Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.05.2015 00:20

De aproape zece ani, nu a apărut nicio soluție


A A

Tone de lână, aruncate pe islazuri

Tone de lână, aruncate pe islazuri
De aproape zece ani, nimeni nu se mai interesează de lâna românească

❚ Sute de kilograme de lână sunt adunate după care putrezesc sau li se dă foc ❚ „Nimeni nu se mai interesează de lâna noastră”; „Ați mai văzut cojoc cum era odată? S-au dus vremurile alea! Ori o depozităm, ori o ardem”; „De lână nu se mai interesează nimeni și mai nou nici de piele” – ne-au declarat câțiva ciobani care spun că nu se mai merită să fii crescător de animale în ziua de azi ❚ Magazinele s-au umplut cu produse de lână din import, în timp ce tonele de lână autohtonă putrezesc la marginea islazurilor

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

S-au dus de mult vremurile când lâna românească ajungea până în Orient sau peste ocean și era căutată pentru covoare, pături sau haine! Acum dâmbovițenii cumpără mărfuri de lână din import, iar lâna autohtonă, ca de fiecare dată în ultimii ani, putrezește pe islazuri, pentru că ciobanii nu mai au cui să o vândă. Mai mult, pentru fiecare oaie, crescătorii plătesc 5 lei pentru tuns, dar nu mai recuperează nimic.

Crescătorii de oi spun că de aproape 10 ani nu mai reușesc să vândă nici măcar un kilogram de lână, aceasta fiind arsă sau putrezind la marginea islazului. Oamenii își amintesc cum pe vremuri lâna românească era foarte căutată, iar covoarele sau păturile din acest material se vindeau chiar și în dolari.

􀁺 „Tund 60 de oi pe zi și lâna o arunc. Nu avem unde să o dăm.Am încercat în toate părțile, dar nu avem unde. Și nimeni nu se mai interesează de lâna noastră. Îi dăm foc, nu o aruncăm așa pur și simplu”. 􀁺 „O strâng, fac stivă și îi dau foc. De vreo 6 ani nu mai reușesc să vând nimic. Se vindea bine, se scoteau bani frumușei. Ooo, câte se făceau, ciorapi, căciuli, pulovăre. Se torcea firul și ce ie- șea… Dar nici bătrânele nu mai lucrează”.

􀁺 „Ce să facem cu ea? O aruncăm! O spălam, o duceam pe vremuri la darac, nimeni nu o mai vrea. Și, colac peste pupăză, plătim și tunsul. Acum nu mai face nimeni nimic. Ați mai văzut cojoc cum era odată? S-au dus vremurile alea! Ori o depozităm, ori o ardem.” 􀁺 „Dau banii pe tuns și apoi arunc lâna. Că așa vrea guvernul, nu ne mai ajută decât cu subvențiile. De lână nu se mai interesează nimeni și mai nou nici de piele. La 200 de capete câte am, strângeam în jur de o mie de kilograme de lână, mai scoteam din banii de la tuns. Dar asta e!” Cojoacele, covoarele sau păturile din lână românească au rămas o amintire, iar magazinele s-au umplut cu astfel de astfel de produse din import, în timp ce tonele de lână autohtonă putrezesc la marginea islazurilor.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale