Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.04.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Eurozona și România

Eurozona și România

dr. DAN LUCA


 

Dezbaterile naționale despre aderarea României la eurozonă au fost reluate recent, și de această dată, întrebarea nu este „Dacă”, ci „Când”, va adopta România moneda unică europeană. La cum se mișcă lucrurile, Uniunea Europeană ar putea deveni un model chiar și pentru Națiunile Unite, iar moneda unică europeană, o inspirație pentru o posibilă monedă globală.

 

Trebuie să recunoaștem că în ceea ce îi privește pe români, aceștia sunt obișnuiți cu euro, deși sunt încă voci în Uniunea Europeană care consideră că România nu are ce căuta în Uniune. Noi trebuie să ne angajăm în acest proiect și să acționăm structurat. Să vedem ce spațiu de manevră avem, pentru că UE nu stă pe loc.

 

Excluzând Danemarca și Marea Britanie, care au recurs la „clauza de exceptare” de la adoptarea monedei unice, celelalte 8 state din afara Eurozonei, implicit România, s-au angajat să adopte moneda unică atunci când criteriile de convergență stabilite de Tratatul de la Maastricht se vor dovedi a fi îndeplinite. Sunt state, printre care și Bulgaria, despre care se poate spune că le-au îndeplinit deja, însă totuși nu se grăbesc să transforme euro în monedă oficială.

 

Ne-am obișnuit să facem mereu comparații - România, ca membră din 2007 își propune o altă țintă, 2017, 2018, sau chiar 2019, după ce, inițial viza 2015 ca an al adoptării euro. Letonia, cea mai proaspăt intrată, a aderat la zona euro după 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2014, devenind al 18-lea stat unde salariile se primesc în euro, după ce în perioada 2008-2014, nu s-au produs mari schimbări în lista statelor membre a Eurozonei, mai mult ca probabil și pe fondul crizei – în valul 2011 a aderat doar Estonia.

 

Letonia a solicitat formal încă din martie anul trecut Comisiei Europene să realizeze un raport extraordinar de convergență, în scopul de a se alătura zonei euro de la 1 ianuarie 2014 și Executivul european a ajuns la concluzia că Letonia îndeplinește criteriile necesare, la doar patru luni de la acea cerere, miniștrii de finanțe din UE dând undă verde Letoniei să treacă la moneda unică.

 

Apoi, Polonia, o țară a cărei economie a avut un trend ascendent în ciuda crizei, amână adoptarea monedei unice, argumentând că „vom fi pregătiți să aderăm la euro atunci când o să aveți problemele rezolvate și când vom putea să spunem poporului nostru: acum putem adera fără riscuri”.

 

În vara anului trecut Guvernul polonez aprecia că zece ani sunt o perioadă realistă pentru adoptarea euro. Premierul ungar Viktor Orban spunea că țara nu ar trebui să treacă la moneda unică europeană până când PIB-ul per capita nu ajunge la cel puțin 90% din media zonei euro, în timp ce Bulgaria a asigurat că nu caută cu orice preț să adopte euro, deși își are moneda națională ancorată de moneda unică.

 

Ca și concluzie generală, momentan unul dintre principalele puncte slabe ale blocului Vișegrad este că Slovacia este singura țară care a recurs la euro, în timp ce Republica Cehă, Polonia și Ungaria sunt încă rezervate în această privință. Revenind la România, guvernatorul Băncii Naționale a reamintit recent că pentru noi 2018-2019 este o țintă reală pentru aderarea la euro, însă consideră că este necesar ca întreaga țara să fie bine pregătită, subliniind de asemenea importanța consensului politic. Aderarea în anul 2019 ar avea și un avantaj psihologic, cu România la cârma Uniunii Europene.

 

 


 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale