Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.02.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Cetățeanul - fundația Uniunii Europene

Cetățeanul - fundația Uniunii Europene

dr. DAN LUCA


 

Ceea ce se decide în 2014 la nivel european nu înseamnă doar un nou mandat la conducerea Parlamentului European și a Comisiei Europene, ci reprezintă alegerea direcției pe care se va merge în UE în următorii 10-15 ani. Indiferent că vom avea o Europă federală, așa cum propune Germania, și chiar și Franța, sau că se va urma direcția apreciată mai mult de Marea Britanie, alegerile din 2014 sunt cruciale, și va demonstra suportul din partea cetățenilor pentru proiectul european, puternic amenințat și de acțiunile partidelor populiste.

 

Cetățenii europeni cred în proiectul Uniunii Europene, dar e nevoie de o schimbare de abordare, în care să existe o conexiune reală instituțe – cetate. La nivel european, s-au remarcat scăderi în Portugalia (31%), Spania (27%), Cipru (21%) sau Grecia (19%), iar în Marea Britanie, doar 27% dintre cetățeni aprobă liderii europeni. Procente apropiate la acest capitol înregistrându-se și în Cehia (30%) sau Suedia (30%).

 

La polul opus, Luxemburgul nu are probleme cu suportul din partea populației (67%) și la fel, poate surprinzător sau nu, nici Germania (59%) sau Belgia (56%). Studiile recente demonstrează că încrederea românilor în persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul Uniunii Europene a crescut cu 7% în 2013, în comparație cu 2012, ajungând acum la 46% din totalul populației.

 

Un procent mai mare de susținere față de politicile europene se înregistrează în rândul generației tinere. Sper să se înțeleagă faptul că Europa suntem noi și că ne putem implica mult mai mult în „viața UE”, iar pentru asta este necesară o comunicare eficientă.

 

În primul rând, e nevoie de acțiune individuală eficientă, iar în al doilea rând e nevoie de echipă și de optima circulație, cu bună credință, a informației cu privire la aspectele europene. Mai precis, fiecare actor român în relația cu UE trebuie să își eficientizeze activitatea și să comunice mai bine cu ceilalți actori, dincolo de orice bariere inter-instituționale sau politice; în fond, e vorba de un imperativ ce ține de interesul național.

 

Criza pe care o trăim ne face să fim mai pragmatici și să calculăm cu exactitate ce soluții avem. În contextul negocierilor macro, România joacă, România e în Uniunea Europeană, e în NATO. Însă totul trebuie dezbătut în contextul parteneriatelor pe care România le are, cu Uniunea Europeană, și în contextul parteneriatului strategic cu SUA. Să nu uităm că se negociază un acord de liber schimb transatlantic, care probabil pe undeva prin octombrie 2014 s-ar putea să fie semnat.

 

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale