Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.02.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Nouă chiar că ne pasă!

Nouă chiar că ne pasă!

Ne pasă de țara noastră, chiar mai mult decât credem. Ne interesează ce imagine are România, oriunde ne-am afla. Nu suntem indiferenți la criticile adresate nouă, românilor, și urmărim cu mare interes performanțele liderilor aleși pentru a conduce destinele plaiurilor mioritice. Nimeni nu este deasupra societății, indiferent cât de notorii cred unii că sunt.

Racordarea unei țări de 20 milioane de locuitori la Uniunea Europeană este mai mult decât o salată de cuvinte, reprezintă un lucru foarte complex, greu de realizat. Nu trebuie blamată o persoană anume, un partid politic și nici măcar instituțiile statului pentru nerealizarea perfectă a acestui obiectiv. Deși pare paradoxal, “procedura macro” de relaționare național-european este în mare majoritate un algoritm tehnic, necesitând expertize multiple în anumite sectoare specifice (legislație, finanțe, social, etc). Repet, voința politică este importantă, dar trebuie sprijinită de o puternică componentă tehnică.

Peste 100.000 de oameni sunt implicați la nivelul Bruxelles-ului european în dinamica europeană, sprijiniți de alte 700.000 în capitalele țărilor membre. Avem în medie 100 de evenimente pe zi în Bruxelles pe teme legate de viitorul Uniunii Europene. Ca țară membră a UE nu îți poți permite să pierzi nici una dintre aceste dezbateri. Fiecare întâlnire naște inițiative, calibrate pe interesul participanților, rezultă noi reguli și proceduri, noi alianțe și actori, legislație.

Unde găsim români care să ajute România în UE? Ce pregătire trebuie să aibă un expert național în afaceri europene? Este un paradox, avem în România peste 25 de mastere în domeniul studiilor europene, iar 95% din absolvenți nu își găsesc de lucru relaționat cu diploma obținută. 

Nu pot să nu atrag atenția și asupra celor care ne reprezintă politic în structurile europene, în special eurodeputații. Sunteți primii chemați să integrați România în Uniunea Europeană, dar nu printr-un mesaj de cele mai multe ori populist sau chiar anti-european. Ceea ce ziceți în legislativul european, vă rog să prezentați nedenaturat și la televiziunea națională când este cazul.

Nu există două sisteme România și UE, e doar unul dedicat României europene. Sunteți misionari în a educa poporul român să se implice european și eventual să aibă o opinie asupra chestiilor tehnice, pe care sunteți solicitați să le dezbateți în forul european. Erodarea vorbelor europene face misiune mult mai greu de îndeplinit, dar tacticizarea Europei are nevoie de noi toți, inclusiv de românii aleși.

Cred în capacitatea poporului român de a gândi și acționa european! Să vedem ce va urma...

 

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Importanța identificării candidatului ideal
Crin Antonescu de ce nu?
Se întețește lupta pentru „tronul” de la Cotroceni
„Reziștii” nu înțeleg că sunt pe făraș...
Remco în Schepdaal
Rolul concesiilor strategice în construcția europeană
Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale