Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.12.2023 23:39

La Chișinău și la Cahul, în această săptămână,


A A

"Romanțele dorului" au cucerit Basarabia


 

VICTOR MUNTEAN


Romanța a scris, în Republica Moldova, în această săptămână, noi pagini de aur în istoria sa, pe parcursul a două seri memorabile, la Chișinău și la Cahul, marcând debutul în forță al unui veritabil turneu de romanțe pe ambele maluri ale Prutului, în Moldova istorică a României mari, unde pasiunea pentru acest gen muzical a găsit o adâncă și caldă rezonanță sufletească. În cadrul Programul Național de Concerte „Romanțele dorului”, asociat prestigiosului Festival Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, cel mai longeviv eveniment muzical din România, cele două concerte s-au materializat grație parteneriatului remarcabil între Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, sub înaltul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și implicării în organizare a Ministerului Culturii din Republica Moldova, Primăriei municipiului Chișinău și, respectiv, a Primăriei municipiului Cahul. Inițiat în seara de gală a celei de-a 56-a ediții a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, Programul Național de Concerte „Romanțele dorului”, pornit, astfel, din Muntenia, a călătorit apoi prin Ardeal și Dobrogea, pentru a ajunge, cu două spectacole de înaltă calitate artistică, în inima Basarabiei.

Galerie foto completă aici

 

Așadar, pe rând, somptuosul Palat al Republicii din Chișinău (în data de 7 decembrie), iar apoi, în premieră, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul (pe 8 decembrie), s-au metamorfozat în adevărate temple ale romanței, în acordurile pline de sensibilitate, dar impetuos articulate, ale Orchestrei „Folclor”, sub îndrumarea prim-dirijorului Petre Neamțu și a Silviei Goncear, directoarea ansamblului. Merită toate aprecierile pentru dedicare și pentru organizarea minuțioasă distinsa Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii „Serghei Lunchevici”, muzicolog și președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova. Aceștia au fost răsplătiți cu aplauze, în repetate rânduri, pentru eforturile de a menține vie flacăra Romanței, alături de organizatorii Festivalului Național „Crizantema de aur” din Târgoviște, ediția a 56-a: Primăria și Consiliul Local al municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște și Asociația Culturală pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Concertele au avut-o amfitrioană pe îndrăgita interpretă și directoare artistică a „Crizantemei de aur”,  Alina Mavrodin Vasiliu, care a captivat publicul cu prezentări inspirate despre istoria Romanței, gen muzical cu virtuți unioniste, celebrat cu pasiune în Basarabia, și a oferit informații prețioase din „Istoria Crizantemei de aur”, o monografie semnată de jurnalistul dr. Teodor Vasiliu, fondatorul Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România. Cele două concerte au devenit, astfel, o incursiune în repertoriul plin de sensibilitate al patrimoniului cultural românesc, în care Romanța strălucește, aflându-se pe drumul care-i va aduce și binemeritata recunoaștere internațională, odată cu mult dorita includere în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, sub protecția UNESCO.

Distribuția celor două concerte a adus pe scenă laureați prestigioși ai festivalurilor surori „Crizantema de aur” din Târgoviște și „Crizantema de argint” din Chișinău, alături de invitați speciali: Andreea Tican, Ana Maria Racu, Ionuț Ciobotaru, Camelia Florescu, Diana Văluță, Florian Popa, Veronica Roșca, Ionuț Boancheș, Nicoleta Vasile, Bogdan Hrestic, Silvia Goncear, și Margareta Ivănuș, care au adus în prim-plan atât romanțe clasice și nemuritoare, cât și creații contemporane laureate la concursurile de creație din buchetul „Crizantemelor” de pe ambele maluri ale Prutului. Diversitatea repertoriului a contribuit la atmosfera marcată de emoție și grație creată de interpretările de aleasă calitate, iar recitalul plin de trăire și de lacrimă sufletească, oferit la finalul concertelor de Alina Mavrodin Vasiliu, a intensificat, dublând cu ovații, ropotele de aplauze prin care publicul deosebit de cald de la Chișinău și de la Cahul i-a răsplătit pe toți artiștii. În finalul concertului, toți interpreții au revenit pe scenă pentru a interpreta împreună cu publicul nemuritoarea romanță „Ciobănașul”, într-o atmosferă emoționantă, ce va rămâne multă vreme în amintirea tuturor celor prezenți.

Ambele concerte au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, adunând zeci de mii de vizualizări, aprecieri, comentarii și distribuiri, aducând dorul Romanței, al muzicii și al poeziei românești, și în sufletele celor care nu au putut fi prezenți în sală. Au fost seri cu adevărat memorabile în regiuni istorice ale Republicii Moldova, în care romanța a unit din nou românii prin pasiunea și dăruirea artiștilor și a celor implicați în organizarea acestui eveniment de excepție. Foarte emoționante și apreciate au fost mesajele transmise, în finalul concertului de la Cahul, de managerul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău și de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul: „Este un moment extraordinar și vreau din partea noastră să multumim pentru acest spectacol, un spectacol care siguranță ne-a încălzit sufletele, un spectacol deosebit, sunt mai multe instituții care au participat, care sunt partenere, dar în mod deosebit vreau să mulțumesc orchestrei Folclor a Filarmonicii «Serghei Lunchevici», dirijorului Petre Neamțu, directoarei Filarmonicii «Serghei Lunchevici» Svetlana Bivol, tuturor soliștilor și Alinei Mavrodin Vasiliu, care a fost nu doar moderatorul ci și directorul artistic al Festivalului minunat «Crizantema de Aur». Ne-ați oferit o lecție de istorie, despre romanțe. Vă mulțumim mult pentru aceste mesaje, care ne ajută să păstrăm valorile culturale care definesc neamul nostru. Mulțumesc tuturor laureaților Festivalurilor «Crizantema de Aur» și «Crizantema de Argint», care au fost cu noi astăzi la Palatul de Cultură «Nicolae Botgros». Cu siguranță vă spunem că prin aceste romanțe frumoase ne-ați făcut să ne îndrăgostim de romanțe și vă așteptăm cu drag ori de câte ori aveți posibilitatea, noi vă invităm aici la Cahul”.

Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău: „Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră pentru această atitudine extraordinară, pentru că ați cântat împreună cu minunații artiști, pentru că atât de frumos ați apreciat Orchestra Folclor și pentru că ați admirat-o pe Alina Mavrodin, care este inima acestui frumos proiect. Sunt mândră de domnul primar Nicolae Dandiș fiindcă a adus acest concert de romanțe la Cahul. Sunteți un om excepțional, care susține cultura, acum când Cahul este și capitală culturală, și cred că v-am uns pe toți la suflet cu acest program intitulat «Romanțele dorului», iar Romanța ne întinerește și ne unește!”.

Aceste concerte nu au fost doar evenimente muzicale, ci adevărate călătorii sentimentale, un dialog sonor între tradiție și contemporaneitate, subliniind contribuția inestimabilă a Romanței la patrimoniul cultural al României și Republicii Moldova. Programul Național de Concerte „Romanțele dorului” își va încheia acest turneu memorabil în Moldova printr-un concert extraordinar la Palatul Culturii din Iași, duminică, 10 decembrie a.c., la ora 16.00, marcând finalul unui eveniment devenit o punte între inimile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Romanța și-a dezvăluit încă o dată virtuțile unioniste, ca gen muzical de patrimoniu cu o contribuție covârșitoare la propășirea culturii naționale, la dezvoltarea limbii române literare și la întărirea idealurilor promovate de marile conștiințe ale poporului român prin creația poetică din patrimoniul nostru național, toate acestea fiind amplu documentate în Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Romanțele Dorului”, eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe "Crizantema de aur": *CEC Bank București *Fundația Henry Mălineanu *SC Cuiul SRL Târgu-Neamț *New Concept Travel *Expert Recycling *Rotary Club Târgoviște *Camera Notarilor Publici Ploiești *Camina Medical Experts București *Restaurant Gala - Hotel Tolea Târgoviște *Hotel Dâmbovița *Hotel Turist Pucioasa *Mens Sana Târgoviște.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Importanța identificării candidatului ideal
Unanimitate... de vară la ședința CJ Dâmbovița
Sprijin pentru centrul pentru vârstnici din Ghergani
Peste 1038 de persoane, implicate în acțiuni anti-drog
Creșterea infracționalității în școlile din Dâmbovița
Crin Antonescu de ce nu?
Inspectoratul Școlar, în colimatorul Prefecturii din cauza examenelor naționale
Primăria Găești, amendată pentru lipsa unui adăpost pentru maidanezi
„Recesiune în piața de metalurgie”
Recalcularea pensiilor, subiect „spinos” pentru vârstnici


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Importanța identificării candidatului ideal

Resursa umană este capitală în succesul unei afaceri, iar descoperirea talentelor de pe piață este un mecanism cu multe variabile. Desigur, fiecare companie își identifică o metodologie de recrutare, în care sectorul de activitate și poziționarea celui angajat în organigrama operațională dictează regulile jocului.

Scopul acestui material nu este însă de a discuta cele mai... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale