18.05.2023 00:20

Schimbarea sultanilor la Ankara

Schimbarea sultanilor la Ankara
Galerie foto

Turcia joacă un rol de echilibru geostrategic foarte important între explozibilul Orient Mijlociu, Europa de sud-est și spațiul nord-pontic postsovietic. Fiind membră de primă mărime a NATO, cu îndelungate aspirații la UE, și jucând rolul geopolitic amintit, nici Londrei, Parisului, Berlinului, Bruxellesului, Washingtonului, dar și Moscovei, și de bună seamă, nici Bucureștiului nu le este indiferent cine va fi, după o sută de ani, urmașul de la Ankara al lui Ataturk.

Și dacă i-am văzut a fi pe președinții republicii Turcia ca pe niște sultani, nu sunt departe de adevăr, căci, până astăzi, de la Ataturk. Și dacă l-am văzut a fi pe președinții republicii Turcia ca pe niște sultani nu sunt departe de adevăr, căci, până astăzi, de la Ataturk la Erdogan, cei ce au ocupat fotoliul prezidențial – mai nou din „palatul alb” – de la Ankara, au avut comportamente, mai mult sau mai puțin, dictatoriale și au visat și încă visează la refacerea, măcar ca „sferă de influență”, a imperiului Otoman, cu unele adaosuri din Asia centrală cândva sovietică, și  până la Dunărea de Jos și Caucazia caspică. Adică a „Devlet-i-Aliye-i Osmanize” („Sublimul Stat Otoman”) .

Însă, dincolo de ce își doresc președinții cu aere de sultan de la Ankara, există Turcia creată de Ataturk, un stat modern, puternic economic și militar, punte mediterano-pontică între Orient și Occident, deci un stat care contează. Tocmai de aceea contează și pentru România cine va fi sultan în „palatul alb” de la Ankara.

 

 

George Coandă