Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.04.2015 00:10

Ieri, Guvernul Ponta a luat o hotărâre istorică


A A

TVA 9% la toate alimentele

TVA 9% la toate alimentele
Economii importante în "coșul zilnic" al românilor

❚ Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 1 iunie la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică ❚ Premierul Victor Ponta a anunțat ieri, în ședința de guvern, că anterior deciziei, guvernanții au purtat discuții cu Banca Națională, cu FMI și Comisia Europeană ❚ Asociația Oamenilor de Afaceri din România a salutat hotărârea și consideră că primul efect notabil va fi creșterea puterii de cumpărare, iar firmele din domeniu vor avea motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă ❚ Reprezentanții Romalimenta consideră că măsură va limita evaziunea fiscală și va avea efecte pozitive în nivelul de trai și în starea de sănătate a populației, ducând la o concurență echitabilă pentru toți agenții de pe piață

AGERPRES


 

Guvernul a adoptat ieri Ordonanța de Urgență privind reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică. Biroul de presă al Executivului a precizat că Guvernul a aprobat „Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal”.

Premierul Victor Ponta a anunțat, ieri, în deschiderea ședinței Guvernului, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie anul acesta.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul de Finanțe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi (n.n. ieri) vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. ªi toate băuturile nealcoolice”, a declarat premierul în cadrul ședinței.

 

Victor Ponta: „Reducerea TVA la alimente va sprijini

producătorii interni să aibă prețuri competitive”

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, ieri, la Craiova că măsura de reducere a TVA la alimente va sprijini foarte mult producătorii interni să aibă prețuri competitive, inclusiv pentru export chiar dacă își recuperează TVA după ce se efectuează exportul.

„Siți foarte bine că trecea o perioadă de timp până se returnau cei 20%. Or, acum la 9% este cu totul altceva, mai ales pentru comenzi mari”, a spus Ponta.

 

Asociația Oamenilor de Afaceri din România:

Primul efect va fi o creștere a consumului populației

În urma hotărârii istorice de ieri a Guvernului Ponta au apărut și primele reacții. Cristian Pârvan, secretar general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a declarat:

„Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată”.

Reprezentantul AOAR a adăugat că pe o piață super-concurențială cum este cea din România, nivelul prețurilor va scădea diferențiat în funcție de tipul produselor alimentare. „Scăderea la 9% se va vedea diferențiat, în funcție de tipul de produse în preț. O asemenea măsură pe segmentul de lapte și produse lactate era justificată pentru faptul că de la 1 aprilie 2015 s-a înlăturat sistemul cotelor de lapte la nivel european.

Produsele din lapte vor suferi o competiție acerbă la nivelul pieței românești sau al producătorilor români la concurență cu producătorii din Ungaria, Polonia și alte țări”, a mai precizat Cristian Pârvan.

 

Romalimenta salută reducerea TVA la alimente

De asemenea, reducerea TVA la alimente va duce, conform reprezentanților Romalimenta, la limitarea evaziunii fiscale, cu „un puternic impact atât asupra populației, cât și a mediului economic. Va duce la creșterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai și în starea de sănătate a populației, la o concurență echitabilă pentru toți jucătorii de pe piață, la creșterea producției interne agroalimentare și la scăderea prețurilor în piața albă, paradoxal, sub cele din piața subterană”, au apreciat reprezentanții Romalimenta.

Ascensiunea producției alimentare autohtone înseamnă atât o balanță comercială pozitivă, cât și mărirea debușeului pentru materiile prime agricole, agricultura având o importanță capitală, economică și socială, într-o țară în care aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural.

 

Guvernul susține în continuare reducerea

cotei standard de TVA de la 24% la 20%

Potrivit premierului, guvernul va susține în continuare, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe proiectul noului Cod fiscal, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016.

„Vreau să fac precizarea foarte clară că, în baza Codului fiscal pe care l-am trimis la Parlament și care sper să fie adoptat până la finele lunii iunie, ne menținem în continuare dorința și avem și puterea ca, de la 1 ianuarie (n.r. - 2016), întreaga cotă standard să vină la nivelul de 20%. Nu puteam să le facem pe amândouă pentru că, evident, ar fi fost un dezechilibru pe care îl introduceam în finanțele publice și în buget și, atunci, aceste măsuri luate în mod treptat cu siguranță le putem realiza”, a afirmat prim-ministrul.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale