Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.10.2023 17:21

Miercuri seara, în premieră în județul Sălaj,


A A

Concert memorabil "Romanțele Dorului" la Zalău

Concert memorabil

Victor Muntean

Programul Național de Concerte „Romanțele Dorului” a pornit anul acesta, din seara de gală Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, spre Ardeal. Zalău, cu o atestare documentară de 550 de ani, a fost omagiat miercuri, 25 octombrie a.c. și printr-un emoționant concert „Romanțele dorului”, marcând astfel o premieră în activitatea Casei Municipale de Cultură Zalău. Managerul instituției, Rodica Pop Seling, o foarte valoroasă interpretă de romanțe, câștigătoare a mult-râvnitului Trofeu „Crizantema de aur”, în anul 2015, a oferit publicului meloman din județul Sălaj marea bucurie de a participa la un adevărat regal muzical dedicat promovării Romanței, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Evenimentul a avut privilegiul de a fi organizat în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, inițiatoare și realizatoare a foarte multor concerte de înaltă calitate artistică, în mari orașe din România, în cadrul programelor naționale desfășurate, încă din anul 2017, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub coordonarea artistică a îndrăgitei interprete Alina Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național „Crizantema de aur” de la Târgoviște.

Distribuția concertului a adus la rampă prestigioși interpreți de romanță, din Ardeal, laureați ai emblematicului festival din Târgoviște, dar și ai festivalurilor de romante de la Zlatna și Baia Mare: Pavel Păușan, Rodica Pop Seling, Alexandru Mânzat, Veronica Macarie Moldovan și Cătălin Nistor. Amfitrioana concertului a fost Alina Mavrodin Vasiliu, care a încântat publicul nu doar cu interpretările sale sensibile și vibrante ale unor romanțe mai vechi și mai noi, dar și cu ineditele prezentări care au oferit informații de mare valoare din istoria acestui gen muzical identitar, a cărui contribuție în cultura națională a fost subliniată în repetate rânduri.

Fără teama de a exagera în aprecieri, putem spune că istorica sală „Transilvania” a Casei Municipale de Cultură din Zalău, devenită neîncăpătoare pentru spectatorii care au onorat concertul în număr foarte, a vibrat sub aplauzele generoase și entuziaste ale acestora. În mod cert, la succesul interpreților a contribuit din plin valoroasa orchestră a Ansamblului artistic „Porolissum” din Zalău, aflată sub bagheta tânărului și foarte talentatului dirijor Ionuț Dârjan, violonist cu suflet de romanță, care a primit aplauze la scenă deschisă, în repetate rânduri. Merită subliniat și faptul că membrii orchestrei, în marea lor majoritate, sunt și profesori la Liceul de muzică din Zalău.

Aplauze au primit din partea spectatorilor și organizatorii Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, desfășurat neîntrerupt din anul 1968. În repetate rânduri, Alina Mavrodin Vasiliu a ținut să mulțumească acestora, dar și protecției divine de care se bucură Romanța, aceasta reușind, în iureșul vremurilor, să rămână demnă, elegantă și poetică, balsam pentru sufletele iubitorilor de frumos care nu sunt nicidecum puțini la număr. Dovada o fac și audiențele maxime, de top, obținute pe TVR 2 de Festivalul „Crizantema de aur”, dar și sălile pline la concertele din țară organizate în ultimii ani de Alina Mavrodin Vasiliu cu o dăruire exemplară ce inspiră și adună tot mai mulți profesioniști și tot mai multe instituții muzicale din România întru onorarea și promovarea, prin concerte mult dorite de public, a acestui gen muzical rafinat. Concertul „Romanțele dorului de la Zalău” a înregistrat audiențe mari și în rândul spectatorilor online care l-au putut viziona în direct pe pagina de Facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței”, transmisiune asigurată de Andrei Vasiliu, muzeograf și cofondator al Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, muzeu unic în România ce documentează într-un mod exemplar istoria Romanței, trezind interesul tot mai multor vizitatori de toate vârstele, din multe colțuri ale țării și chiar ale lumii, fascinați de superba realizare muzeală a fondatorului său, Teodor Vasiliu. Cu siguranță vor dori și tinerii din Zalău să viziteze online acest muzeu, alăturându-se astfel celor peste 7000 de elevi și studenți din România, Basarabia și Bucovina care au trăit această frumoasă experiență.

 

VIDEO INTEGRAL aici

 

Concertul de miercuri seară de la Zalău a produs o vie emoție, reflectată și în ecourile acestui eveniment care s-a încheiat cu multe minute de aplauze, dar și cu decernarea unei remarcabile diplome de onoare „Suflet de romanță”, însoțită de o splendidă icoană a Maicii Domnului, oferite interpretei - manager Rodica Pop Seling pentru dedicarea cu care slujește Romanța și pentru contribuția exemplară la realizarea Programului Național de Concerte „Romanțele Dorului”.

Programul continuă în Ardeal cu concertul din 31 octombrie la Cluj, în colaborare cu Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”. Vor urma concerte în colaborare cu Opera Română Craiova (25 noiembrie), cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța (30 noiembrie), cu Filarmonica „Serghei Lunchevici” la Chișinău și Soroca (7, 8 decembrie) și la Iași, la Palatul Culturii (10 Decembrie) în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu” și cu Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte”, dar și în alte zone istorice din România. Salutul biruitor al Crizantemiștilor se aude pe tot mai multe scene mari din România: ROMANȚA ESTE DOR ȘI NE UNEȘTE !

 

Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA, Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR, Radio „Pro Diaspora”, Magazin Sălăjean, cotidianul „JURNAL DE DÂMBOVIȚA”.

 

SPONSORII PROGRAMULUI NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚELE DORULUI”

*CEC BANK BUCUREȘTI *FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU *SC CUIUL SRL Târgu-Neamț *NEW CONCEPT TRAVEL *EXPERT RECYCLING *ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE *CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI *CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI *RESTAURANT GALA - HOTEL TOLEA TÂRGOVIȘTE *HOTEL DÂMBOVIȚA *HOTEL TURIST PUCIOASA *MENS SANA TÂRGOVIȘTE

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Calea Luminii va fi aprinsă și în acest an înainte de Paște
Muzeele dâmbovițene, deschise în minivacanța de Paște
Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale