Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.02.2015 00:21

Instituirea nelegalã a celebrei taxe de habitat, poreclitã ºi „taxa Florin Popescu”, i-a îmbogãþit pe apropiaþii Elenei Udrea


A A

Gunoaiele din Dâmboviþa, nemãturate de DNA

Gunoaiele din Dâmboviþa, nemãturate de DNA
Presa centralã, cu fãraºul prin culisele politice ale mega-afacerii CJ Dâmboviþa - Elena Udrea - SUPERCOM

❚ De la raportul antedatat privind aprobarea metodologiei pentru instituirea taxei, pânã la organizarea licitaþiei pentru operatorul de gunoi, ilegalitãþile s-au adunat cu toptanul ❚ Preºedintele CJD de la acea vreme, Florin Popescu, a promovat proiectul-pilot care a devenit o afacere de milioane de euro bani publici, „predatã la cheie” apropiaþilor Elenei Udrea

PETRE DRÃGUÞOIU


Actele de corupþie ºi de conflict de interese, nelegalitãþile comise de fostul preºedinte al Consiliului Judeþean Dâmboviþa, Florin Popescu, în mandatul 2008-2012, cuprinse ºi în sfera de investigaþie a Direcþiei Naþionale Anticorupþie ºi a Agenþiei Naþionale de Integritate în douã dosare penale, l-au dus în faþa Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie. ªpaga electoralã cu 70 tone pui pentru alegerile locale din 2012 ºi conflictul de interese penal pe urma unor contracte de sute de mii de euro încheiate de Florin Popescu – în calitate de preºedinte al CJD – cu firma PROCOR, controlatã de familia sa, pot fi completate cu un nou dosar. Este vorba despre abuzul în serviciu în dauna avutului public privind taxa de habitat pentru salubrizare în localitãþile judeþului din anul 2010, subiect asupra cãruia revenim cu date noi.

În judeþul Dâmboviþa era în derulare un proiect în domeniul salubrizãrii, finanþat din fonduri ISPA, pentru ecologizarea localitãþilor ºi depozitarea deºeurilor în locuri special amenajate. Proiectul, experiment la nivel naþional, se numea „Reabilitarea colectãrii, transportului, depozitãrii ºi prelucrãrii deºeurilor solide în judeþul Dâmboviþa”. Pentru buna gestionare a proiectului a fost înfiinþatã Asociaþia de Dezvoltare Intercomunitarã din care fãceau parte toþi primarii din localitãþile judeþului. Asociaþia trebuia sã implementeze proiectul salubrizãrii în condiþii de legalitate, dacã nu ar fi intervenit, în stilu-i cunoscut, fostul preºedinte al CJD.

În Raportul CJD din 25 ianuarie scrie ce S-A VOTAT... pe 26 ianuarie în ADI Salubritate

Astfel, în luna ianuarie 2010, Direcþia de Urbanism Amenajarea Teritoriului ºi Lucrãri Publice a CJD a înaintat sub semnãtura directorilor executivi, ec. Carmen Igescu ºi arh. Dan Niþescu, Raportul nr. 670 din 25.01.2010, în care se preciza:

„Prin Hotãrârea nr. 1 din 26.01.2010, Asociaþia de Dezvoltare Intercomunitarã «Reabilitarea colectãrii, transportului, depozitãrii, prelucrãrii deºeurilor solide în judeþul Dâmboviþa» s-a aprobat înfiinþarea ºi organizarea Serviciului de Salubrizare Dâmboviþa, ca serviciu comunitar de utilitate publicã, având ca obiectiv activitãþile de salubrizare, în conformitate cu Legea nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localitãþilor, modificatã ºi completatã. Tot la aceeaºi datã, dar prin Hotãrârea nr. 3 din 26.01.2010 a aceleiaºi asociaþii, a fost împuternicit CJD sã organizeze, reglementeze, exploateze, monitorizeze ºi gestioneze activitatea Serviciului de Salubrizare Dâmboviþa, pe structura Serviciului Public Judeþean de Alimentare cu Apã ºi Canalizare Dâmboviþa. (...) În acest sens, propunem spre aprobare Metodologia de instituire ºi colectare a taxei de habitat la nivel judeþean cu destinaþie specialã de salubrizare prevãzutã în Anexa la proiectul de hotãrâre”. Întrebarea este, de unde ºtiau cei doi directori executivi menþionaþi, în momentul înaintãrii raportului (25 ianuarie 2010), ce se va discuta a doua zi, respectiv 26 ianuarie 2010, în cadrul Asociaþiei ºi ce hotãrâri vor lua membrii acesteia?! Dar preºedintele CJD, Florin Popescu, cel care a aprobat raportul, se pare cã ºtia.

Taxa, aprobatã nu pe gospodãrie, ci... pe cetãþean

Proiectul de hotãrâre în acest sens a fost supus spre aprobare consilierilor CJD în plenul ºedinþei din 28 ianuarie 2010. Metodologia, care se pretindea a fi în interesul cetãþenilor judeþului ºi al administraþiilor locale, nu prevedea decât obligaþii, cele mai multe în dezavantajul lor. Taxa, estimatã atunci la 50.000 lei vechi pe locuitor, era stabilitã cu precizarea: „Taxa se datoreazã de cãtre toate persoanele fizice care domiciliazã sau locuiesc în judeþul Dâmboviþa, precum ºi de cãtre persoanele fizice din alte judeþe sau din alte state care deþin proprietãþi sub forma unor locuinþe pe teritoriul judeþului Dâmboviþa, utilizatori ai serviciului de salubrizare. Taxa se datoreazã de cãtre persoanele fizice pentru transportul, colectarea ºi depozitarea deºeurilor generate pe raza judeþului. Cuantumul taxei de habitat cu destinaþie specialã de salubrizare va fi stabilit dupã finalizarea procedurii de atribuire a operatorului ºi va fi aprobatã prin hotãrârea Asociaþiei de Dezvoltare Intercomunitarã”.

Aºadar, taxa devenea obligatorie pentru fiecare locuitor, nu pentru fiecare gospodãrie din judeþ. Florin Popescu a acceptat fãrã comentarii sã scoatã bani de la fiecare cetãþean al judeþului, indiferent de situaþia acestora, neluând în calcul cã existau ºi foarte multe familii sãrace, unele cu 8-10 membri ºi chiar mai mulþi. Pãrinþii erau obligaþi sã plãteascã taxa inclusiv pentru un nou nãscut, poate chiar din alocaþia copilului, aceasta fiind de multe ori singura sursã de venit. Pentru pensionari, majoritatea cu venituri foarte mici, taxa a devenit o nouã povarã.

Primãriile, încãrcate cu povara taxei de habitat ºi transformate în „recuperatori”

Dar „naºul” Florin Popescu, aºa cum era poreclit, a gãsit soluþia „ingenioasã” ca primãriile sã crediteze serviciul din fonduri proprii, iar ulterior sã recupereze sumele de la cetãþeni. În cazul unor comune dâmboviþene cu numeroºi cetãþeni rromi, care nu puteau plãti fiind bine cunoscut faptul cã pentru aceºtia, singura sursã de întreþinere o reprezentau ajutoarele sociale, precum Conþeºti – Bãlteni, Cojasca, Moroeni – Glod, CJ Dâmboviþa a prevãzut în celebra Metodologie cã: „Pe perioada desfã- ºurãrii activitãþii, CJD poate finanþa activitatea Serviciului Judeþean de Apã, Canalizare ºi Salubritate Dâmboviþa”. Scopul evident al unor astfel de obligaþii financiare viza plata operatorului unic pentru transportul, colectarea ºi depozitarea deºeurilor, fãrã ca acesta sã-ºi asume practic niciun risc.

Curtea de Conturi: licitaþia din 2010, organizatã nelegal

În ºedinþa CJD din 28 ianuarie 2010, la pct. 8 al ordinii de zi, Florin Popescu anunþa sec: „Vreau sã vã aduc la cunoºtinþã tuturor cã a avut loc selecþia operatorului unic de colectare a gunoiului din judeþul Dâmboviþa, câºtigãtoare este declaratã firma SUPERCOM”. Cum s-a desfãºurat selecþia, pe baza cãror criterii ºi în ce condiþii a fost declaratã câºtigãtoare firma SUPERCOM, n-a mai catadicsit sã precizeze fostul preºedinte al CJD. Dar, dupã cum aveam sã constatãm, n-a fost acesta nici primul ºi nici ultimul abuz din mandatul lui Florin Popescu.

Jurnalistul Tiberiu Lovin consemna în „Jurnalul Naþional”, în articolul „Afacerea gunoiul. Caracatiþa salubrizãrii”, publicat în 2005: „Bani grei. Milioane de euro lunar. (...) În spatele tomberoanelor sau gropilor de gunoi stau oameni politici ºi investitori suspecþi. Unul dintre aceºtia stã aproape de preºedintele Bãsescu ºi-l consiliazã (n.n. – acþionarul principal la SUPERCOM, Ilie Ionel Ciuclea), iar firma pusã pe picioare de el scoate miliarde din salubrizare. (...) Societatea SUPERCOM SA a fost pusã pe picioare de Alexandru Bittner, Dorin Cocoº, Elena Udrea ºi Ilie Ciuclea”. Un control al Curþii de Conturi a arãtat în 2013 cã licitaþia a fost organizatã fãrã respectarea legii. Astfel, potrivit Agerpres, pre- ºedintele CJD, Adrian Þuþuianu, a declarat cã au fost gãsite nereguli în organizarea licitaþiei de colectare a deºeurilor: „Câteva concluzii care trebuie sã ne îngrijoreze: se considerã de cãtre Curtea de Conturi cã nu au fost respectate criteriile înscrise în caietul de sarcini cu ocazia licitaþiei desfãºurate în 2010”. Mirarea noastrã este cã DNA-ul nu s-a sesizat pe aceastã afacere care în anumite privinþe, aºa cum spun mulþi cetãþeni, este suspectã.



Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Trimis de Irina la 16.03.2015 12:00

Taxa de habitat de la fiecare gospodarie. Si aceasta taxa este inclusa in factura de energie electrica. Un mare abuz.
Taxa de salubrizare platita pe an la Primaria Pucioasa.
Platim multe, multe taxe.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaºi categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviºte va fi gata pânã la debutul anului ºcolar
BEZNA TRANSPARENÞEI ÎN ZECI DE PRIMÃRII
Prefectul cãtre toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ªEDINÞE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIÞA (I)
Cele patru staþii pentru vehiculele electrice, funcþionale
Criza COVID-19 a lãsat elevii fãrã "Laptele ºi cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistenþa socialã, sub strictã monitorizare



Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Judeþul Dâmboviþa - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)

ªi mulþi au constatat aceastã realitate ºi cu prilejul recentelor „Zile ale judeþului Dâmboviþa”, zile în care am strãbãtut acest meleag de þarã prin mai multe zãri ale sale, prilej de a vedea la faþa locului cum de la Potlogiul brâncovenesc ºi Gãeºtiul lui Gheorghe Zamfir, ºi „orașul aurului negru” Moreni, ºi Pucioasa, care pãstreazã încã amintirea faimosului general Kiselleff, cel ce i-a descoperit... [citeºte tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter






Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citeºte tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale