Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro04.11.2022 00:06

VOX POPULI


A A

Dmbovițenii, speriați de cutremurul de ieri dimineaț

Dmbovițenii, speriați de cutremurul de ieri dimineaț

Ieri, la ora 6:50, când mulți dintre români își beau cafeaua înainte s înceap o nou zi de munc, iar alții probabil mai aveau câteva minute de somn, un cutremur cu o magnitudine de 5,4 a avut loc în zona seismic Vrancea și care s-a resimțit în mai multe orașe din țar, inclusiv în Târgoviște. Dup acest moment, mulți cetțeni au început s-și pun mari semne de întrebare despre rezistența seismic a cldirilor în care locuiesc și la câte cutremure ar mai putea acestea s reziste? Astfel, reporterii noștri au vorbit cu mai mulți dâmbovițeni despre acest subiect, întrebându-i dac au simțit cutremurul și dac blocurile sau casele în care locuiesc sunt încadrate într-un anumit risc seismic?

„L-am simțit, da, a fost destul de puternic, 5,3 la Târgoviște. Blocul meu nu are niciun risc seismic inscripționat, dar e fcut la începutul anilor 70. Probabil c este rezistent, nu am crpturi în pereți sau ceva, nici pe vecini nu i-am auzit s spun c au vzut.

Haideți s terminm cu speculațiile și exagerrile, a fost un cutremur mic. S-a resimțit mai  puțin de 5,4 sau de cât o fi fost el. Eu am prins cutremure puternice, de simțeai c o s crape pmântul sub tine. Nu știu ce risc seismic are blocul în care locuim, dar nu a fost un cutremur așa mare ca s îl afecteze.

Da, și m-am speriat, pentru c înc dormeam. Sunt la pensie și m trezesc mai târziu, dup ora 7 jumtate. M-am speriat și eu și soțul, dar ne-am dat amândoi repede seama c e vorba despre un cutremur. Blocul nostru e destul de șubred, dac pot s spun așa și cred c de un cutremur mai mare ar fi afectat.

Am simțit, dar nu mi s-a prut cine știe ce, mi-am continuat somnul liniștit. Nu știu s v zic ce risc seismic are blocul, nu am vzut nici un afiș sau s ne spun și nou cineva.

Asta numiți voi cutremur? Pi în 1977 ce a mai fost atunci sau în 91, parc atunci m-am speriat mai tare decât în 77. Dar v spun, nu a fost mare lucru. Știu c blocul nostru nu are risc seismic, este rezistent. A fost fcut pe vremea lui Ceaușescu când înc se mai fceau lucruri bune în țara asta. Poate astea noi s pice primele.

L-am simțit, a fost un cutremur mic, chiar dac domnul dinaintea mea era viteaz și spune c nu s-a speriat. La mine a început și câinele s latre și a rmas agitat minute bune dup. Nu pot s spun c m-am speriat atât de tare cum m-am speriat acum cinci-șase ani cred, când a mai fost un cutremur în care au început s crape pereții. Nu știu riscul seismic al blocului.

Nu pot s spun c a fost un cutremur ușor, eu m-am speriat puțin pentru c înc dormeam, dar chiar și așa l-am simțit destul de tare. Și nu poți s zici c un cutremur de cinci și ceva a fost mic. Nu avem risc seismic, pentru c nu e nimic afișat, dac o fi, înseamn c nu știm.”

Dup discuțiile avute cu cetțenii, am constat c cei mai mulți dintre ei nu știu riscul seismic al blocului în care locuiesc. Unii dintre ei nu știu nici dac au vreun risc seismic blocul lor. Totuși, specialiștii anunț c este posibil s apar și replicile de la acest cutremur, care are putea veni și la câteva zile dup cel de ieri.

 

 

Ștefan KhalilComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Romnia, țara protestelor?
Masa de Paște, mai srac n acest an
Dmbovițenii, nemulțumiți de prețurile roșiilor romnești
Dmbovițenii, nemulțumiți de dispariția caselor de marcat din supermarketuri
Ce ar face Romnia n situația unui cutremur?
Cresc prețurile, odat cu nemulțumirile
Facturile le fac viața grea dmbovițenilor
„Austria face jocurile lui Putin”
„Ne așteapt o iarn de groaz!”
Rzboiul din Ucraina și amenințrile lui Putin, n ochii dmbovițenilorPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Lumea ntre ciocniri de valuri (II)

GEORGE COAND


Fascinant, nu? Oare, îns umanitatea, estabilishment-ele i leadership-urile sociale, economice, politice cu deosebire au luat seama la vuietul celui de-al Treilea Val al Schimbrii care se auzea înc de acum patru decenii i mai bine? Se pare c nu. C interesele imediate i meschine, i egocentriste ale corporatismului, mai ales ale celui american, au fcut ca „ocul viitorului”, teoretizat de acelai... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale