Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.03.2018 00:25

Aflat în vizită de lucru în Dâmbovița,


A A

Ministrul Finanțelor a luat județul la bani mărunți

Ministrul Finanțelor  a luat județul la bani mărunți

* Lipsa cronică de transparență în administrația publică dâmbovițeană persistă în ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase de cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”

ANA MARIA POPESCU


La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Finanțelor Publice a stat o zi întreagă în județul Dâmbovița, ocazie cu care s-a întâlnit cu conducerea și salariații Direcției Județene a Finanțelor Publice, dar și cu parlamentarii PSD de Dâmbovița, conducerea Consiliului Județean, subprefectul județului, primari, reprezentanți ai instituțiilor din subordinea forului administrativ județean, agenți economici, dar și lideri sindicali. Însoțit de vicepreședintele Senatului - Adrian Țuțuianu, de parlamentarii social democrați Claudia Gilia, Carmen Holban, Corneliu Ștefan, Oana Vlăducă. Ministrul Eugen Orlando Teodorovici și-a început vizita la Direcția Județeană a Finanțelor Publice, unde a vorbit cu salariații și conducerea instituției despre problemele care țin de funcționarea sistemului, modificările fiscale din ultima vreme, despre cele care vor urma, iar la final ministrul le-a transmis subordonaților dâmbovițeni că orice lipsă de respect față de contribuabili va fi sancționată cu funcția, fără drept de apel. “Este a treia mea vizită în teritoriu, după Tulcea și Călărași, pe același format de întâlniri, și anume structurile fiscului local, mediul privat, comunități locale, pentru a avea și această abordare de a discuta direct și a vedea exact problemele pe care fiecare zonă le are și să vedem cum putem face cât mai repede fie modificări legislative, fie orice altceva este nevoie. Probleme sunt diverse, nu sunt probleme noi, le știu, le cunosc și din perioada în care eram în cadrul Parlamentului, președintele Comisiei de Buget-Finanțe de la Senat. Punctul meu de vedere pe anumite acte normative, fie că vorbesc de zona fiscală, fie de alte zone, nu s-a schimbat cu nimic, poate doar modul în care fac o anumită comunicare publică, dar principiile sunt aceleași, de asta și acțiunile din ultima lună au fost pe aceeași direcție în ceea ce privește Codul Fiscal și nu numai. Un aspect important și util ar fi acela legat de obiectivul esențial la nivelul Ministerului de Finanțe în acest an, pentru că eu cred că este un element foarte important în relația cu toți contribuabilii, fie persoane fizice, fie juridice, sunt chestiuni care se pot face fără costuri, chiar din contră, cu o simplificare a acestora atât pe zona noastră de cont public, cât și pe zona contribuabililor. Un exemplu în acest sens este acel formular unic de care am tot vorbit. (...) Cer un singur lucru din partea colegilor mei din sistem, disciplină și respect față de contribuabil. Este mesajul pe care îl dau foarte clar, prietenește, simplu, dacă se încalcă ne despărțim unii de alții...”, a transmis ministrul Finanțelor Publice.

Administrațiile locale, liber la împrumuturi din Trezorerie

După discuția tranșantă cu salariații de la Direcția Finanțelor Publice, ministrul s-a întâlnit cu primarii din județul Dâmbovița. Principalele probleme ridicate de edilii dâmbovițeni au vizat aspecte precum: dificultățile în accesarea fondurilor europene și a derulării de proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, nevoia de predictibilitate în ceea ce privește situația financiară a localităților, impactul financiar al diferitelor măsuri luate la nivel național asupra bugetelor locale, dificultățile întâmpinate în efectuarea achizițiilor publice, precum și problematici care vizează creditarea bugetare, standardele de cost sau situația localităților afectate de calamități. Edilii județului au primit și o serie de vești bune de la ministrul Finanțelor. “Le-am spus primarilor foarte clar că în urma discuțiilor pe care le-am avut la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul de Finanțe, s-a aprobat în Guvern o Ordonanță de Urgență cu două obiective majore... În primul rând cu toții au cerut relansarea unui mecanism care a fost utilizat și a fost foarte util în 2015, adică împrumutul din Trezorerie. Această Ordonanță aprobată aduce acest mecanism din nou în prim plan, am creat o astfel de posibilitate pentru prioritățile pe care le știți la nivel local. De asemenea am creat cadrul legal pentru ca din excedentul fiecărei comunități locale să se poată suporta cheltuieli precum partea de funcționare, partea de arierate, hotărâri definitive de instanță pentru plata salariilor în special din zona educației, corecții financiare, chiar și plata unor împrumuturi contractate de către comunitățile locale pentru diverse investiții, nu era până acum posibil acest lucru. Deci, practic s-a reglat ceea ce dânșii cereau încă de anul trecut pentru continuarea acelor proiecte aflate în derulare, lansare de proiecte noi și cheltuielile punctuale pe care le au la nivelul comunităților. Pot să fie, nu ascundem, situații în care pot fi comunități locale care nu au nici partea de excedent, nu au nici posibilitatea să se împrumute și atunci poate au blocaje în zona de funcționare și atunci o să găsim soluții la nivel de Guvern pentru ca lucrurile să nu fie blocate nici în aceste situații. În ceea ce privește achizițiile publice, trebuie să clarificăm cum trebuie să arate într-un final legislația primară pe achiziții publice și cea secundară. Adică cu nimic mai mult sau în plus față de ce prevede legislația europeană sau alte prevederi legale din alte țări acolo unde ne raportăm ca și exemplu. Deci, cât mai simplu... (...) Nu avem voie să oprim o achiziție pentru faptul că sunt suficienți oameni la structura locală a ANAP-ului de exemplu și că organizarea unei proceduri trebuie să depindă de prezența unei persoane din acea structură, nu, deci lucrurile acestea se vor încheia. Deci, cât mai simplu, nu trebuie să verificăm de două ori același lucru...”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Oamenii de afaceri, de vorbă cu ministrul Finanțelor

Vizita demnitarului în județ s-a încheiat cu o întâlnire de lucru cu agenții economici din Dâmbovița și reprezentanții mai multor sindicate. Întâlnirea a urmărit să le ofere oamenilor de afaceri posibilitatea de a-și exprima nelămuririle și nemulțumirile privind problemele întâmpinate în desfășurarea activităților economice. Printre acestea s-au regăsit: reforma fiscală, simplificarea și debirocratizarea sistemului bugetar, dificultățile în găsirea forței de muncă, inegalitățile legislative și financiare dintre România și alte țări membre UE, necesitatea ca asistența socială să fie oferită doar persoanelor cu probleme reale, nu celor care nu doresc să muncească. Demnitarul a subliniat faptul că legea trebuie să fie cât mai simplă și aplicată egal, adăugând faptul că el militează pentru o abordare preventivă în economie, pentru a crea mecanisme de finanțare, acolo unde acestea sunt necesare, și pentru încurajarea producției și exportului.

Nota redacției: Tragem și de această dată un semnal de alarmă cu privire la lipsa de transparență în cheltuirea banilor publici, la încălcarea legislației de către marea majoritate a administrațiilor publice locale din Dâmbovița, care nu-și publică în presă nici măcar banalele anunțuri privind organizarea ședințelor de Consiliu Local, nici anunțurile privind procedurile de achiziții și nici alte anunțuri și informații de interes public. Nici parlamentarii dâmbovițeni, cărora cotidianul „Jurnal de Dâmbovița” le-a semnalat în repetate rânduri această situație, nu au catadicsit să ia măsuri urgente legislative pentru ca această secretomanie din administrația publică dâmbovițeană să înceteze, iar dreptul la informație al opiniei publice să nu fie îngrădit.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale