Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.12.2014 00:25

Ieri, la ultima întâlnire a aleșilor județeni, președintele CJD a prezentat situația financiară la final de an


A A

Bilanțul banilor sosiți în județ: peste 1000 miliarde lei vechi

Bilanțul banilor sosiți în județ: peste 1000 miliarde lei vechi
Consilierii CJD au încheiat un an cu multe schimbări și tensiuni politice

❚ Adrian Țuțuianu a explicat că sumele au venit pe diverse filiere, respectiv prin HG 1139/23.12.2014, pe OG 28 și de la Fondul de Mediu, fiind considerată cea mai mare sumă primită de la nivel central în istoria CJD de după 1990 ❚ Convocării în ședința extraordinară de ieri i-au răspuns 28 de aleși județeni ❚ Cu unanimitate de voturi a fost aprobată rectificarea bugetului propriu al județului pe anul 2014, tensiuni înregistrându-se la votarea reprezentanților CJD în ADI Apă, ADI Salubritate și în Acordul de asociere încheiat în cadrul Programului de îmbunătățire a calității mediului

ANA MARIA POPESCU

 


 

Ieri, pe final de an, consilierii județeni au fost convocați în ședință extraordinară pentru a fi informați și a vota ultimele noutăți financiare și administrative apărute la nivelul județului Dâmbovița. 28 de consilieri județeni au răspuns convocării, au lipsit câțiva aleși liberali, dar acest lucru nu a împiedicat bunul mers al ședinței și nici votul. Consilierii PSD, PNL, independenții și cei doi noi vicepreședinți au fost de acord rapid, cu unanimitate de voturi, fără comentarii sau observații, cu rectificarea bugetului propriu al județului pe anul 2014, nu înainte însă ca directorul economic și președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) să explice cum stau lucrurile, de unde au fost luați sau unde au fost dați bani din buget.

„Am reușit să acoperim contravaloarea tuturor lucrărilor executate pe DJ 713-714 și am semnat un act adițional cu județul Prahova după un an de dispute și negocieri. Suntem în litigiu la instanță, dar am reușit să mai facem un pas și am alocat aproape 9 miliarde lei vechi pe subiectul acesta. Restul sunt redistribuiri de sume în raport de ce s-a lucrat efectiv”, a explicat Adrian Țuțuianu, președintele CJD.

Rectificarea bugetului, aprobată fără comentarii

Cu aceeași rapiditate a votului, consilierii județeni au fost de acord și cu contul de execuție bugetară estimat al bugetului propriu al județului, la 31 decembrie 2014. Veniturile încasate în perioada 1 ianuarie-23 decembrie a.c., la care se adună veniturile estimate a fi încasate până la sfârșitul anului 2014, mai puțin cele care urmează a fi restituite la bugetul de stat, sunt în sumă de 222.736.330 lei, acești bani reprezentând 71,57% din veniturile prevăzute.

Unanimitate ruptă de consilierii PNL

Ordinea de zi a avut 17 puncte plus Diverse și aproape toate proiectele de hotărâre, indiferent că a fost vorba de cultură, cadastru, infrastructură, proiecte de dezvoltare, au fost adoptate cu vot unanim. Însă unanimitatea s-a stricat la ultimele trei puncte care priveau desemnarea reprezentantului județului la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă, la ADI Salubritate și în Acordul de asociere încheiat în cadrul Programului de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate. Alegerea acestor reprezentanți s-a făcut prin vot secret și s-au votat doar persoanele propuse de președintele CJD, respectiv Adrian Dumitru pentru ADI Apă și Marin Antonescu pentru celelalte două locuri. Așa cum era de așteptat, cei doi (acum vicepreședinți ai CJD) nu au avut susținerea consilierilor PNL, drept pentru care ei au fost desemnați pe aceste posturi, însă doar cu susținerea aleșilor PSD și a independenților.

Cele mai mari sume de bani primite vreodată de Consiliul Județean

Pe finalul ședinței, Adrian Țuțuianu a prezentat un bilanț al banilor care au venit în acest an în Dâmbovița pe diverse filiere, adică peste 1000 de miliarde lei vechi. Aceasta este cea mai mare sumă primită de CJD în ultimii 24 de ani.

„Prin HG 1139/23.12.2014, județul a primit 20.874.000 lei din fondul de rezervă, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Suntem pe locul 4 sau 5 ca mărime a sumei la nivel național. Aceste sume au fost alocate uaturilor care înregistrau arierate sau care au avut corecții financiare pe PNDR. Am închis astfel și subiectele legate de corecțiile financiare pe Măsura 3.2.2. Am primit pe OG 28 peste 60 milioane lei, am primit de la Fondul de Mediu 25 milioane lei, 22 milioane lei prin această HG, deci numai prin trei acte normative, Dâmbovița a primit peste 100 milioane lei. Cred că este cea mai mare sumă primită în istoria CJD după 1990. Avem promisiunea că și anul viitor, cel puțin pe OG 28, vom avea o alocare undeva la nivelul celei de anul acesta. (...) Mai multe unități administrativ-teritoriale au primit bani astăzi (n.n. ieri) pentru cofinanțarea activității de inventariere a terenurilor conform Legii 165/2013. Bărbulețu – 14.551,26 lei, Bezdead – 34.565,16 lei, Braniștea – 12.608,64 lei, Brezoaele – 21.984,84 lei, Bucșani – 34.000 lei, Cândești – 31.543,02 lei, Ciocănești – 25.00 lei, Conțești – 24.498,62 lei, Dărmănești – 17.044,32 lei, Glodeni – 15.440 lei, Gura Șuții – 22.065 lei, Lungulețu – 22.505 lei, Poiana – 16.294,56 lei, Raciu – 14.969,88 lei și Vișinești – 21.392,68 lei”, a precizat Adrian Țuțuianu.

Printr-un comunicat de presă remis ulterior redacției noastre, Biroul de presă al CJD anunța că această susținere financiară acordată de Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară vine în urma demersurilor președintelui Adrian Țuțuianu. De asemenea, în urma documentațiilor întocmite de Prefectura Dâmbovița, ANCPI a alocat sprijinul financiar de 332.462,98 lei (6 lei/hectar) din fonduri proprii. „Președintele CJD își propune să mijlocească în continuare dialogurile cu instituțiile centrale, în scopul susținerii bugetelor de care dispun primăriile, în raport cu necesarul de investiții, printr-o abordare pragmatică, care să țină cont de problemele reale ale comunităților”, se mai arăta în comunicatul de presă.

Ședința extraordinară s-a încheiat în mod festiv, consilierii și conducerea CJD au ciocnit o cupă cu șampanie cu speranța înțelegerii, a prosperității pentru județ și a unui an 2015 lipsit de „spectacole” politice, de vrajbă între puterea și opoziția din administrația județului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Străzile din satul Suduleni au fost modernizate
Proiectul de asfaltare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Schimbări climatice afectează vegetația în sudul județului Dâmbovița
Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale