Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.03.2023 00:18


A A

Slujire Arhierească la Mănăstirea Stelea

Slujire Arhierească la Mănăstirea Stelea

În cea de a doua duminică a Postului Învierii Domnului, cunoscută și ca a Sf. Grigorie Palama, în ziua de 12 martie 2023, foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în biserica voievodală a Mânăstirii Stelea din Târgoviște. Din soborul de preoți și de diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh au făcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial și Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan.

În cadrul sfintei slujbe, Mitropolitul Nifon a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Vlad Marian Udroiu, pe seama Parohiei Valea Lungă Gorgota, Protoieria Pucioasa și pe tânărul Dragoș Ionuț Mitroi, întru diacon, pe seama Parohiei Dobra, Protoieria Târgoviște Sud, ambii absolvenți ai cursurilor de licență și de master ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat învățătura centrală a Evangheliei zilei și anume aceea că sănătatea, ca și viața umană, este un dar al lui Dumnezeu, pe care omul este dator să-l păstreze și să-l îngrijească. De altfel, referindu-se la vindecarea paraliticului, Chiriarhul nostru a evidențiat faptul că, iertându-i păcatele, Mântuitorul Hristos îi redă demnitatea de fiu al lui Dumnezeu și îl redăruiește comunității sale sănătos, ca martor al iubirii Sale milostive.

Întotdeauna, conștiința păcatului aduce cu ea virtutea smereniei și, de aceea, omul trebuie, mereu, să se înnoiască, să renască și să se convertească de la păcat și întuneric, la virtute și la har, pentru a se lumina, a se curăți și a dobândi lumina Învierii. Apoi, Mitropolitul Nifon a evocat chipul de ascet, teolog și ierarh al Sf. Grigorie Palama, unul din cei mai importanți Părinți ai Bisericii, doctrinarul energiilor necreate ale lui Dumnezeu,  precum și cel  care a îndemnat la rugăciune neîncetată, învățându-ne că nu este suficient să vorbești despre Dumnezeu, ci trebuie să intri în comuniune reală cu El, să trăiești prezența Lui în viața cotidiană și să o mărturisești prin fapte.

Sf. Grigorie Palama a arătat, lămuritor și deplin, că Dumnezeu nu poate fi cunoscut absolut niciodată în Ființa Sa, ci numai prin intermediul energiilor Sale necreate. Din acest motiv, pe orice scară socială, a cunoașterii sau a vârstei ne-am afla, trebuie să ne rugăm cu credință tare pentru a dobândi vederea lui Dumnezeu.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Elevi în focurile Evaluării Naționale
328 de locuri de muncă disponibile
Programul „Masă caldă” ajunge la șase școli din județul Dâmbovița
Licee reorientate către învățământul profesional
Cunoașterea lui Hristos cel înviat, fundament al credinței
O lansare de carte spectacol
Investiții în educație și infrastructură în Pucioasa
Calea Luminii va fi aprinsă și în acest an înainte de Paște
Muzeele dâmbovițene, deschise în minivacanța de Paște
Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Proiectul european - atacat la „baionetă”

În ultimii ani, proiectul european a fost atacat la "baionetă" de o serie de crize majore suprapuse, care intră în competiție pentru resurse și pentru atenția decidenților și a cetățenilor deopotrivă. Fiecare dintre aceste crize a pus la încercare coeziunea, solidaritatea și capacitatea de răspuns a UE, dar, în același timp, a oferit oportunități de învățare și de... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale