Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.04.2015 00:25

Sindicaliștii din industria de apărare dâmbovițeană nu s-au ales decât cu... vorbe după protestul din 7 aprilie


A A

Automecanica Moreni, bombardată cu promisiuni

Automecanica Moreni, bombardată cu promisiuni
În urma protestului din 7 aprilie, salariații Automecanica s-au ales cu noi promisiuni

❚ Ultimele au venit chiar săptămâna trecută de la cel mai înalt nivel: premierul Victor Ponta a promis achiziționarea a 7 blindate produse la Moreni ❚ „Promisiunea este doar verbală și a fost făcută în cele 24 de ore de miting”, este sceptic liderul de sindicat Constantin Bucuroiu care spune totodată „credeam că începem să fim o țară normală, credeam că începem să gândim în favoarea industriei românești” ❚ Dezamăgit profund, Constantin Bucuroiu susține că aceste lucruri se petrec de 24 de ani în România: „Clasa politică nu dezminte ceea ce presa spune despre ea. Toți se gândesc de unde pot să ciupească ceva. (...) Numai afaceri de unde ies comisioane și șpăgi” ❚ Deși de 5 ani angajații de la Automecanica au renunțat la 25% din salarii, pentru ca, pe banii lor, să demonstreze că pot realiza produse de top, cum este Saur 2, ei privesc neputincioși cum ministerele cu putere de decizie preferă produsele străine, în detrimentul locurilor de muncă și al industriei românești

interviu cu Constantin Bucuroiu, secretar național pe probleme de Securitate și Apărare al Sindicatului „Solidaritatea Metal”

VIOLETA STANCIU


Rep.: Pe 7 aprilie ați protestat în fața uzinei cu două blindate pentru a atrage atenția guvernanților asupra problemelor cu care vă confruntați. Care au fost reacțiile?

- În urma acțiunilor de atunci am avut un șir de discuții la nivelul Ministerului Economiei, la nivel de companie Romarm, discuții pe problemele pe care noi le-am susținut. Singura reacție a fost o promisiune a premierului, prin Ministerul Economiei, că armata va achiziționa șapte blindate Saur 2 de la Uzina Automecanica Moreni. Din punctul meu de vedere, sunt foarte sceptic la acest lucru. Nu văd cum s-ar putea face acest lucru în momentul de față. Mă refer la faptul că nu este prins în planul de achiziție al Ministerului Apărării Naționale, nu există fonduri pentru o astfel de achiziție. Mie îmi sună ca o chestie „hai să le promitem ceva ca să oprească acțiunea”. Dar fiind un sindicat care se respectă și respectă legile, așteptăm o săptămână, chiar două să vedem un înscris care să ateste acest lucru. Dacă nu se va întâmpla, vom relua acțiunile de stradă, pentru că este în joc soarta uzinei morenare. Este soarta unor oameni, dar și a unui produs românesc care, în momentul de față, este la fel de competitiv ca și cel pe care l-au cumpărat din Elveția, la preț dublu sau cu 60% mai mare. Nu văd de ce următoarele 650 de transportoare blindate – care sunt în planul de achiziții până în 2022 – să le achiziționăm din Elveția și să lăsăm industria românească să moară, așa cum s-a întâmplat până acum.

„Și-au manifestat supărarea pentru că noi ne permitem să spunem adevărul”

Rep.: Sunteți dezamăgit de promisiunile neonorate până acum ale politicienilor, miniștrilor care s-au perindat, ale guvernanților în general?

- Sunt dezamăgit pentru că toți au fost mai preocupați cum să oprească acțiunea (n.n. de protest) sau mai bine zis și-au manifestat supărarea pentru că noi ne permitem să spunem adevărul. Eu credeam că începem să fim o țară normală după atâtea lucruri negative care s-au întâmplat, credeam că începem să gândim pozitiv și în favoarea industriei românești, că începem să intrăm pe drumul cel bun. Dar supărarea care se manifestă la unii și la alții, de pe urma unor acțiuni în care le arăți niște adevăruri, dovedește că încă nu s-a învățat nimic.

„Când ajung la putere uită de orice”

Rep.: V-ați ales totuși cu promisiunea unei achiziții de șapte transportoare blindate Saur.

- Promisiunea este doar verbală și a fost făcută în cele 24 de ore de miting.

Rep.: Și totuși în campaniile electorale vi se promite... marea cu sarea!

- Noi, sindicaliștii, le suntem atât de dragi în campaniile electorale, când vin la noi și ne spune „când vom ajunge la putere, facem și dregem” și atunci când ajung la putere uită de orice. Este o mentalitate a unei politici care se realizează de 24 de ani în România. Clasa politică nu dezminte ceea ce presa spune despre ea. Pur și simplu nu mai avem încredere în nimeni, toți se gândesc de unde pot să ciupească ceva. La MApN, lucrurile stau și mai grav. Acolo orice achiziție se face numai din străinătate. În afară de perioada ministrului Gabriel Oprea, care a avut niște programe românești, restul reprezintă numai și numai afaceri de unde ies comisioane și șpăgi.

„Am vrut să arătăm MApN că suntem capabili, că avem creație”

Rep.: Angajații Uzinei Automecanica Moreni sunt cu salariile la zi, sunt probleme din acest punct de vedere?

- De 5 ani salariile în Automecanica sunt diminuate cu 25%. Am luat această decizie noi, aici, ca să facem transportoarele astea care n-au primit finanțare de la nimeni. Saur este făcut cu banii salariaților. De aceea ne și permitem să-l scoatem în stradă, să demonstrăm cu el, pentru că nu poate să spună nimeni „este produsul nostru!”. Este produsul muncitorilor, pentru că oamenii și-au cedat 25% din salarii să facă un blindat nou, să arătăm MApN că suntem capabili, că avem creație, numai că nimeni nu vrea să asculte. MApN zice că „nu îndeplinește cerințele noastre” și de 7 ani îi întrebăm „dar care sunt cerințele voastre”. Am făcut omologarea, la cererea noastră, împreună cu MApN, iar acolo ne-au dat niște observații foarte mărunte, de te apucă râsul, sunt de doi bani. Dar Piranha (n.n. blindatul elvețian), cele 31 de blindate Piranha, care au costat peste 2 milioane de euro, este moartă, nu face decât misiuni de paradă. Am văzut că la paradă sunt extraordinar de bune, că circulă pe Bulevardul Kiseleff.

Rep.: Nu sunt folosite în teatrele de operațiuni?

- Păi în teatrele de operațiuni aceste mașini nu au făcut o oră de misiune de patrulare în interiorul bazelor militare. Fac patrulare 350 km în teren accidentat și periculos bătrânele 8x8 de la Moreni, care s-au făcut prin anii 1970-1980.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale