Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.05.2023 00:20

Editorial


A A

Schimbarea sultanilor la Ankara

Schimbarea sultanilor la Ankara

Turcia joacă un rol de echilibru geostrategic foarte important între explozibilul Orient Mijlociu, Europa de sud-est și spațiul nord-pontic postsovietic. Fiind membră de primă mărime a NATO, cu îndelungate aspirații la UE, și jucând rolul geopolitic amintit, nici Londrei, Parisului, Berlinului, Bruxellesului, Washingtonului, dar și Moscovei, și de bună seamă, nici Bucureștiului nu le este indiferent cine va fi, după o sută de ani, urmașul de la Ankara al lui Ataturk.

Și dacă i-am văzut a fi pe președinții republicii Turcia ca pe niște sultani, nu sunt departe de adevăr, căci, până astăzi, de la Ataturk. Și dacă l-am văzut a fi pe președinții republicii Turcia ca pe niște sultani nu sunt departe de adevăr, căci, până astăzi, de la Ataturk la Erdogan, cei ce au ocupat fotoliul prezidențial – mai nou din „palatul alb” – de la Ankara, au avut comportamente, mai mult sau mai puțin, dictatoriale și au visat și încă visează la refacerea, măcar ca „sferă de influență”, a imperiului Otoman, cu unele adaosuri din Asia centrală cândva sovietică, și  până la Dunărea de Jos și Caucazia caspică. Adică a „Devlet-i-Aliye-i Osmanize” („Sublimul Stat Otoman”) .

Însă, dincolo de ce își doresc președinții cu aere de sultan de la Ankara, există Turcia creată de Ataturk, un stat modern, puternic economic și militar, punte mediterano-pontică între Orient și Occident, deci un stat care contează. Tocmai de aceea contează și pentru România cine va fi sultan în „palatul alb” de la Ankara.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (I)
De ce este nevoie de o strategie europeană
Gândire europeană
Herr Fritz, nein! Hai, las-o baltă!
Nefertiti de... Cotroceni?!
Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba...
O vară fierbinte (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale