauză este lipsa unui cadru legislativ în acest sens.

„În acest context, pentru primul trimestru al anului 2015, CJAS a prelungit prin acte adiționale cele 627 de contracte aflate în derulare la sfârșitul anului 2014”, a arătat dr. Alexandra Stan.

În cadrul contractelor se asigură toate tipurile de servicii medicale de care are nevoie asiguratul. Cu toate acestea, bugetul existent a asigurat în primul trimestru aproape în totalitate serviciile medicale ale asiguraților.

„Sigur, sunt și tipuri de asistență la care solicitarea este foarte mare, motiv pentru care CJAS a înregistrat lista de așteptare, dar sperăm că la aprobarea bugetului pe anul 2015 aceste lucruri să se rezolve”, a arătat dr. Alexandra Stan.

Conform statisticii instituției, asistența medicală primară este accesată în general de persoanele vârstnice. Acestora, în ianuarie și februarie, le-au fost decontate serviciile în totalitate.

„La data de 1 ianuarie 2015, pe lista medicilor de familie erau înscrise 103.811 persoane, cu vârste de peste 60 de ani, reprezentând un procent de 26,26%”, a mai explicat directorul CJAS.

 

Serviciile farmaceutice, asigurate 100% în urban și 90% în rural

În ceea ce privește eliberarea medicamentelor, cu și fără contribuție personală, CJAS are 89 de contracte cu societăți comerciale și se eliberează medicamente prin 150 de farmacii, însemnând că o societate comercială are mai multe farmacii.

„150 de farmacii sunt repartizate în mod aproximativ egal pe mediul rural și urban, astfel încât gradul de acoperire a asiguraților este de 100% în mediul urban și 90% în rural”, a precizat directorul CJAS Dâmbovița, care a amintit că se derulează programul de compensare în procent de 90% a medicamentelor pentru vârstnicii cu venituri sub 700 lei.

Pe primele două luni ale anului 2015, 11.276 de pensionari cu pensii sub 700 lei au beneficiat de medicamente cu compensare de 90%, pentru aceștia eliberându-se 16.359 de rețete în valoare de 1.412,91 mii lei, peste 14 miliarde lei vechi.

 

Servicii stomatologice, decontate până la 100%

CJAS Dâmbovița asigură și servicii de asistență stomatologică. Plafonul acordat medicului stomatolog este cuprins între 1.500 și 2.500 lei, iar în cadrul acesuia se decontează și protezele acrilice.

„Pentru asigurații obișnuiți, pentru persoanele vârstnice care nu sunt beneficiare de legi speciale, procentul de compensare decontat de CJAS este de 60%, iar pentru beneficiarii legilor speciale aceste procent este de 100%. Lucrurile se pot completa și vor fi mai clare în momentul în care o să primim buget pe întreg anul 2015. Aceasta este o situație de tranziție și făcând o estimare a bugetului aprobat pentru trimestrul unu suntem în măsură să asigurăm decontarea tuturor serviciilor, mai puțin pentru îngrijiri medicale la domiciliu și dispozitive unde numărul cererilor este în continuă creștere, motiv care a determinat întocmirea de liste de așteptare”, a explicat dr. Alexandra Stan.