Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.10.2018 00:21

La sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu",


A A

"100 de ani de la Marea Unire. Momente ale desăvârșirii României moderne"


PETRE DRĂGUȚOIU


Simpozionul „100 de ani de la Marea Unire. Momente ale desăvârșirii României moderne“ a avut loc între 19-20 octombrie 2018 și a fost organizat de Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească“ Târgoviște. Printre comunicările științifice din plen menționăm: „Contribuția bisericii străbune la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918“, prof. univ. dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, mesaj transmis de consilier eparhial dr. Marian Puescu; „Bucureștii sub ocupația germană acum 100 de ani”, academician Constantin Bălăceanu Stolnici; „Rolul proprietăților domnilor și boierilor din Țara Românească și Moldova în Transilvania în conservarea structurilor și tradițiilor românesti“, prof. univ. Sarolta Șolcan; „Problema incorporării Basarabiei în Imperiul Tarist“, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti; „Un Centenar al Alianței. Diplomația româno-polonă 1918-1939“, dr. Ion Constantin; „Dinstinctii onorifice străine acordate grănicerilor români în perioadă 1918- 1919“, dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics. S-a vernisat expoziția „100 de ani de la Marea Unire“, prezentată de Corina Andrei, cu etalare de arme din Primul Război Mondial, efectuată prin Asociația de Reconstituire Militară „6 Dorobanți“. Dintre comunicări pe secțiuni menționăm, în limita spațiului tipografic, „Spicuiri din presa românească în preajma Mării Uniri“, prof. univ. dr. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene ,,Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița; „Rațiunea de-a fi a istoriei românești : Dorul de Unire (Momente medievale), prof. univ. honor. dr. George Coandă; „Scriitori participanți la Evenimentele Primului Război Mondial”, prof. univ. dr. Victor Petrescu; „1968-Semicentenarul Marii Uniri, un moment de reorientare națională a regimului comunist din Romania”, prof. dr. Alexandru V. Ștefănescu; „De la Mircea cel Bătrân la Mihai Viteazul, de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand Intregitorul”, prof. Mihai Stan; „Justiție și injustiție în vremea de ocupație a României în Primul Război Mondial”, dr.Cristina Narcisă Vergatti; „Evoluția statului românesc de-a lungul secolelor până la Marea Unire din 1918-etape și semnificații ale unui proces al continuității, prof.dr Florin Șerbănescu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale