Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.01.2024 00:18

Târgoviște * La relansarea Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței” pentru anul 2024,


A A

Ziua Culturii Naționale la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Culturii Naționale la Muzeul „Casa Romanței”

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a primit, în aceste zile, sute de elevi și profesori vizitatori, atât online cât și fizic, în cadrul relansării Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței” pentru anul 2024. La fel ca în anii anteriori, prilejul cel mai potrivit pentru evenimentul inițiat de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a fost Ziua Culturii Naționale.

Programul de vizite, început încă de vineri, 12 ianuarie a.c., a cuprins vizite online din Ardeal, de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia, coordonați de talentata interpretă de romanțe Georgeta Plută. Luni, 15 ianuarie, muzeul târgoviștean a fost gazda unui grup mare de elevi ai Liceului Tehnologic „Spiru Haret” din Târgoviște, care au cântat romanțe pe versuri de Mihai Eminescu alături de profesorii lor Cristina Bucura, Cristina Necșoiu și pr. Bogdan Hrestic – prestigios interpret de romanțe.

Suita de vizite online la Muzeul „Casa Romanței” a fost completată ieri de grupul gingaș de preșcolari ,,Piticii voioși” de la Grădinița cu program prelungit ,,Lumea Piticilor”, din Dej, județul Cluj, coordonați de îndrăgita interpretă de romanțe Cristina Beldean Moșuțan, iar micuții vizitatori au impresionat interpretând romanța „Revedere”, compusă de Dumitru Caulea pe versuri de Mihai Eminescu. Li s-au alăturat grupuri de elevi de la Liceul din Luduș (prof. Carmen Doboș), Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia (prof. Georgeta Plută) și Liceul Pedagogic din Bălți, Rep. Moldova (prof. Beatrice Noroc).

Elevii și profesorii au celebrat, astfel, la Muzeul „Casa Romanței”, Ziua Culturii Naționale, fredonând romanțe pe versuri ale marelui nostru poet național Mihai Eminescu, și au transmis într-un glas salutul crizantemiștilor: „Romanța ne unește!”. Din păcate, vizitele elevilor din Cernăuți - Ucraina, au fost reprogramate, aceștia fiind nevoiți să se refugieze în adăposturi subterane din cauza alarmelor de raid aerian.

Directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, Alina Mavrodin Vasiliu, inițiatoarea Programului Educațional „Tinerețea Romanței”, a fost alături de vizitatori pe parcursul tuturor acestor evenimente, împărtășind cu elevii și profesorii informații prețioase despre  „Romanța Imnului Național” și despre marii poeți români ale căror poezii au devenit romanțe nemuritoare, precum și pagini valoroase din „Istoria Crizantemei de aur”, semnată de Teodor Vasiliu, fondator al Muzeului „Casa Romanței”.

Li s-au alăturat crizantemiști inimoși, din România și din Diaspora, care au contribuit cu multă generozitate prin achiziționarea de bilete online, facilitând astfel vizitele elevilor din Basarabia și Bucovina la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște: Camelia Florescu, Bela Andrasi, Anca Bold Martin, Giorgio Martin, Georgeta Plută, Cristina Beldean Moșuțan,  Ana Maria Racu, Virginia Meheș și Gabriela Raucă, din Viena - poetă și realizatoare de emisiuni la postul Radio „ProDiaspora” – partener al Programului „Tinerețea Romanței”.

Tinerii vizitatori au fost încântați de prezentările tânărului muzeograf Andrei Vasiliu și s-au arătat foarte interesați de povestea „Romanța Imnului Național”, care dovedește remarcabila contribuție a acestui gen muzical la promovarea poeziei românești, a limbii române literare și a valorilor identitare care au slujit împlinirii idealurilor unioniste ale românilor din toate provinciile românești.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

Mesaje de suflet

*A fost din nou o reală bucurie să ne revedem online în vizită la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște! Chiar dacă copiii sunt mai mici, cu vârste cuprinse între 4-5 ani, interesul și curiozitatea lor au fost foarte mari, fiind prima lor vizită online la un muzeu. Au reușit să se concentreze și să fie atenți atât cat s-a putut pentru vârsta lor.  Am învățat o variantă adaptată pentru vârsta copiilor a romanței ,,Revedere" pe versurile marelui poet Mihai Eminescu, romanță premiată la concursul de creație la Festivalul ,,Crizantema de aur". Copiii au fost foarte încântați de toate activitățile, iar azi am încheiat cu această vizită foarte reușită, de unde am avut numai de învățat. Folosim și noi, așa micuți cum suntem, salutul biruitor ,,Romanța ne unește!". Mulțumim din suflet! Vom reveni și cu alte ocazii, cu același mare drag! (Cristina Beldean Moșuțan, Grădinița Dej)

*Turul virtual al Muzeului ,,Casa romanței" pe care am avut frumoasa plăcere de a-l parcurge m-a făcut să realizez cât de bogată este România în cea ce privește marii scriitori ai romanței, marii actori și muzicieni. De asemenea, am avut oportunitatea de a-mi îmbunătăți cultura generală și mi-aș dori ca pe viitor să pot participa la un tur fizic pentru a avea timpul necesar să admir toate bogățiile ce se află în muzeu și, de asemenea, pentru a admira munca depusă de marile personalități românești! Sunt recunoscătoare pentru ocazia de a vizita muzeul! (Onișor Claudia - elevă a Liceului din Luduș)

*Am vizitat un muzeu plin de comori. Deși sunt la secția de arte plastice, iubesc muzica și după această vizită, cu siguranță voi asculta romanțe. Am aflat foarte multe lucruri importante și care sunt parte din identitatea noastră națională. (Carmen, clasa a XI-a B, Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia)

*Nu este prima dată când vizitez online Muzeul Casa Romanței, și de fiecare dată mi s-a părut la fel de interesant. Doamna profesoară ne-a și cântat azi multe romanțe care au versurile marelui Eminescu. Sigur la vară o să-l vizitez pe viu. (Teo, clasa a XI-a B, Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia)

*A fost o vizită foarte interesantă, cu informații prețioase și vă mulțumim mult pentru că ne-ați oferit ocazia să vizităm acest muzeu deosebit de frumos (prof. Beatrice Noroc – Liceul Pedagogic din Bălți, Rep. Moldova)

 

 

Victor MunteanComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”
"Ecouri din Bucegi" o apariție surpriză în peisajul presei culturale dâmbovițene
Liceul „Ion Heliade Rădulescu” devine parte din elita națională a hub-urilor viitorului
Liceul de Arte "Bălașa Doamna", autorizație provizorie pentru clasă de coregrafie
Elevii se pregătesc de vacanță
Mitropolitul Nifon, pe șantierele bisericilor în reabilitare
Extraordinară achiziție de carte veche de către Arhiepiscopia Târgoviștei
Proiectul cultural „Cu și despre Caragiale”, ediția a VIII-a
Glasul creștinilor, în Europa diversității
ÎPS Nifon, „inima” bisericilor aflate în restaurare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Blestemul aurului românilor (II)

GEORGE COANDĂ


Ofuscat, dinozaurul Soros și-a întins păienjenișul de intrigi până la Palatul Cotroceni, și, astfel, a apărut decizia altui premier, cu nume de rețetă de ceapă Julien. Un alt înalt trădător de țară, care a inclus situl Roșia Montană în Patrimoniul mondial în pericol UNESCO, și de la idee la faptă includerea s-a făcut cu… celeritate. Iar „Gabriel... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale