Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
01.04.2019 00:20
Cărți. Idei. Sensuri
Un mare scriitor la Târgoviște: Varujan Vosganian

GEORGE COANDĂ
Un remarcabil eveniment editorial a avut loc în Târgoviște la sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”. Varujan Vosganian, primvicepre ședinte al Uniunii Scriitorilor din România, și-a lansat a doua ediție a volumului de proze „Statuia comandorului”, un adevărat best-seller apărut la prodigioasa editură Humanitas. Lansarea volumului, moderată de prof. univ. dr. Agnes Erich, director al bibliotecii gazdă, care s-a făcut și sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, a fost ulterior ilustrată de rostirea unor opinii critice (George Coandă, Ionel Petre). Despre substanța ideatică și scriitura unei cărți de proze – cuprinde între coperți patru nuvele – care, din capul locului, s-a apreciat a fi un incitant roman cu eroi colectivi și destine separate, dar având un numitor comun, background-ul unui timp concentraționar dogmatic. Căci atât „Statuia comandorului”, care dă titlul volumului, „Cercul de aramă” (locul acțiunii: halda Combinatului de Oțeluri Specialedin Târgoviște), „Surâsul Jocondei”, cât și „Cercul lui Arhimede”, nu sunt altceva decât expresiile unor revolte anti-sistem, ale căutării unei libertăți interioare, refugiul din fața încătușării sociale, personajele- cheie (Matias, Axente, Bârligea, Emanoil) exersând o conversație, in absurdoaparent, cu propriul destin pentru a-și înțelege și „acomoda”, într-o supraviețuire de nevoie, cu un regim politic pe care încearcă fie să șmecherească, la modul țărănesc, oarecum moromețian, fie să-i fure simbolurile publice (statuile) depozitându-le într-un secret muzeu al uitării, fie să descopere existența lui Dumnezeu printr-o ecuație matematică, astfel evadând în sacru, eșuând însă într-o narcotizare alcoolică și promiscuă. Fiecare nuvelă, care poate fi luată ca un capitol de roman, neavând nimic fastidios, este o radiografie suigeneris a psihologiei unei Românii dintr-o vreme acum revolută. Iar cartea, în întregul său, este un avertisment și anume că ceea ce a fost se poate repeta. Lectura acesteia îți relevă totodată arta unui mare scriitor. Iar lansarea a fost un privilegiu pentru târgovișteni de a-l cunoaște.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Patrimoniu renăscut: Biserica Mare a Curții Domnești din TârgovișteMinisterul Educației va forma 100.000 de profesori în pedagogia digitală
Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți - 2023
Mobilități ERASMUS+ la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”
Întristarea unui bogat
Niciun liceu cu 0% promovabilitate la Bac nu va mai avea clasa a IX-a
Autoritățile locale, preocupate de modernizarea unităților de învățământ
Singurătatea în bogăție
Hramul seminarului teologic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Performanță deosebită pentru târgovișteanul Darius Andrei Butuligă
Editorial
LA 105 ani de la Marea unire (II)

România fiind parte a Uniunii Europene, cu o parte întru „suveranitatea comunitară”, dictându-i-se și interele sultanatului bruxellez, riscă ca din STAT UNITAR, INDEPENDENT ȘI SUVERAN să-și schimbe statusul într-unul de regiune cu unele teritorii… dăruite, la ordin, euroregiunilor vecine. Nu mi-am propus să înspăimânt pe nimeni.
Atrag atenția și, așa cum am mai făcut-o,... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
