Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.01.2023 00:14

Cuvântul care zidește


A A

Sfinții Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi

Sărbătoarea de astăzi este legată de un anumit context istoric, mai exact, la Constantinopol, în timpul împăratului Alexie Comnenul (1081-1118) când s-a iscat o controversă între oamenii zeloși formându-se trei grupări de partizani ale Sfinților Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, iar curând întregul popor creștin a fost prins în dispută.

Pentru a restabilii unitatea, cei trei Sfinți Ierarhi i s-au arătat în vis Sfântului Ioan al Evhaitelor, vorbind cu un singur glas, au spus: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi (...). Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la cate trei într-o singura zi. ” Cu fin discernământ, el a ales ziua de 30 ianuarie ca fiind potrivită sărbătorii, pentru că aceasta ar pune pecetea lunii în care fiecare dintre cei trei Ierarhi aveau deja o pomenire separată: Sfântul Vasile – 1 ianuarie; Sfântul Grigorie – 25 ianuarie; Sfântul Ioan (aducerea moaștelor) – 27 ianuarie.

Firul roșu care străbate cele trei destine ale sfinților ierarhi de astăzi ar putea fi conturate astfel: Gândirea frumoasă despre Dumnezeu o atribuim – Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu – de aici și numirea de „Teologul” - a reușit să-și însușească tehnicile literaturii antice și să prezinte mesajul creștin despre Dumnezeu și despre Sfânta Treime într-o formă literară creștină desăvârșită.

Vorbirea frumoasă despre  Dumnezeu, o putem oferi Sfântului Ioan Gură de Aur – care prin omiliile rostite în cetatea Antiohiei devine cunoscut aici, fapt pentru care este chemat la demnitatea de arhiepiscop al Constantinopolului. Sfântul Ioan ne-a lăsat și Liturghia care îi poartă numele și care se săvârșește aproape în toate sărbătorile și duminicile din cursul anului.

Iar misiunea de a slujii lui Dumnezeu și oamenilor, este remarcabil arătată în personalitatea Sfântul Vasile cel Mare, care trăind o viață a rugăciunii și a ascezei, i s-au alăturat mai mulți ucenici care i-au urmat sfaturile și regulile monahismului basilian. Sfântul Vasile s-a străduit să înfrumusețeze și sfintele slujbe, lăsându-ne Liturghia care-i poartă numele și care se săvârșește de zece ori în cursul unui an.

Sfinții Trei Ierarhi – o treime pământească, așa cum sunt numiți în unele dintre minunatele tropare ale slujirii lor – ne-au învățat în scrierile lor și în egală măsură prin viața lor, să ne închinăm și să slăvim Sfânta Treime, Unul Dumnezeu în trei Persoane. Devenind criterii de referință ale Ortodoxiei, au aruncat lumina adevăratei credințe peste tot în lume, disprețuind pericolele și persecuțiile și ne-au lăsat nouă, urmașilor lor, această moștenire sfântă prin care și noi putem ajunge la cea mai mare binecuvântare și viață veșnică în prezența lui Dumnezeu și a tuturor sfinților.

Pr. Mihail-Liviu Dinu, Parohia Șerbănești-Pucioasa

 

  Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

IPS Nifon: „Tinerii sunt primăvara Bisericii, speranța ei plină de încredere și bucurie”
Două Olimpiade Naționale la Târgoviște
„Artiști în devenire”, ediția a III-a, Târgoviște, 2024
Peste 32.000 de elevi primesc burse școlare
Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”
"Ecouri din Bucegi" o apariție surpriză în peisajul presei culturale dâmbovițene
Liceul „Ion Heliade Rădulescu” devine parte din elita națională a hub-urilor viitorului
Liceul de Arte "Bălașa Doamna", autorizație provizorie pentru clasă de coregrafie
Elevii se pregătesc de vacanță
Mitropolitul Nifon, pe șantierele bisericilor în reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Tezaurul românilor, nikogda!? (II)

Documentarul „Zvezda”, în replică la ideea guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, de a lansa un lobby internațional privitor la faptele că „România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, isterizați, și comentatorii, și istoricii, chemați „la bară”, s-au dat de ceasul morții să argumenteze (falsuri care ar face-o să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale