Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.05.2024 00:17

Statistică îngrijorătoare


A A

Populația județului Dâmbovița, în declin

Populația județului Dâmbovița, în declin
foto arhivă

Recent, Vasile Ciocan, Șeful Serviciului din cadrul Instituției Prefectului Dâmbovița, a prezentat datele privind populația județului Dâmbovița la 1 iulie 2023. Conform raportului, populația județului a fost de 505.557 persoane, cu o densitate de 125 locuitori pe kilometru pătrat. Aceste cifre plasează Dâmbovița pe locul 18 în ceea ce privește numărul populației și pe locul 6 în privința densității la nivel național.

În ultimele decenii, județul Dâmbovița a cunoscut o scădere constantă a populației. Potrivit lui Vasile Ciocan, această pantă descendentă este influențată de sporul natural negativ și de migrația externă. La 1 iulie 2023, populația județului s-a diminuat cu 3.216 persoane față de anul precedent și cu 50.003 persoane față de anul 1992.

 

Structura Populației după domiciliu pe grupe de vârstă

Populația rurală reprezintă majoritatea în județul Dâmbovița, cu 68,7% din total, în timp ce femeile constituie 51,1% din populație. Aceste cifre indică o predominanță clară a populației rurale și a celei feminine în structura demografică a județului.

Procesul de îmbătrânire demografică a fost accentuat în ultimele trei decenii. Comparativ cu 1 iulie 1992, ponderea populației vârstnice (65 de ani și peste) a crescut de la 11,6% la 17,8% la 1 iulie 2023. În același timp, ponderea populației tinere (0-14 ani) a scăzut de la 22,9% la 14,2%. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut dramatic, de la 50,7 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere în 1992, la 125,4 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere în 2023.

Această schimbare indică o îmbătrânire accelerată a populației județului. Raportul de dependență demografică, care măsoară numărul de persoane tinere și vârstnice raportat la 100 de persoane adulte, a scăzut de la 52,6 la 47,2. Acest indicator reflectă o reducere a proporției persoanelor dependente (tineri și vârstnici) față de populația activă.

 

 

Ștefan KhalilComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

DSP Dâmbovița, recomandări privind canicula
Dosar penal pentru un șofer-pericol
Culturi agricole distruse de grindină
353 de locuri de muncă la AJOFM Dâmbovița
DSVSA Dâmbovița, în „focul” luptei cu toxiinfecțiile alimentare
Omagiu adus eroilor neamului
Polițiștii, în dialog cu copiii
Campania „Donează sânge, salvează o viață!”
ISU Dâmbovița, victorie la Competiția națională de descarcerare și prim ajutor
Poliția, pe urmele unei escrocherii cu fonduri europene


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Care neutralitate?

A scrie editoriale e un lucru fantastic. Poți să lansezi idei, dar și să explici teorii, care de cele mai multe ori sunt știute, dar imposibil de exprimat deschis în spațiul public. Pentru astăzi am ales tema neutralității, cu precădere cea de la nivelul Republicii Moldova. Sub deviza „noi suntem între două mari blocuri, cel Vestic și cel rus”, Republica a bâjbâit de la independența obținută... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale