Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.11.2023 00:14

Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, trimite săgeți către factorii decidenți


A A

„Pomicultura este defavorizată total”

„Pomicultura este defavorizată total”

*„Merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani, dacă se vând și cu prețul acesta. Cea mai mare parte din fructe merge la industrie, pe 40 de bani”

 

Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, consilier județean și specialist în atragerea fondurilor europene în agricultură a tras un nou semnal de alarmă privind situația grea în care se află pomicultura dâmbovițeană, respectiv pomicultura românească în ansamblul ei. Social democratul a lăsat să se înțeleagă, la conferința de presă de la PSD Dâmbovița, că pomicultura este una dintre cele mai defavorizate ramuri agricole la atragerea fondurilor europene, în condițiile în care „merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani”. O altă anomalie sesizată de Mihai Istrate privește situația jalnică în care a ajuns „Programul mărul în școli”, în sensul că, la Voinești, în patria merelor, copii au ajuns să mănânce mere de proastă calitate din Polonia.

„Agricultura în județul Dâmbovița, și cred că în toată țara, a rezistat în ultimii ani doar datorită fondurilor europene. Merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani, dacă se vând și cu prețul acesta. Cea mai mare parte din fructe merge  la industrie, pe 40 de bani. Anul acesta este un preț mai bunicel, 40 de bani! Adică, dacă nu ai forță de muncă și trebuie să o plătești, nu-ți ajung banii cu care vinzi fructele să plătești doar forța de muncă, pentru că trebuie să le aduni, să le culegi. Și atunci soluția este atragerea fondurilor europene, dar pomicultura este la acest moment defavorizată total. 35% cofinanțare înseamnă că fondurile acestea le dăm tot la cei care au bani. Și pe Valea Dâmboviței, și în toate zonele din România, unde avem pomicultură, și acolo sunt tineri fermieri, și acolo sunt tineri care vor să rămână și generațiile de fermieri să se reînnoiască, dar cu toată responsabilitatea o spun, pe acest program nu au nicio șansă. Avem un program cu mărul în școală! Am făcut acest program în așa fel încât copiii din Voinești au ajuns să mănânce mere din Polonia, niște mere pe care pomicultorii adevărați nici nu le toacă. Copiii le aruncă. La mine, la Bărbulețu, găsim tomberonul plin de mere, pentru că nu pot mânca așa ceva, iar merele noastre le dăm la industrie sau le vindem cu 1 leu, mă repet, ca acum 20 de ani”, a semnalat vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, consilier județean, specialist în atragerea fondurilor europene în agricultură.

 

 

Violeta StanciuComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Se conturează Manifestul 2024-2029
Târgoviștea, pregătită de iarnă
Copii din Târgoviște au cucerit inimile publicului internațional la balet
Loc de joacă în comuna Brezoaele
Reconstrucția tronsonului de cale ferată dintre I.L. Caragiale și Moreni
LA 105 ani de la Marea unire (II)
Noi proiecte pe fonduri europene așteaptă startul
Soluții pentru modernizarea DN 71 Târgoviște - Sinaia
Avertisment privind achizițiile online de animale vii și produse alimentare
„România nu are o strategie a industriei de Apărare”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Se conturează Manifestul 2024-2029

În vara anului viitor se va termina mandatul actualilor aleși din instituțiile europene, iar alegerile pentru Parlamentul European din 2024 sunt deja un subiect pe agenda politică din capitalele statelor membre UE. Desigur, alegerea eurodeputațiilor este importantă, dar atenția experților se îndreaptă mai ales asupra noii Comisii Europene. Printr-un eveniment derulat la sfarsitul lunii noiembrie s-a lansat și #Agenda24to29,... [citește tot...]
Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale