Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.05.2016 00:20

Oficiul Fitosanitar Județean și fermierii dâmbovițeni, în alertă


A A

Ploile au semănat groaza în agricultură

Ploile au semănat groaza în agricultură
Plantele au crescut mult în înălțime, iar tratamentele sunt tardive

❚ Condițiile meteorologice atipice din această primăvară capricioasă, cu ploi dese și abundente, urmate imediat de creșterea bruscă a temperaturilor au creat un mediu deosebit de favorabil pentru apariția bolilor și dăunătorilor ❚ Cele mai afectate sunt culturile de rapiță, porumb, floarea-soarelui și cereale păioase ❚ Directorul Oficiului Fitosanitar spune că producătorii au fost avertizați de anul trecut despre atacul periculos al unei ciuperci foarte rezistente, însă fermierii dâmbovițeni nu respectă asolamentul și nici nu rotesc culturile

VIOLETA STANCIU

 


 

Condițiile meteorologice atipice din această primăvară capricioasă, cu ploi dese și abundente, urmate imediat de creșterea bruscă a temperaturilor au creat un mediu deosebit de favorabil pentru apariția bolilor și dăunătorilor la aproape toate culturile. Însă, de departe, cea mai afectată este cultura de rapiță, cultivată pe suprafețe destul de mari de fermierii dâmbovițeni și datorită profitabilității ei. Semnalul de alarmă privind situația critică a culturii de rapiță a fost tras chiar de directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, ing. Nicolae Manea, care îi sfătuiește pe fermieri să renunțe, timp de câțiva ani, la această cultură, pentru că numai prin rotația culturilor pot scăpa de dăunătorii din sol. Nu de alta, dar principalul dăunător al rapiței, sclerotinia sclerotiorum, este o ciupercă periculoasă care rezistă în sol timp de șapte ani.

„Ploile au afectat culturile, mai ales în locurile în care apa a stagnat mai multe zile și nemaiavând aer, plantele se asfixiază. În al doilea rând, din cauza umidității foarte mari și în condițiile în care temperaturile vor crește, se creează un climat deosebit de favorabil pentru dezvoltarea bolilor. În urmă cu câteva zile, noi am făcut un control în teritoriu la culturile de rapiță, porumb, floarea-soarelui și cereale păioase. Noi știam acest lucru și am avertizat producătorii, încă de anul trecut, în special pe cei de rapiță și floarea soarelui pentru că eu am constatat în momentul în care s-a recoltat rapița, anul trecut, că în urma combinei ieșea ca și cum ar fi fost fum. Această boală este momentan în stadiu incipient la rapiță și datorită faptului că fermierii noștri nu au suprafețe atât de mari care să le permită o rotație corespunzătoare a culturilor. Suprafețele cultivate cu rapiță au crescut an de an pentru că este o cultură bună, atât pentru producători, cât și ca tehnologie. Cultivând an de an rapiță, fără să respecte asolamentul, rezultatul a fost că a crescut rezerva de boli și de dăunători. Încă de anul trecut am constatat un atac foarte mare de sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb al florii soarelui), o ciupercă ce are un climat deosebit de favorabil pentru dezvoltare în condiții de umiditate. Ca urmare a neefectuării rotației culturilor și a cultivării cam pe aceleași sole a rapiței, atacul a crescut și va crește pentru că până la recoltatul rapiței mai este încă destul timp și deja am găsit în aproape toate solele controlate plante atacate și într-un procent destul de mare. Atacul este la început, am găsit și scleroți deja formați. Ideea este că această ciupercă rezistă în sol timp de șapte ani”, a semnalat directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, ing. Nicolae Manea.

„Problema este deosebit de gravă”

Chiar dacă și-au făcut datoria și au recomandat fermierilor efectuarea tratamentului împotriva sclerotiniei, specialiștii fitosanitari nu prea mai cred în eficiența acestuia, dat fiind faptul că plantele au crescut foarte mult în înălțime, aspect care împiedică pătrunderea tratamentului în sol.

„Nu știu la ora aceasta dacă mai este eficient vreun tratament. Cei care au făcut două tratamente probabil că au rezolvat cumva problema. Eu știu că în Balta Brăilei, anul trecut, au fost suprafețe foarte mari cultivate cu rapiță. Am consultat- o pe colega mea de la Brăila și mi-a zis că în Insula Mare a Brăilei, cei care au cultivat suprafețe foarte mari de rapiță, anul acesta nu au mai cultivat nici măcar un hectar de rapiță, pentru că nu au mai putut stăpâni atacul acestei ciuperci. Deci singura posibilitate de a combate boala este efectuarea asolamentului. Dacă s-ar fi respectat tehnologia, nu se ajungea aici. Problema este deosebit de gravă, din punctul nostru de vedere”, a mai punctat directorul Nicolae Manea.

Acesta a avertizat că boala atacă și floarea soarelui...

„Am găsit anul trecut boala și în culturile de floarea-soarelui. Acum plantele de floarea soarelui sunt în stadiul de 4, maxim 6 frunze, din ce am văzut noi pe teren. În mod cert sclerotinia va apare și la floarea soarelui”, a atenționat directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Străzile din satul Suduleni au fost modernizate
Proiectul de asfaltare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Schimbări climatice afectează vegetația în sudul județului Dâmbovița
Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale