Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.08.2014 00:25

Îngrijorare la Direcția de Sănătate Publică și în maternitățile din Dâmbovița


A A

Criză de vaccin antihepatic: sute de nou-născuți neimunizați

Criză de vaccin antihepatic: sute de nou-născuți neimunizați
Mămicile sunt atenționate chiar de la intrarea în secție că Spitalul nu mai are vaccinul antihepatic

❚ Vaccinul împotriva hepatitei B, administrat gratuit în cadrul unui program național, nu a mai fost livrat maternităților din luna iunie, astfel că medicii îi înștiințează pe părinți să-l achiziționeze din farmacii ❚ La Târgoviște, 40% dintre copiii veniți pe lume în… plină criză a vaccinului antihepatic au fost luați acasă neimunizați, riscul fiind mare la bebelușii născuți din mame purtătoare a virusului ❚ Și cum o problemă nu vine niciodată singură, Maternitatea Târgoviște a primit și ultimele doze de vaccin antituberculoză, fiind înștiințată că nu se știe când vor sosi următoarele ❚ Șeful Secției Neonatologie de la Târgoviște, dr. Roxana Aldea, a declarat dezamăgită: „Sunt primele două vaccinuri care se fac în viața unui copil și mulți rămân numai cu acestea. Dacă nici pe acestea nu reușim să le facem…”

CORVIN DUMITRICĂ


De două luni, criză de vaccin antihepatic în maternitățile din județ! De exemplu, la maternitatea din Târgoviște, părinții sunt nevoiți să cumpere vaccinul din farmacii, și aici fiind găsit cu greutate!

„Este în joc sănătatea copiilor noștri. Sunt părinți care nu au posibilități să-l cumpere”

Din cei 440 de copii aduși pe lume la Târgoviște, în… plină perioadă a crizei de vaccin, doar 60 la sută au fost vaccinați, restul neprimind acest tratament. La maternitatea din Târgoviște nu s-a mai primit vaccinul antihepatic, deși este un program național, din luna iunie. Medicii i-au anunțat pe părinți de această problema, astfel că aceștia sunt nevoiți să ia dozele din farmacii, cu bani din propriul buzunar. 􀁺 „Este un lucru rău, este în joc sănătatea copiilor noștri. Suntem nevoite să facem noi rost ca să ne protejăm micuții. Sunt atât de mici, nu putem risca să plecăm cu ei acasă nevaccinați. L-am luat din farmacie, a costat 120 de lei, dar eu cred că normal este să fie gratuit. Sunt părinți care nu au posibilități să-l cumpere.” 􀁺 „Acum două luni, când a născut cumnata mea, abia se mai fabrica vaccinul pediatric. Cel de adulți are preț dublu, dar a trebuit să-l cumpărăm. Ministerul ar trebui să ia măsuri”, ne-au declarat ieri două mămici.

Promisiuni din luna iunie

Medicii spun ca aceasta situație trenează de doua luni și, deși au primit promisiuni ca vor veni dozele de vaccin, acestea nu au sosit încă. Dr. Roxana Aldea, medic primar neonatolog, șeful secției Neonatologie de la Târgovi ște, a declarat: „23 iunie a fost momentul în care s-a făcut ultima vaccinare antihepatită B. Nu am mai primit de la Direcția de Sănătate Publică acest vaccin care este obligatoriu de făcut la nou-născuți în primele ore de la naștere. Problemă foarte mare este pentru nou-născuții din mame cu hepatită B, la acești micuți vaccinarea este obligatorie, este singurul mod de a proteja copiii de hepatită, ei având un risc foarte mare. Am informat părinții că acest vaccin lipsește, unii au dorit achiziționarea vaccinului și astfel am reușit ca 60% din nou născuții din maternitatea Târgovi ște să plece vaccinați acasă. Dacă micuții provin din mame cu hepatită B, riscul de a face această boală este destul de mare, în lipsa vaccinării. Dacă sunt din mame care nu au probleme și sunt copii care nu necesită transfuzii sau tratamente injectabile (aceasta fiind calea de transmitere a hepatitei B), riscul este mai mic și recuperarea vaccinului se poate face treptat. Mai este o problemă că nu cunoaștem întotdeauna statutul mamei. Sunt multe sarcini nedispensarizate, foarte multe mame care nu sunt cu analizele la zi, ele vin prima oară la medic în momentul nașterii și nu știm dacă mama este purtătoare sau nu de antigen HBS”.

Și vaccinul antituberculoză a ajuns la… fundul sacului?

Și cum o problemă pare să nu vină niciodată singură, nici vaccinul antituberculoză nu va mai fi de găsit cât de curând, în prezent maternitatea de la Târgoviște primind ultimele astfel de doze. „La momentul acesta am primit ultimele doze de vaccin antituberculoză și ni s-a spus că nu se știe când vor sosi următoarele. Această problemă a discontinuității vaccinării a existat în ultimii ani”, a mai arătat dr. Roxana Aldea.

Îngrijorare medicală

Șefa Secției Neonatologie nu înțelege de ce lipsește vaccinul, mai ales că există un program național: „Nu știu exact care este problema. De ce există aceste discontinuități. Fiind programe naționale, poate că ar trebui o mai mare atenție la achiziționarea la timp a vaccinurilor, la existența unor stocuri de unde să fie aprovizionate maternitățile. Sunt primele două vaccinuri care se fac în viața unui copil și mulți rămân numai cu acestea. Dacă nici pe acestea nu reușim să le facem… Din păcate, în România, prevenția nu stă întotdeauna pe primul loc. S-au făcut demersuri, noi către DSP, DSP către Ministerul Sănătății, este un program național. Am văzut că răspunsul a fost că din luna august se va rezolva. Din păcate, suntem aproape de sfârșitul lunii și deocamdată nu știm dacă vom primi acest vaccin.”

Vă reamintim că la jumătatea lunii august Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a solicitat Ministerului Sănătății, pentru tot județul, 1800 de doze, luându-se în calcul și copiii restanțieri. Potrivit Agerpres, primele 50.000 de doze de vaccin împotriva hepatitei B urma să fie disponibile în această lună, după ce Ministerul Sănătății inițiase o procedură de urgență în acest sens. Însă nimeni nu mai știe… unde s-a întrerupt procedura și mai ales de ce se confruntă în continuare maternitățile cu criza de vaccin.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Gabi la 05.12.2014 13:31

Cumva GuvernulROMANIEI are un program de OMORAT TOT CE SE NASTE SAU DE SELECTIE NATURALA.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pensia nu ține pasul cu inflația
MESAJ DE CONDOLEANȚE
Duminica Intrării Domnului în Ierusalim
Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Moldova cu inimă, minte și literatură

Acum vreo 5 ani descopeream potențialul Republicii Moldova de a intra în Uniunea Europeană. Fiind la Euractiv, la Bruxelles, mi-a plăcut povestea Ministrului de Externe de atunci, Nicu Popescu, iar apoi video-interviul cu Natalia Gavriliță, Prim-ministru, mi-a confirmat că strategia țării este pe direcția bună.

Unii moldoveni mă întreabă de ce îi ajut? Le răspund simplu, fără nici o ezitare.... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale