20.09.2022 00:18

Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an

Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an
Galerie foto

*La fel ca anii trecuți, crescătorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit să-și vândă produsele

 

Una dintre cele mai apreciate sărbători pastorale, „Răvășitul oilor”, a ajuns la cea de-a 32 ediție organizată în comuna Runcu, județul Dâmbovița. În fiecare an, tradiționala sărbătoare „Răvășitul oilor” reprezintă trecerea de la anotimpul cald, la anotimpul rece, perioada în care turmele de mioare sunt coborâte de la munte și pregătite de iernat. Înainte de acest lucru însă, potrivit obiceiului, ovinele care au fost toată vara în grija păstorilor sunt răvășite, adică întoarse la proprietari. Cândva, acest eveniment era celebrat cu petrecere mocănească, cu muzică și mese îndestulate.

Totuși, din cauza conjuncturilor socio-politce, obiceiul a dispărut o bună perioadă de timp. În urmă cu 32 de ani, tradiția a fost reluată, iar sărbătoarea „Răvășitul oilor” se desfășura în diferite locații, până în momentul în care primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu a găsit un loc potrivit pentru ca această sărbătoare să se poată desfășura în fiecare an. Evenimentul are loc la poalele muntelui Leaota.

La fel ca anii trecuți, crescătorii de animale, meșteșugari și comercianți au venit să-și vândă produsele. Prin târgul de la Runcu a trecut și președintele CJD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședintele Luciana Cristea, prefectul județului, Claudia Gilia, parlamentarii de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, Marian Țachianu, Radu Popa și secretarul de stat, Ionuț Săvoiu. Sărbătoarea s-a încheiat în întuneric, în jurul focului de tabără în jurul căruia s-a dansat și s-a cântat. La final, turiștii s-au putut bucura de un spectaculos foc de artificii.

 


Ștefan Khalil