Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.01.2021 10:55

Mesaj emoționant al vicarului eparhial Ionuț Ghibanu, la ceas aniversar:


A A

"Întru mulți ani, ÎPS Voastră! - Un om, o istorie sau despre renașterea gloriei voievodale!"


„Cel mai mare dar al vieții noastre, timpul, reprezintă marele ajutor al Divinei Providențe prin intermediul căruia ne împlinim destinul spre care am fost chemați. Sunt unii oameni care au o neostoită dorință de a crea, de a folosi timpul în așa fel încât, asemenea patriarhilor biblici, au clădit o adevărată cultură a credinției și o civilizație a spiritului, acolo pe unde au trecut. De ei ne aducem aminte, mai ales cu prilejul marilor aniversări ale vieții lor, ori a evenimentelor ce le-au marcat viața, rememorând  istoria glorioasă și pilduitoare a viețuirii lor.

Dacă este 5 ianuarie, cu siguranță, pentru noi, clerul și credincioșii din Eparhia noastră, pentru misiunea Ortodoxiei românești și universale și pentru Cetatea marilor voievozi munteni, este aniversarea  Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolitul Nifon, de numele căruia se leagă reafirmarea  puterii culturale a Târgoviștei, în țară și în lume. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că numele Mitropolitului nostru, cunoscut în întreg mapamondul creștin, a adus un imens câștig de imagine orașului și județului nostru, alături de alte ilustre personalități sau evenimente locale.

Când spui Târgoviște te gândești la Turnul Chindiei, la tipar, la voievozi, la școala prozatorilor dar și la Ierarhul Nifon. Și nu exagerez deloc, o simplă căutare pe Google vă va descoperi acest adevăr, la numai o apăsare de taste. Vă veți întreba oare, poate cei aparținând tinerelor generații, ce e așa de special la Înaltpreasfinția Sa?

Cu multă iubire și cu dorința de a duce mai departe faima orașului și a numelui Ierarhului nostru vă voi aminti numai câteva repere. Majoritatea preoților din Eparhia noastră au fost hirotoniți de către Înaltpreasfinția Sa și, cu siguranță, i-au fost studenți la cursurile de licență și de master. Numeroasele biserici noi ridicate sau reparate, ori mânăstiri resturate sau nou înființate se datorează inițiativei, susținerii și îndrumării Sale. Să vă amintesc numai de mânăstirile Stelea, Dealu, Nucet, Viforâta ori Peșera sau de Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, bisericile noi din Titu, Moreni, Găești, Fieni și Pucioasa. Apoi, de faptul că a înființat muzee eparhiale la Stelea, Nucet, Dealu și Reședința Eparhială, ori că a organizat fabuloase evenimente ce au reliefat mândria de a fi român și de a avea un trecut impresionant.

Să nu uităm că an de an tipărește volume ce evocă personalități importante ale istoriei noastre naționale sau promovează educația creștină și morală a tinerelor generații. Poate nu e de ajuns, nu? De aceea, voi continua!Este reprezentantul Ortodoxiei românești în principalul  și cel mai important for mondial de dialog intercreștin - Consiliul Mondial al Bisericilor, cu sediul la Geneva, unde  este membru al Comitetului Central și membru al Comitetului Executiv (21 persoane la nivel mondial).

De asemenea, reprezintă Biserica Ortodoxă Română în dialogul cu Biserica Anglicană, este copreședinte al unui important organism de dialog între Consiliul Mondial al Bisericilor și Biserica Romano-Catolică, a fost organizatorul, din partea Bisericii noastre a vizitelor Papilor Ioan paul al II-lea (1999) și Francisc (2019) în România și este reprezentatul Bisericii noastre în dialogul cu Casa Regală a României. De altfel, este profesor universitar, ani mulți Decan al Facultății de Teologie de la Târgoviște, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România și autor a numeroase volume, articole și studii, dar și participant la foarte multe evenimente științifice internaționale.

Are vocație de mediator și de aceea citiți adesea în presă că primește vizita multor oameni de stat, personalități politice și culturale, ori ecleziale, care-i cer sfatul și-l consultă în probleme fundamentale ale lumii noastre.A parcurs kilometri întregi cu avionul sau cu mașina pentru a reprezenta Ortodoxia românească la diferite evenimente sau pentru a face misiune ortodoxă în lume. Este apreciat, respectat, iubit și căutat și, nu întâmplător, a fost decorat cu numeroase ordine de stat și bisericești, ori a primit titluri și diplome nenumărate.

Este un om mare, dar de o teribilă bunătate, frumusețe sufletească, generozitate și modestie. Știe să aprecieze oamenii chiar și atunci când le vede unora micimea, ajută, se jertfește și dăruiește, pentru că este înainte de orice un credincios misionar și dăruitor de har.

Pentru noi, cei ce-l cunoaștem, este modelul desăvărșit, este o binecuvântare și un dar dumnezeiesc. A făcut cunoscut orașul, județul și Biserica noastră în lume, dăruindu-le multă glorie și strălucire.Este un ierarh voievodal sau un voievod al spiritului, un om printre oameni, ce știe că esențial în viață este să dăruiești, să faci pe alții mari și să luminezi totul în jurul tău cu darurile primite.

Astăzi, la împlinirea unei binecuvântate vârste, îi urăm Întru mulți și fericiți ani!, mulțumindu-i cu recunoștință pentru tot ceea ce a făcut, pentru ceea ce este și, mai ales, pentru ceea ce cu sigurnață va mai face, căci are multe de împlinit aici, la Târgoviște, și în lume!

La mulți ani, Înaltpreasfinția Voastră!”
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Eminescu are mereu dreptate...
Rezilierea contractului pentru modernizarea DN71 Bâldana – Târgoviște
Compania de Apă Târgoviște, interesată de laboratorul de metrologie al COST
Împărțirea cașcavalului...
Aparatele PCR de la DSVSA vor intra în funcțiune
Zavera de la Capitoliu (II)
Zavera de la Capitoliu (I)
Primarii de municipii nu vor să preia centrele de vaccinare anti-COVID
Parcul Mitropoliei, aproape de finalizare!
Schimbări radicale în industria de Apărare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Eminescu are mereu dreptate...

... în tot ceea ce a scris ca ziarist – de fapt, a fost și este cel mai mare om de presă român incontestabil -, căci ce a înfierat ieri este și acum, după un veac și mai bine, perfect valabil când vine vorba de ceea ce numim clasă politică. De bună seamă el este Poetul Național.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale