Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.09.2013 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

România începe să aibă mai multă energie la Bruxelles?

România începe să aibă mai multă energie la Bruxelles?

Energia marchează puternic agenda europeană a ultimilor ani, ceea ce determină inevitabil și o intensificare a activității grupurilor de lobby din capitala Europei, fie ale industriei, fie ale organizațiilor nonguvernamentale cu preocupări în acest domeniu. Expresia „grupuri de interese industriale” are conotații politice în România. Pentru că anumiți politicieni români au folosit termenul „grup de interese” în demonstrațiile lor mediatice prin care urmăresc să se repoziționeze, instituțional și politic, dezbaterea a fost lansată.

 

La noi, grupurile de interese sunt, în general, percepute ca aducătoare de rău, iar lobby-ul are o notorietate dubioasă și neserioasă. „O posibilă explicație pentru prostul renume pe care îl are lobby-ul este faptul că el urmărește apărarea unui interes minoritar, de grup (companie, sindicat, patronat) spre deosebire de campaniile de advocacy care mobilizează oameni și resurse în favoarea unui interes comun, care privește marea masă a cetățenilor”, preciza recent Roxana Mazilu.

 

Scopul acestui articol nu este însă analiza conceptului de grup de interese în România, ci de a vedea ce conotații au acestea în capitala europeană. Activitatea grupurilor de interese joacă un rol important în munca deputaților europeni. „Procesul legislativ ar fi foarte sărac fără contribuția lor”, spune Alexander Stubb, raportor al Parlamentul European pentru grupurile de interese în UE.

 

În limbajul de Bruxelles întâlnim des expresii precum „grupul de interese din industria X s-a întâlnit cu comisarul european Y”, fără absolut nici o problemă juridică și nici măcar de etică. În Bruxelles sunt aproximativ 3.000 de birouri ale asociațiilor europene sau, dacă vreți, puteți să le numiți grupuri de interese. O analiză sectorială a acestor grupuri de interese și, în același timp, o evaluare a prezenței „grupurilor industriale române ști” în structurile europene este necesară pentru o țară membră a UE la aproape 7 ani de la aderare.

 

În prezent, în ceea ce privește reprezentarea României în Bruxelles mai avem încă multe sectoare de acoperit, și nu doar ca o necesitate impusă de corelarea cu legislația europeană, ci mai ales pentru faptul că economia europeană nu stă pe loc, măsurile de dezvoltare trebuie inițiate și de la nivel național și trebuie adaptate nevoilor noastre. În această primăvară a fost Ziua Energiei Românești la Bruxelles, ocazie cu care Centrul Român al Energiei (CRE), în cooperare cu Reprezentanța Permanentă a României, a organizat un eveniment de amploare în capitala europeană, sub numele „România, un Pol Energetic în Europa”.

 

„Odată cu extinderea noului proiect energetic comunitar către Europa de Est și Balcani se deschid noi oportunități pentru România. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de o bună funcționare a pieței, de respectarea tuturor regulilor, de crearea unui cadru potrivit pentru investiții”, spunea Günther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, la finalul întâlnirii. Recent, am participat și eu la Bruxelles la o întâlnire a reprezentanților Centrului Român al Energiei, ocazie cu care Philip Lowe, directorul general al Directoratului General pentru Energie, de la Comisia Europeană, a declarat că executivul comunitar va publica, în această toamnă, o serie de recomandări cu privire la schemele naționale de suport pentru sursele regenerabile.

 

Centrul Român pentru Energie este un pionier al României integrate european: investește pentru a intra în mecanismul operațional de la Bruxelles. Concluzia mea: există o mare diversitate de grupuri de interese în Bruxelles în ceea ce privește politica energetică, dificil de anticipat din România. Atât de dificil, încât majoritatea acestora nu au nici o conexiune cu țara noastră, sau poate mai bine zis, România nu are astfel de „ocupații” racordate la dezvoltările europene contemporane. Și e o risipă, având în vedere potențialul românesc.

 

Dan Luca este Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 

dr. Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale