Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.02.2015 00:19

Mâine se împlinesc…


A A

Patru decenii de la moartea lui Cicerone Theodorescu

Patru decenii de la moartea lui Cicerone Theodorescu

❚ Marele poet și publicist a fost o prezență remarcabilă în peisajul literar românesc din secolul al XX-lea ❚ Istoria debutului său literar începe la Târgoviște, unde și-a petrecut anii adolescenței și ai formării ca intelectual

P. D.


Poet și publicist remarcat în peisajul literar al secolului al XX-lea, Cicerone Theodorescu (09 februarie 1908 – 18 februarie 1974) și-a petrecut anii adolescenței, ai formării ca intelectual, precum și debutul literar, în vechea capitală Târgoviște. Anume aceste ținuturi au fost sursa sa de inspirație în creație. S-a aflat printre membrii activi ai colegiului de redacție ai revistei „Vlăstarul” (10.05. 1925 – 1.04.1926), pe care a editat-o în perioada studiilor la Liceul „Ienăchiță Văcărescu”.

A publicat șase poezii, dintre care menționăm „Moto. Cititorilor noștri”, „Vagabondaj nocturn”, „Viziune. Steaua”. S-a făcut remarcat prin proza „Nebunie. Fragment din scrisoarea lui C.M. Theodorescu”. Avea și o rubrică de prezentări de cărți și reviste numită „Răbojul”, cu semnătura C. Teod. Cele mai cunoscute articole au fost „Bacovia” și „Ion Alexandru Brătescu- Voinești”. Orașul voievodal l-a inspirat și în versurile „Târziu, mă oprii pe podul râului/ Urcând domol, albea un drum de țară/ Hai sus, sclipind pe buza brâului/ De dealuri, Mănăstirea solitară”. Cu privire la creație, Cicerone Thoedorescu reflecta „Un vers… un rând de pază – gând deschis./ …șoptiți-vă că tinerețea voastră/ S-a’nfiorat… și-a tremurat, de-a scris!…”.

A urmat Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. A fost profesor secundar la mai multe licee, redactor și ziarist, colaborator la presa de stânga. Despre scrierile poetului au consemnat Alexandru Balaci „Nobel peregrin” (Luceafărul), Radu Boureanu „Cirenone Theodorescu. Prezentare biografică la moartea poetului” (România liberă), Mihai Gafița „In memoriam: C. Theodorescu” (Luceafărul), Ion Nicolescu „Cleștar bântuit de luceferi: C. Theodorescu (Luceafărul), Cornel Popa „Nota de lector – Tinere gânduri” (Dâmbovița), Serghei Paraschiva și Victor Petrescu „Catalogul periodicelor dâmbovițene”.

De asemenea, sub egida Casei Corpului Didactic Dâmbovița, persoalitatea scriitorului Cicerone Theodorescu este reliefată în „Liceul «Ienăchiță Văcărescu» monografie 1874-1974” și Victor Brânduș „Figuri de Cărturari și artiști în Târgoviște”. După 1944 a ocupat funcții importante în Centrala Cărții, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor (din 1944), redactor- șef al revistei Viața Românească (din 1948).Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, posibilă în condiții special
Credința - pavăza tare a vieții noastre!
Anul școlar va începe pe 14 septembrie
61,09% rata de promovare a concursului național de titularizare
Live Performance "România Infinită"
Număr record de înscrieri la UVT
620 de candidați prezenți la examenul de titularizare
"Generația trădată" - romanul unei sincere spovedanii
Elevii de nota 10, premiați la Consiliul Județean Dâmbovița
Biblioteca Județeană își ține publicul aproape... pe internet


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Hiroshima de la Beirut (I)

Marți, 5 august, anul 2020, frumoasa capitală a țării de sub cedri și a vechilor fenicieni, Beirut, a fost devastată – și așa cum era deja răvășită de un război armaghedonic – de o explozie apocaliptică.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale