Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.07.2015 00:21

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și cu sprijinul Consiliului Județean,


A A

Restaurări de 26 miliarde lei vechi la Mănăstirea Nucet

Restaurări de 26 miliarde lei vechi la Mănăstirea Nucet
Autoritățile locale și județene, dar și reprezentanții Arhiepiscopiei speră ca proiectul să fie finalizat cu 7 luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract

❚ Cu fonduri provenite de la Compania Națională de Investiții, se consolidează și restaurează Casa Egumenească, unde se află chilii, capelă, bibliotecă și o sală multifuncțională, dar și turnul de la poarta de Nord a Mănăstirii ❚ Lucrările au început în decembrie 2014 și sunt migăloase, ansamblul monahal este monument istoric datat din anul 1375 ❚ Șantierul de restaurare a fost vizitat săptămâna trecută de ministrul Culturii, târgovișteanul Ionuț Vulpescu, alături de o delegație a Consiliului Județean Dâmbovița și a Arhiepiscopiei Târgoviștei

ANA MARIA POPESCU

 


 

Mănăstirea Nucet a fost vizitată la sfârșitul săptămânii trecute de ministrul Culturii! Chiar dacă lucrările de consolidare, restaurare și refuncționalizare care se realizează la Ansamblul monahal Nucet nu sunt finanțate de Ministerul Culturii, ci de Compania Națională de Investiții, ministrul Ionuț Vulpescu a verificat dacă lucrările sunt în grafic, iar constructorul se ține serios de treabă, mai ales că este vorba de investiții la o clădire-monument istoric.

La Nucet se consolidează și restaurează Casa Egumenească, unde se află chilii, capelă, bibliotecă și o sală multifuncțională, dar și turnul de la poarta de Nord a Mănăstirii. Lucrările la Mănăstirea Nucet, ansamblu monahal care datează din 1375, au început în decembrie 2014, iar autoritățile locale și județene, dar și reprezentanții Arhiepiscopiei speră ca proiectul să fie finalizat cel târziu în luna aprilie 2016, respectiv cu 7 luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract.

„Avem turnul de intrare în mănăstire, lăcaș care datează de la 1375, și casa egumenească. Ele sunt refăcute și s-a respectat întocmai proiectul inițial. Proiectul este finanțat la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon și cu sprijinul Consiliului Județean, prin Compania Națională de Investiții. Lucrările au început în decembrie, de fapt ele s-au reluat. Această clădire se construiește pe zidurile vechi și lucrarea este deosebit de delicată, pentru că așa este când lucrezi pe un monument istoric, nu poți lucra în același ritm ca la o construcție nouă”, a precizat consilierul mitropolitan, preot arhidiacon Ionuț Ghibanu.

Proiectul are o valoare de 2,6 milioane lei, iar lucrările sunt executate de SC Pro Strategy Constructions SRL. Mănăstirea Nucet se află la 16 kilometri sud de Târgoviște. Între toate mănăstirile din zona Târgoviștei medievale, Nucetul a fost, până nu de mult, singura mănăstire situată spre sud. A doua mănăstire, ca importanță, după Mănăstirea Dealu, a facut parte din fortificația de apărare a Cetății de Scaun.

Potrivit www.crestinortodox. ro, schimbări esențiale la Complexul Monastic de la Nucet au avut loc între anii 1840-1849. În cadrul ședinței Consiliului eparhial din data de 15 martie 1994 s-a hotărât reînființarea Sfintei Mănăstiri Nucet ca mănăstire de maici, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale