Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro11.08.2017 17:27

Vineri, eveniment de înaltă însemnătate


A A

SĂRBĂTORIREA SOLEMNĂ A SF. IER. NIFON LA TÂRGOVIȘTE

SĂRBĂTORIREA SOLEMNĂ A SF. IER. NIFON LA TÂRGOVIȘTE

 

Vineri, 11 august 2017, la Târgoviște, în apropierea Catedralei Mitropolitane, pe un podium special amenajat, s-au desfășurat ceremoniile liturgice dedicate sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON.

La acest eveniment central al Eparhiei noastre, au participat peste 20.000 de credincioși și pelerini din întreaga Eparhie și din țară, precum și autorități publice, naționale și locale. Dintre aceștia, menționăm pe: domnul Adrian Țuțuianu, Ministrul Apărării Naționale, doamna Carmen Dan, Ministru al Afacerilor Interne, doamna Rovana Plumb, Ministru delegat pentru fonduri europene, domnul Mihai Fifor, Ministrul Economiei, domnul Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor și domnul Florian Bodog, Ministrul Sănătății.

 

GALERIE FOTO

 

Dis de dimineață a fost scoasă racla cu moaștele Sf. Ier. Nifon, în fața Catedralei, și a fost săvârșită slujba Utreniei, pe podiumul special amenajat. Cel mai important moment al celebrărilor liturgice a fost constituit de Sfânta Liturghie, săvârșită de către Înaltpreasfinția Sa, alături de Ierarhii invitați, din țară și din străinătate: I.P.S. Părinte Arhiepiscop IRINEU al Alba Iuliei, P.S. Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei, P.S. Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Părinte TIMOTEI, Episcopul Spaniei și Portugaliei și P.S. IGNATIE Mureșanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu participarea unui mare sobor de preoți și diaconi.

 

 

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța pastoral-misionară a Sf. Ier. Nifon pentru viața spirituală și culturală munteană, de la începutul secolului al XVI-lea, el fiind cel care a transformat viața bisericească a înaintașilor noștri, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a format destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Voievod Neagoe Basarab. La îndemnurile sale, a fost tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și, totodată, prima carte de pe teritoriul țării noastre. Înaltul Ierarh a subliniat și faptul că, anul acesta, aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea Sf. Ier. Nifon, prima de pe teritoriul țării noastre, și tot atâția ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane, de către Sf. Voievod Neagoe Basarab.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a lansat volumele, tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, intitulate: Diaconul Coresi - ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc, Catedrala mitropolitană din Târgoviște - simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene - 500 de ani de la începutul ridicării ei, Adevărul și frumusețea credinței creștine - îndrumător pentru tinerii de azi, Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII și broșura misionară Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești, tipărită în 10.000 de exemplare, pentru a fi oferită tinerilor din Eparhia noastră.

Pentru a celebra performanța educațională, culturală și științifică, așa cum a devenit deja o tradiție cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a oferit “Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon” și daruri, elevilor, din Eparhia noastră, care au obținut premii la Olimpiadele și Concursurile Naționale la diferite discipline, din anul școlar 2016-2017, aceștia fiind premiați împreună cu profesorii lor îndrumători.

Închinarea pelerinilor la racla cu moaștele Sf. Ier. Nifon va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu, după care, ea va fi reașezată, la locul ei, în Catedrala din Târgoviște.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEIComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

România în doliu după Regele Mihai I
Podul de la Valea Voievozilor, redat circulației cu restricții
Acțiunea "Pomi de Crăciun" și în Dâmbovița
Dezbateri pe tema monarhiei
Proiect finalizat la Grădinița nr. 9
Criza locurilor de veci, rezolvată pentru 2-3 ani
Neliniștea lui herr președinte...
Accident cu trei victime la Priseaca
PSD cere schimbarea conducerilor școlilor din Cornățelu și Tătărani
Ultima ședință ordinară a CJD din 2017

Editorial

Dezbateri pe tema monarhiei

GEORGE COANDĂ


Am avut în aceste zile, vrândnevrând, discuții cu fel de fel de oameni pe tema „la ordinea zilei” – regalitatea românească. Firește, aceste discuții au fost reaprinse de moartea ultimului rege al României, Mihai I. Tot firește, am auzit diverse opinii, unele în cadrul dialogului, contradictorii, și, după cum îi stă în fire românului, pentru care spiritul... [citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter

Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale