Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.09.2022 00:18

Sărbătoare mult așteptată la poalele Leaota,


A A

Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an

Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an

*La fel ca anii trecuți, crescătorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit să-și vândă produsele

 

Una dintre cele mai apreciate sărbători pastorale, „Răvășitul oilor”, a ajuns la cea de-a 32 ediție organizată în comuna Runcu, județul Dâmbovița. În fiecare an, tradiționala sărbătoare „Răvășitul oilor” reprezintă trecerea de la anotimpul cald, la anotimpul rece, perioada în care turmele de mioare sunt coborâte de la munte și pregătite de iernat. Înainte de acest lucru însă, potrivit obiceiului, ovinele care au fost toată vara în grija păstorilor sunt răvășite, adică întoarse la proprietari. Cândva, acest eveniment era celebrat cu petrecere mocănească, cu muzică și mese îndestulate.

Totuși, din cauza conjuncturilor socio-politce, obiceiul a dispărut o bună perioadă de timp. În urmă cu 32 de ani, tradiția a fost reluată, iar sărbătoarea „Răvășitul oilor” se desfășura în diferite locații, până în momentul în care primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu a găsit un loc potrivit pentru ca această sărbătoare să se poată desfășura în fiecare an. Evenimentul are loc la poalele muntelui Leaota.

La fel ca anii trecuți, crescătorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit să-și vândă produsele. Prin târgul de la Runcu a trecut și președintele CJD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședintele Luciana Cristea, prefectul județului, Claudia Gilia, parlamentarii de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, Marian Țachianu, Radu Popa și secretarul de stat, Ionuț Săvoiu. Sărbătoarea s-a încheiat în întuneric, în jurul focului de tabără în jurul căruia s-a dansat și s-a cântat. La final, turiștii s-au putut bucura de un spectaculos foc de artificii.

 


Ștefan KhalilComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

A.S.C.O.R. are un nou consiliu director
Despre bogăție și mântuire
Combaterea traficului de persoane, în vizorul polițiștilor
Eveniment special pentru Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”
Vernisajul expoziției „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste”
Marș de protest împotriva violenței în familie
„Starea de bine ca politică de management”
Un gând pios și plin de recunoștință pentru Maica Domnului
Conferința pastoral-misionară
Adevărata bogăție


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Stabilitatea vine de la Berlin

Coaliția din fruntea Germaniei este stabilă și puternică, iar poziția liderului europeano-german Ursula von der Leyen este incontestabilă. Într-o simbioză perfectă cu Bruxelles-ul, Berlinul își exprimă deschis opinia despre extinderea Uniunii Europene sau despre relațiile comerciale cu alte continente, despre tot ce contează cu adevărat la nivel comunitar.

Germania are o voce puternică la... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale