Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.10.2014 00:10

Autoritățile dâmbovițene sunt în...


A A

Război cu hoții de lemne

Război cu hoții de lemne
Din 8 octombrie, tot ce "mișcă" în păduri și firmele cu profil silvic este monitorizat prin tehnologia smartphone, prin intermediul unei aplicații cunoscută doar de trei instituții

❚ Sutele de controale și amenzi nu au oprit tăierile sau transporturile ilegale de lemne din Dâmbovița, indiferent că este vorba despre fond forestier de stat sau privat ❚ Planul comun de măsuri, cu implicarea Poliției, Jandarmeriei, Direcției Silvice, Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și Inspectoratului de regim Silvic și Vânătoare Prahova, a avut în vedere mai multe aspecte, și anume: combaterea tăierilor arborilor, tot lanțul de la circulație până la comercializarea lemnelor, apărarea fondului forestier, eliminarea produselor de proveniență ilicită, dar și protecția mediului înconjurător ❚ Mii de obiective silvice și mijloace de transport au trecut pe sub... securea controalelor, fiind aplicate sute de amenzi și confiscați peste 1000 mc lemne

VIOLETA STANCIU


 

Suprafața fondului forestier de stat și privat administrată în momentul de față de Direcția Silvică Dâmbovița este de 75.041 hectare.

Instituția de profil deține în prezent contracte de servicii silvice pentru o suprafață de 18.220 hectare și contracte de administrare pentru 1923 hectare.

 

Amenzi și lemne confiscate

În perioada scursă din acest an, silvicultorii dâmbovițeni au efectuat 599 de controale de fond și 122 controale parțiale, volumul tăierilor ilegale însumând 1009 mc, din care în fond forestier de stat 788 mc, iar în fond forestier privat - 221 mc.

„În perioada 1 ianuarie- 30 septembrie, am efectuat 732 de acțiuni, din care 50 împreună cu Poliția. Amenzile aplicate au însumat 320.100 lei. Materialul lemnos confiscat - 254 mc, din care cu Poliția - 205 mc. La controlul instalațiilor de debitat lemn rotund și cherestea unde, de asemenea, am avut alături de noi colegii de la Poliție și Jandarmerie, au fost 10 acțiuni și au fost aplicate amenzi în valoare de 25.000 lei”, a precizat ing. Costel Preda, directorul Direcției Silvice Dâmbovița.

 

Plan de măsuri împotriva delictelor silvice

Direcția Silvică Târgoviște administrează pădurile de stat și private printr-un număr de 8 Ocoale Silvice: Bucșani, Găești, Moreni, Pucioasa, Răcari, Sturzeni, Târgoviște și Valea Mare, împărțite în 34 districte și 183 cantoane silvice. În partea de nord a județului Dâmbovița, pentru protejarea și conservarea ansamblurilor peisagistice a fost înființat Parcul Natural Bucegi, care administrează în acest scop 16.000 ha teren, din care 11.120 ha suprafețe împădurite proprietate de stat și privată.

Pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în sectorul silvic a fost constituit un plan de măsuri cu implicarea Inspectoratului de Poliție Dâmbovița, Inspectoratului de Jandarmi, Direcției Silvice, Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și Inspectoratului de regim Silvic și Vânătoare Prahova.

Proiectul a avut ca scop combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos, apărarea fondului forestier național, a integrității acestuia și asigurarea unor condiții de piață corecte prin eliminarea produselor de proveniență ilicită și a evaziunii fiscale, precum și protecția mediului înconjurător.

 

Avalanșă de controale

În primele nouă luni ale anului 2014, agenții din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița au desfășurat 630 de acțiuni pe linia depistării și sancționării ilegalităților din domeniul silvic, activități ce au constat în verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea și comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum și asupra tuturor documentelor existente.

Din numărul total al acțiunilor, 126 au fost efectuate în fondul forestier, 152 pe linia verificării provenienței, legalității prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos și 305 în ceea ce privește legalitatea transportului de material lemnos. În cadrul acțiunilor, poliți știi au verificat 2162 de obiective, din care 29 au fost instalații de debitat material lemnos, iar 1965 mijloace de transport.

În perioada amintită, polițiștii au constatat 196 de infracțiuni și au aplicat 497 de sancțiuni contravenționale. Ca și măsură complementară, polițiștii au dispus ridicarea în vederea confiscării a peste 700 mc material lemnos a cărui proveniență nu a putut fi justificată și circa 200 mc de material lemnos tăiat ilegal.

 

Monitorizare la sânge cu ajutorul tehnologiilor moderne

Din 8 octombrie 2014, livrările de lemne sunt monitorizate obligatoriu cu tabletele. O aplicație a Ministerului Apelor și Pădurilor, de care au cunoștință doar trei instituții, Poliția, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare și Ministerul (respectiv Ocoalele silvice de stat și cele private) va permite o verificare atentă și la distanță a tuturor „mișcărilor” de material lemnos.

„Nu pleacă nici un metru cub din pădure sau depozit decât cu documente de regim special care trebuie introduse în această aplicație pe tablete, iar agenții economici sunt obligați și ei să folosească aplicația”, a explicat recent directorul Costel Preda.

Direcția Silvică Dâmbovița a fost deja dotată cu 65 de tablete care au ajuns în toate subunitățile și la Centrul de fructe.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de red la 24.10.2014 08:47

Mey, eu cred ca este un fel de GLUMA!!

Sa stea cineva la Ocolul Silvic VALEA MARE sa vada carutele de rromi din Patroaia cum intra (10 - 12 caute / zi in fiecare zi) ...

Cred ca povestea asta cu RADARUL PADURII e de campanie electorala, nefericitilor!


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale