Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.09.2014 00:25

Anchetă „Jurnal de Dâmbovița” în războiul declarațiilor dintre PDL și PSD despre migrația aleșilor locali


A A

Acuzațiile de șantaj, dezmințite în bloc de primari

Acuzațiile de șantaj, dezmințite în bloc de primari
Sunt semne că migrația celor aproape 20 de primari de la PDL la PSD reprezintă numai începutul unui exod politic opus celui din 2006, când PDL a luat primarii PSD

ANDREI VASILIU,

ANA MARIA POPESCU


Ordonanța de Urgență a Guvernului Ponta care permite aleșilor locali să se înscrie în alt partid fără a-și pierde mandatul a lovit puternic în rândurile opoziției, cei mai „afectați” fiind democrat-liberalii. De la nivel național, atenția opiniei publice și a presei centrale se îndreaptă în aceste zile spre județul Dâmbovița, unde PDL „sângerează” roșu abundent, pierzând dintr-un foc aproape 20 de primari. Mulți dintre aleși, 16 la număr, au ținut să-și facă publică dorința de a trece la PSD, participând luni, 1 septembrie a.c., la ședința Comitetului Executiv Județean al social-democraților. Evenimentul a fost organizat la Aninoasa chiar cu o zi înainte de intrarea în vigoare a ordonanței prin publicarea în Monitorul Oficial.

Președintele PDL Dâmbovița, Iulian Vladu, a reacționat imediat și acid, acuzând PSD de presiuni și șantaj asupra edililor care vor să migreze politic. „Jurnal de Dâmbovița” a făcut ieri un tur de forță printre primarii dâmbovițeni din PDL care au fost luni la Comitetul Executiv Județean al PSD de la Aninoasa. Rezultatul este o amplă anchetă jurnalistică prin care sperăm să oferim o imagine obiectivă asupra situației politice declanșate în Dâmbovița de controversata ordonanță a migrației aleșilor locali.

Iulian Vladu, președintele PDL Dâmbovița: „Primarii sunt șantajați sau sunt oportuniști”

„Ca efect al Ordonanței au apărut șantajul și presiunile politice la care sunt supuși astăzi aleșii locali și, mai ales, primarii. Putem spune că sunt trei, patru cauze care determină primarii PDL să migreze. Prima categorie de primari care migrează sunt cei care astăzi au dosare penale, dosare în instanță și li s-a promis de către PSD că vor fi ajutați și vor scăpa. Vă dau exemplu: primarii din Răscăeți și Brănești. A doua categorie reprezintă primarii care au proiecte europene și trebuie să aibă cofinanțare, bugetul local este prea redus. Riscă să piardă proiectele europene și să restituie întreaga sumă și atunci sunt șantajați de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Li se promite ajutor și bani pentru a rezolva aceste probleme. Iar la a doua categorie să vă dau și exemplu: primarii de la Dobra, Poiana. A treia categorie sunt oportuni știi, primari care nu suportă opoziția, vă dau exemplu Brezoaele, Ciocănești. Ultima categorie și cea mai periculoasă este categoria unde se face adevăratul șantaj, atât pe primar, cât și pe membrii familiei. Sunt amenințați că își vor pierde locul de muncă, sunt amenințați cu controale ale instituțiilor statului, cu amenzi și li se asigură, în schimbul trecerii în barca PSD, că vor săpa și de amenzi, și de controale. Exemplu vă dau primarul de la Iedera, unde firma fiului acestuia a fost amendată cu 30.000 de lei de Garda de Mediu, iar nora sau fata este șantajată cu locul de muncă”, a declarat Iulian Vladu, președintele PDL Dâmbovița și co-președinte al Alianței Creștin-Liberale în județ, care însă a precizat că nu are dovezi pentru afirmațiile făcute în conferința de presă.

12 primari îl contrazic pe Iulian Vladu: „Nu am fost șantajați”

Edilii au fost luați în colimator de președintele PDL Iulian Vladu după ce și-au exprimat adeziunea la PSD. Am vorbit ieri cu nu mai puțin de 12 edili vizați de președintele Vladu, care l-au contrazis cu vehemență, dezmințind în bloc acuzațiile. Aceștia ne-au declarat în exclusivitate că au ales să schimbe partidul nu pentru că ar fi fost șantajați de PSD, ci... obligați fiind de promisiunile făcute alegătorilor. Din păcate, nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere și edilii din comunele Ludești, Ciocănești, Conțești, Ocnița și Cornățelu, care au fost prezenți luni la evenimentul PSD de la Aninoasa. Primarii cu care am discutat ieri ne-au spus că în comunele lor, oamenii nu au ținut aproape niciodată cont de culoarea politică sau doctrina aleșilor locali, atâta timp cât localitatea a beneficiat de fonduri pentru diverse proiecte necesare comunității. De asemenea, prin trecerea la PSD mulți dintre edili spun că nu fac decât să se întoarcă în partidul din care, în anii precedenți, au fost „racolați” prin metode similare de Partidul Democrat-Liberal. Unul dintre cei mai vehemenți aleși cu care am vorbit a fost chiar edilul comunei Iedera, primarul Vasile Breazu: „M-am dus fără să fiu obligat de nimeni, am fost invitat. Ce să spun, că m-a bătut cineva să merg acolo? Ce să fac, să stau patru ani fără să fac nimic, doar să iau salariu? Acum revin la vechiul partid, plecasem din cauza unor neînțelegeri. Nu-i ușor să facem proiecte cu fonduri europene, guvernamentale. Banii europeni trec prin România și pleacă în altă parte, dacă nu ne zbatem. Eu am avut o discuție cu dl Vladu, care a întrebat de ce plec. I-am spus că oamenii mă judecă pentru ultimii doi ani. Nu i-am zis că face cineva presiuni pe nora mea, i-am spus că eu m-am gândit la nora mea. Ea e de 10 ani angajată acolo (n.n. la Consiliul Județean). La noi în comună sunt foarte mulți oameni care sunt la PSD, iar omul se uită la om și la ce a făcut. Trebuie să fac ceva, un drum, un canal. Au venit acuma apele și mi-au rupt drumurile, m-au ajutat oamenii de la CJD și nu m-au obligat să vin la PSD. Cu amenda luată de fiul meu a fost o coincidență, eu nu m-am băgat. Am zis că asta e, dacă nu ești în regulă, plătești. A fost o coincidență, eu așa o văd. Dacă e altceva, să aibă Dumnezeu grijă”.

Mănești, primar Constantin Alexandru: M-am simțit bine la Aninoasa, mă simt integrat în PSD, unde am și mulți foști colegi de clasă. Am avut o discuție prietenească cu dl Țuțuianu. Nu mă mai regăseam în PDL, l-am informat pe dl Vladu. Am intrat în politică direct în PDL.

Brănești, primar Ion Preda: Cetățenii mi-au spus că asta-și doresc. Umblu după semnături pentru dl Ponta și oamenii îmi spun că așa e bine. Am fost și în februarie la CEx al PSD, am fost și la Craiova (n.red. lansarea candidaturii premierului Victor Ponta la prezidențiale). Sunt alte vremuri acum.

Răscăeți, primar Iulian Buibăr: Am luat hotărârea chiar înainte de parlamentare. Nu au existat presiuni. Avem multe lucrări începute și dacă nu sunt bani, nu merge nimic. Nu consider că partidul a scos primarul și consilierii, ci invers. Nu au fost presiuni.

Bărbulețu, primar Marian Alexe: A fost foarte bine la Aninoasa, au fost informații utile despre zonele calamitate și proiectele finanțate prin OG 28. Nu au fost presiuni, pre- ședintele e din zona în care am copilărit. Omul de la țară, în momentul când nivelul de trai crește, și traiul e mai bun. E opțiunea mea, sper să fie foarte bine pentru comunitate. 

Dărmănești, primar Matei Gheboianu: Pentru a-mi rezolva problemele de comună, am fost de acord să revin la matcă. Am plecat acum 7 ani din PSD, mă simt bine între oameni, mă cunosc. Mi se pare mai important să alerg după fonduri decât doctrina nu știu cui.

Malu cu Flori, primar Toma Procopie: Cred că e obligația mea să fiu alături de Adrian Țuțuianu, e din Malu cu Flori. Avem multe de făcut, e o perioadă grea. Am fost primul care a trecut la PSD, eu l-am sunat pe dl Țuțuianu. Oamenii mă înțeleg, ei știu ce am făcut la Malu cu Flori, se vede. Nu au fost presiuni, șantaj la ce?

Brezoaele, primar Nicolae Tudorache: Când am trecut în 2006 la PDL, ne-a luat cineva cu japca? Nu presează nimeni. Secretarul mi-a spus că un consilier PNL ar vrea să treacă la aripa lui Tăriceanu. Dl Vladu nu vrea să înțeleagă, dar va înțelege. Ce îl interesează pe om, vrea să-i faci drum, canalizare și te susține, eu încerc acum, spre exemplu, să dau drumul la centrul afterschool, caut bani.

Dobra, primar Gheorghe Nica: Nu a fost nicio presiune, am fost invitat la Aninoasa. Nu ne-a condiționat nimeni. Eu am fost sincer cu dl Vladu, am avut proiecte și cu Florin Popescu, acum am cofinanțări, dar nu am fost să spun: «Dă-mi mie bani să vin la dumneavoastră ». Am fost în 2000 la PDSR, am trecut la PDL pentru modernizarea școlilor. Oamenii întreabă dacă se continuă proiectele, sunt curioși. Nu sunt primar pentru mine, sunt pentru populație.

Poiana, primar Marian Șerban: La mine nu a fost absolut nicio presiune. Iulică Vladu poate spune orice, dar trebuie să aibă și probe. Chiar nu-mi trebuie cofinanțare pentru cele două proiecte pe GAL. Eu am fost în 2004 la PSD, doar m-am întors de unde am plecat, așa am simțit eu.

Runcu, primar Gheorghe Brebeanu: Nu m-am întâlnit cu dl Vladu. Eu am fost exclus din PSD, acum mă întorc. Locuitorii votează omul, se uită după realizări, am investiții de 200 de miliarde în comună, în timp ce veniturile sunt doar de 3 miliarde (n.n. lei vechi).

Costeștii din Vale, primar Matei Toma: Eu sunt primar din 1996, la al cincilea mandat. Este aproape sigură trecerea mea la PSD. M-am înțeles cu dl Țuțuianu să colaborăm în acest mandat, pentru comună. Eu sunt un primar neșantajabil. Am căștigat al cincilea mandat cu 80%. Ce puteam să fac, să mă uit pe pereți? Lumea s-a uitat în obrazul meu, mi-a dat atâta credit. Cetățenii sunt mai puțin interesați de culoarea politică, nu mă întreabă nimeni despre asta, nu-mi reproșează.

„Vladu și Orban încearcă să ascundă situația gravă în care se află, în județ”

Președintele social-democraților dâmbovițeni, Adrian Țuțuianu, a dezmințit într-o declarație oferită agenției de presă Agerpres acuzațiile pe care le-a adus liderul PDL Dâmbovița. „Sunt vorbe care nu au în spate niciun fapt concret. Nici eu, nici alți colegi din PSD și nicio instituție publică nu a presat pe cineva pentru a se alătura vreunui proiect politic. Primarii care au venit din PDL la PSD au luat această decizie analizând situația politică proprie, situația partidului din care au făcut parte și perspectivele care țin de evoluția politică. Toate instituțiile statului trebuie să își facă datoria față de orice primar din orice partid politic ar face parte și, în același timp, nicio instituție a statului nu face sau nu va fi îndemnată de mine sau de alții din PSD, vreodată, să facă vreun abuz împotriva acelora care au altă opinie. Și domnul Iulică Vladu și domnul Ludovic Orban încearcă prin declarații de tipul acesta să ascundă situația gravă în care se află, în județ. Practic, dintr-o alianță care se dorește foarte mare a rezultat un lucru foarte mic. Adică un partiduleț care mai are în jurul lui 18-19 primari, un partiduleț din care vor pleca în perioada următoare și viceprimari și consilieri locali către alte partide politice, care, adevărat, fac parte din arcul de guvernare sau apropiate guvernării”, a venit replica președintelui PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. De altfel, liderul social-democraților dâmbovițeni a fost primul care a acuzat șantajul politic după ce consilierii județeni ai opoziției au boicotat ședința CJD de luni, 1 septembrie a.c.

De marți, s-a dat oficial startul la „migrația” aleșilor locali

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului publicată marți în Monitorul Oficial, al cărei text a fost citat de Agerpres, în termen de 45 de zile „primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să își piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale