Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.09.2020 00:25


A A

Zilele Cetății Târgoviște, debut în condiții speciale

Zilele Cetății Târgoviște, debut în condiții speciale

❚ Zilele Cetății Târgoviște au debutat sâmbătă, 5 septembrie 2020, în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus și de o serie de norme de siguranță sanitară


VIOLETA STANCIU

 


 

Zilele Cetății Târgoviște au debutat sâmbătă, 5 septembrie 2020, în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus și de o serie de norme de siguranță sanitară. Prima manifestare a fost deschiderea Salonului Editorial, organizat de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție! Ca de fiecare dată, salonul editorial și-a dorit să faciliteze, chiar dacă la o scară mai redusă în acest an, contactul publicului dâmbovițean cu oferta de carte a celor mai importante edituri din țară. La evenimentul de deschidere al Salonului Editorial, alături de directorul Bibliotecii Județene, au participat autorități locale, parlamentari, oameni politici, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor din județ, iubitori de cultură și de carte din municipiu... În cadrul Salonului Editorial au avut loc și mai multe lansări de carte, care s-au bucurat de aprecierea tuturor celor prezenți.

,,Sper ca foarte mulți ani de acum înainte să ne întâlnim la acest eveniment firesc într-o Cetate a tiparului’’ (Cristian Stan, primarul Târgoviștei)

„La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni! Astăzi debutează Zilele Cetății 2020, o ediție care este influențată de această pandemie, dar cred că acest lucru nu-i diminuează în nici un fel importanța. Am vrut să nu trecem acest an fără să avem acest eveniment, deschiderea Salonului Editorial reprezintă un moment firesc în Cetatea de Scaun a Târgoviștei, aici unde a fost tipărită prima carte din spațiul românesc. Felicitări tuturor celor implicați în activitatea culturală, Târgoviștea rămâne o cetate a culturii grație celor care trudesc pe altarul culturii din municipiul Târgoviște. Felicitări Bibliotecii Județene pentru perseverența de care dă dovadă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca foarte mulți ani de acum înainte să ne întâlnim la acest eveniment firesc într-o Cetate a tiparului”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan. „Târgoviștenii sunt de astăzi în sărbătoare: au început Zilele Municipiului Târgoviște. Este încă un prilej de a arată ceea ce simt toți târgoviștenii zi de zi: mândria de a trăi în Târgoviște și de a fi târgoviștean! Vechea Cetate de Scaun se schimbă de la o zi la alta, dobândind, pas cu pas, strălucirea de odinioară a orașului capitală a Țării Românești. Din păcate, nu ne putem bucura așa cum trebuie de această sărbătoare, însă indiferent de greutățile prin care toți trecem acum, nimeni nu ne poate lipsi de sentimentul unic al vieții într-un oraș ca al nostru, mai ales că istoria s-a scris, întotdeauna, la Târgoviște! Să ne vedem cu bine și, cel mai important, să ne vedem sănătoși La mulți ani, Târgoviște!”, a fost mesajul deputatului PSD Corneliu Ștefan.

Editurile, ținute la distanță de regulile impuse de pandemie

„În contextul epidemiologic actual, am avut emoții vizavi de desfășurarea evenimentului, punându-ne cu toții întrebarea dacă vom mai continua tradiția organizării salonului de carte- Salonului editorial. După discuții și consultări cu conducerea Primăriei Târgoviște am ajuns la concluzia că ar fi bine să continuăm această manifestare, bineînțeles, cu respectarea normelor impuse de către Ministerul Sănătății și normelor impuse de către Ministerul Culturii. Ca de fiecare dată, am făcut invitații celor mai importante edituri din țară, doar că acum sunt mai puține prezente la Salonul editorial, nu pentru că nu ar fi fost solicitări, chiar au fost mai multe solicitări decât în anii trecuți, dar regulile despre care tocmai am vorbit ne-au impus această restricție. De asemenea, evenimentele pe care le vom organiza sunt mai puține ca număr și ca intensitate decât în anii trecuți”, a declarat Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”.

„Cultura românească, fundamentată pe principiile de viață creștine”

„Organizarea Salonului Editorial de către Biblioteca Județeană Dâmbovița reprezintă un eveniment cultural important pentru orașul nostru, ce ne reaminte ște în fiecare an de importanța cărții și a spiritualității pentru istoria națională și pentru viața noastră cotidiană. Cultura românească, precum și cea europeană, este fundamentată pe valori de Evanghelie lui Hristos, pe principiile de viață creștine, iar aceasta transferă din cultura tiparului ce a debutat pentru toți românii aici, la Târgoviște, odată cu Liturghierul lui Macarie, în anul 1508. Prin intermediul cărții noi toți ne bucurăm de experiența, trăirile, realizările, aprofundările, cunoștințele și, mai ales, de credința înaintașilor noștri, conștientizând nevoia perpetuă de a reașeza viețile noastre pe acele valori care ne dau stabilitate, pace și lumină, conferindu- ne speranța și curajul de a merge mai hotărâți pe drumurile vieții. De altfel, acesta este și motivul pentru care an de an editura Arhiepiscopiei Târgoviștei tipărește, pe lângă volume ce au în vedere celebrarea unor personalități, instituții și evenimente ce au creat gloria neamului nostru, și cărți de popularizare a valorilor noastre cretine și românești, destinate mai ales tinerilor, pentru a-i ajuta să știe clar de unde vin, cine sunt și încotro merg. Ne mândrim cu înaintași ce au știut să apere frontierele țării și ale Europei, cu mult eroism, dar și cu genialitatea și înțelepciunea pe care le-au așternut în scris și care dau mărturie lumii că strămoșii noștri au creat una din marile culturi ale lumii, cu nimic mai prejos decât altele, dimpotrivă, ci că aceasta ne obligă să-i egalăm și să-i depășim, oferind dovezi lumii despre geniul și credința neamului românesc. Întreaga noastră cultură veche și fundamentele civilizației noastre sunt creștine și acest lucru transpare din toate creațiile spirituale ale înaintașilor noștri. De aceea noi astăzi avem datoria de a trăi, de a aprofunda și de a răspândi principiile creștine, cele care au creat civilizația și fără de care ea nu poate exista. În mod deosebit doresc să apreciez activitatea Bibliotecii Județene, personal a doamnei director, precum și tot ceea ce această instituție face în folosul comunității noastre locale. Bucuria descoperirii unor noi apariții editoriale care mă încearcă astăzi este încă o dovadă a efervescenței spirituale a neamului nostru, ce ne obligă la tot mai mult întru edificarea marii civilizații românești. Dorindu-vă multă sănătate, pace și bucurie, invoc asupra tuturor binecuvântarea a tot Milostivului Dumnezeu”, a transmis ÎPS Nifon, prin vocea părintelui consilier Marian Puiescu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale