Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.01.2015 00:25

Cu investiții de aproximativ 6 milioane de euro, sumă ce va fi atribuită eșalonat de Ministerul Sănătății,


A A

Sanatoriul Moroeni va deveni Centru Regional pentru pneumologie

Sanatoriul Moroeni va deveni Centru Regional pentru pneumologie
Sanatoriul Moroeni este situat într-o zonă excelentă pentru nevoile speciale ale suferinzilor de TBC

 ❚ Cea mai veche unitate medicală din județ, ridicată în anii 1927-1928 pe baza unui proiect elvețian, are șansa la reparații și modernizări capitale, astfel încât să fie transformată în Centru Regional pentru bolnavii de tuberculoză ❚ Potrivit conducerii Consiliului Județean Dâmbovița, Ministerul Sănătății este de acord să finanțeze lucrările, însă sumele vor veni eșalonat pe mai mulți ani, pentru acest an existând promisiunea de alocare ❚ Până una alta, este nevoie de o expertizare a imobilului, cu toate că în urmă cu aproape 10 ani clădirea principală a mai beneficiat de o consolidare, însă documentația tehnică e de negăsit

ANA MARIA POPESCU

 


 

Pentru că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile grave de tuberculoză atât în județ, cât și în țară, președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) a solicitat sprijin financiar de la Ministerul Sănătății pentru reabilitarea unei părți a Sanatoriului Moroeni și transformarea acestuia în Centru Regional pentru TBC. În momentul de față, în regiunea Sud-Muntenia, dar și în țară, sunt puține locuri unde bolnavii se mai pot trata de această boală, beneficiind și de toate facilitățile necesare pentru vindecare. Sanatoriul Moroeni, deși are mare nevoie de intervenții și reparații, este cea mai potrivită locație pentru înființarea unui asemenea Centru, care să răspundă nevoilor bolnavilor de TBC.

„Este o investiție mare, nu una care să se poată face într-un an”

Potrivit președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, pentru reabilitarea clădirii de la Moroeni sunt necesare în jur de 6 milioane de euro, o sumă importantă pe care Ministerul Sănătății este de acord să o dea, însă eșalonat pe mai mulți ani. Conducerea CJD a fost asigurată că va primi o alocare în acest an, ceea ce înseamnă că proiectul este pe drumul cel bun.

„La Ministerul Sănătății am solicitat sprijin pentru alocarea unei sume pentru reabilitarea unei părți din imobilul de la Moroeni și realizarea unui Centru Regional pentru TBC. Domnul ministru a fost acolo anul trecut și cunoaște foarte bine situația. Am promisiunea că vom primi anul acesta o alocare. Este o investiție mare, de câteva milioane de euro, nu una care să se poată face într-un an. Vrem să reabilităm actuala locație și să o transformăm într-un Centru Regional”, a precizat Adrian Țuțuianu.

Avantaje care califică Sanatoriul Moroeni

Cu toate că în urmă cu aproape 10 ani clădirea principală a Sanatoriului de la Moroeni a mai beneficiat de o consolidare, totuși documentația tehnică de la acea vreme nu este de găsit nici în arhiva CJD, nici în cea a spitalului, așa că acum este nevoie de o nouă expertizare a imobilului, mai ales că în zonă s-au produs alunecări de teren. Tot acest nou demers înseamnă alt timp pierdut și alți bani cheltuiți. Mai mult decât atât, pentru ca Ministerul Sănătății să realizeze acest Centru Regional pentru TBC, conducerea CJD este dispusă chiar să renunțe la „puterea” pe care o deține în ceea ce privește unitatea spitalicească de la Moroeni:

„Factorii de mediu au fost bine studiați, avantaje care ne califică pentru o asemenea solicitare. I-am spus dlui ministru că nu mă interesează neapărat să rămână în subordinea CJD, ci important este să creăm o unitate spitalicească dotată corespunzător. Am discutat cu dl Bănicioiu (n.n. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății) de o alocare de 5-6 milioane de euro, dar nu într-un singur an. În trecut s-a mai făcut o lucrare de consolidare, la turnul principal și pe acela aș vrea să-l reabilitez și eu. Trebuie să-l expertizăm din nou, să vedem care este situația, pentru că au fost alunecări de teren și nu este vorba doar de văruit pereții”, a mai precizat președintele CJD.

Șeful administrației județene a mai precizat că locația de la Moroeni este cea mai veche și a fost construită în anii ’27-’28, pe un proiect elvețian.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale