Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.05.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Vot preferențial la viitoarele europarlamentare românești?

Vot preferențial la viitoarele europarlamentare românești?

dr. DAN LUCA


Se discută mult în mediul european despre uniformizarea în viitor a sistemului de alegeri a eurodeputaților. În fiecare țară avem liste electorale, fie naționale sau regionale, însă, în unele țări, precum Belgia și Olanda, există posibilitatea ca alegătorul să dea și un vot preferențial unor candidați de pe listă.

 

Astfel candiții aflați pe listele alegerilor europene derulează o campanie dinamică și după nominalizare, nu doar până la nominalizarea de către partid în poziții eligibile. În cadrul unei dezbateri ce a avut loc în aprilie la Bruxelles, care a abordat slaba implicare a tinerilor în politica UE, s-a pus problema cauzelor pentru care blocul format din cele 28 de țări este neatractiv pentru tinerii alegători.

 

Lipsa de participare și de reprezentare a tinerilor în politică și la alegerile europene este una dintre rezultatele declinului statului bunăstării european, presiunea economică asupra serviciilor publice, concluzionându-se că lipsa de tineri de pe scena politică europeană este o „problemă gravă”. În prezent, Parlamentul European numără doar doi deputați europeni sub 30 de ani și la ultimele alegeri europene din 2009 au ajuns doar 30% din tinerii europeni la urne.

 

László Andor, comisarul european responsabil cu ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, subliniază că „Viitorul este decis cu zeci de ani înainte, avem nevoie de a încuraja și de informa tinerii cu privire la bugetul european, criza din zona euro, adâncirea pieței unice”.

 

În scopul de a face politica europeană mai atrăgătoare, organizația de tineret a Partidului Popular European (PPE) a venit cu propuneri concrete, setate pentru a fi „discutate după alegeri”, a declarat președintele organizației, Konstantinos Kyranakis. Propunerea lor, calificată drept o „iluzie”, de către comisarul UE, are ca scop simplificarea procesului de luare a deciziilor în UE, prin reducerea numărului de direcții generale și de potrivire a acestora cu comisiile parlamentare, ceea ce ar reduce numărul de funcționari nealeși.

 

Așadar, dacă vrem să acordăm cu adevărat putere alegătorului, să îl motivăm să vină la vot și să motivăm și candidații să facă o campanie ca la carte, trebuie să schimbăm sistemul actual. Propunerea de a avea listă și vot preferențial la euroalegerile din 2019 devine o dezbatere reală. Și o susțin din tot sufletul!

 

Această cale ar fi optimă pentru un popor atât de pasionat de politică, așa cum este cel român. Democrația modernă bate la ușa alegerilor europene românești, depinde numai de noi dacă avem înțelepciunea de a-i răspunde și de a-i arăta ospitalitatea românească.

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale