Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro07.05.2018 00:21

Trgovite, n Reeaua naional de repere ale civilizaiei spaiului romnesc


A A

Mircea Diaconu: Trezirea Romniei se face prin repere ale identitii sale

Mircea Diaconu: Trezirea Romniei se face prin repere ale identitii sale

„Suntem datori s facem ca toi s afle despre Casa Romanei”

 

ANDREI VASILIU


Vineri, Casa Romanei din Târgovite - spaiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federaiei Europene a Asociaiilor, Centrelor i Cluburilor UNESCO (FEACU) a primit un oaspete drag, un vizitator preios, un mare prieten i iubitor al Romanei: îndrgitul actor Mircea Diaconu, europarlamentar i om de cultur! Cu aceast ocazie, amfitrionii Alina Mavrodin Vasiliu i Teodor Vasiliu i-au oferit lui Mircea Diaconu “Istoria Crizantemei de aur”, albumul “Poveti de dragoste” i i-au lansat invitaia clduroas de a organiza împreun evenimente frumoase la Casa Romanei din Târgovite. Mircea Diaconu s-a declarat impresionat de acest spaiu muzeal unic în România, spunând c merit s fie intens promovat! Cu vizita de vineri, 4 mai a.c., la Casa Romanei, Mircea Diaconu a început, de la Târgovite, Turul României 2018 i a lansat proiectul: “Reea naional de repere ale civilizaiei spaiului românesc”. Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanei” din Târgovite i cotidianul Jurnal de Dâmbovia susin acest proiect de interes naional lansat de europarlamentarul Mircea Diaconu în anul celebrrii Centenarului Marii Uniri de la 1918!


Mircea Diaconu: „Târgovitea este reper patrimonial”


ALINA MAVRODIN VASILIU


Interviu în exclusivitate cu europarlamentarul Mircea Diaconu

Rep.: Suntem onorai s avem un dialog foarte sincer i deschis cu maestrul Mircea Diaconu, europarlamentar independent care i-a început Turul României cu vechea Cetate de Scaun a rii Româneti – Târgovite. De ce ai ales Târgovite ca punct de plecare?

- Târgovite este o zon foarte încrcat de istorie, dar nu am venit doar pentru asta. Târgovite este unul dintre reperele importante pe traseul capitalelor româneti, un posibil proiect care întârzie. Am încercat s-l iniiez acum 2 ani de zile, îns nu s-a întâmplat nimic. Firete, am venit cu o alt variant, în care Târgovitea este inclus ca reper patrimonial.

Rep.: Este vorba despre proiectul pe care îl lansai odat cu acest Tur al României i care se numete „Reeaua naional de repere ale civilizaiei spaiului românesc”, proiect pe care i noi, de la Târgovite, îl salutm i îl susinem. Ce urmrii prin acest nou proiect?

- Este special lansat în acest an, fiindc ar fi o reea de locaii, de «fabrici» ale identitii naionale. Produsul acestor fabrici este finalmente identitatea naional. Materialul de lucru îl reprezint toate descoperirile arheologice, ca s aflm într-un final cine suntem, de unde venim, cât de mult putem ti despre strmoii notri. Noi suntem motenitorii a tot ceea ce a fost aici de milenii i este un subiect mult mai vechi decât conceptul de latinitate care ne-a adus emanciparea, concept lansat de coala Ardelean în sec. al XVIII-lea. Acestea trebuie adunate într-o singur fraz puternic i anume c suntem civilizaia spaiului românesc. Românul care pleac prin lume trebuie s aib repere ale identitii sale. Trezirea României din sec al XIX-lea a avut la baz un astfel de concept. Argumentele istorice sunt mult mai multe decât atunci. Conceptul de contiin de sine trebuie remotivat. La acest lucru trebuie s lucreze toat lumea, s punem o crmid cu toii la acest edificiu, de la simpli ceteni la Academie, Parlament, Guvern...

Rep.: Noi am înfiinat, la Târgovite, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanei” dedicat salvgardrii i promovrii patrimoniului cultural material i imaterial din aceast zon istoric a rii. Totodat, asigurm direcia artistic a Festivalului Naional de Romane „Crizantema de aur”, dedicat Romanei ca gen muzical de patrimoniu al culturii naionale. Este un festival care se desfoar de 50 de ani neîntrerupt la Târgovite pentru a promova i proteja Romana româneasc. De asemenea, am realizat i inaugurat la Târgovite „Casa Romanei”. Ce impresie v-a lsat i ce credei c poate reprezenta Romana pe aceast scen a patrimoniului cultural imaterial.

- Suntem datori s facem ca toi s afle despre Casa Romanei, trebuie s tie cât mai muli oameni c exist. Îmi doresc tare mult i sunt sigur c va funciona foarte bine, s existe efectul de ateptare public, aa cum s-a întâmplat cu ia româneasc, iar romana s peasc pe acelai drum, de succes i de reper de identitate naional i internaional.

Rep.: Romana, alturi de fado, de ansonet, de canonet, de lied, strlucete printre genurile muzicale de patrimoniu. tiu c suntei mare iubitor de roman. De ce iubii romana româneasc?

- Tatl meu era învtor i cânta superb, bunicul era preot i când erau srbtori se umplea casa de preoi i de învtori i se cântau, invariabil, romane. De 60 i ceva de ani avem un caiet mare în care fiecare dintre noi a scris romane i le cântam pân dimineaa. Ar trebui s învm s promovm Romana, pentru c a rmas uitat într-un col al culturii noastre i în albumele bunicilor. Este o prostie!

Rep.: Dumneavoastr ai pornit acest Tur al României cu speran, dar i cu o durere pentru lucruri care trebuiau s se întâmple demult. Este mult neglijen în salvgardarea patrimoniului. Se spune c nu aduce bani cultura. Ce le transmitei celor care propag acest mesaj?

- Studii ale Comisiei Europene spun c din 1 Euro investit în patrimoniu se obin 27 euro profit. Este vorba de investiii integrate în societate, nu în varianta de muzeu cu lact pe el, ci integrat în viaa de zi cu zi.

Rep.: Ne-ai adus i un raport de activitate al europarlamentarului Mircea Diaconu. Vei rmâne independent i mai departe?

- Voi rmâne independent, orice ar fi. Nu tiu ce se va întâmpla la urmtoarele alegeri. Dup acest tur al României îmi va fi mai clar un pic. Cel mai mult îns îmi doresc, dac mai am de muncit, s muncesc în ar decât afar. Nu tiu dac voi continua activitatea la Parlamentul European, în urma turului voi lua temperatura unei realiti ceteneti i îmi voi da seama. Fac acest tur în fiecare an i mereu vin i ali oameni la întâlnirile pe care le organizez. Înseamn c rmâne ceva din acest întâlniri.

Rep.: Suntei raportor pe proiectul Anului European al Patrimoniului Cultural. Cum se desfoar acest proiect în România?

- În România, proiectul Anului European al Patrimoniului Cultural st aproape pe loc, în rest, în afar merge foarte bine. Se pare c sunt nite idei, dar este târziu, suntem la jumtatea anului. În România, INP deruleaz acest proiect, din partea Ministerului Culturii, dar mi-au spus c lucreaz foarte greu i nu au avut o comunicare fericit cu ministerul. Sunt fonduri pentru comunicare i promovare, nu pentru renovri i construcii. Dac nu venim cu proiecte, le vom pierde.Vor fi discuii i conferine pe tot parcursul anului i din aceste aciuni se vor extrage politicile i strategiile culturale viitoare.

Rep.: Ce mesaj avei pentru autoritile din Târgovite?

- Aici se mai spune Cetatea Târgovitei. Îndemnul meu ctre toat lumea este: „Purtai-v ca într-o cetate, unii ca într-o cetate!”.

 

 

 Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

mplinirea fgduințelor
Lucrrile la noua sal de Sport a Universitții „Valahia” au avansat
Redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dmbovieni
Etapa național Olimpiadei Tehnologiei Informației, la final
„Eroica”, la o lansare patriotic
„Pictur plus pictur egal pictur”
PS Nifon, la hramul Catedralei Patriarhale din București
CJD, n Programul pentru școli al Romniei
Evenimente educaționale importante la ISJ Dmbovița
Sfinții mprați Constantin și ElenaPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

O grev care anun marea furtun romneasc

GEORGE COAND


Greva cadrelor didactice, cu toate controversele pe care le-a stârnit, a artat guvernrii c coala este acel factor fundamental fr de care o naiune nu poate funciona, nu este viabil. Iar domnului preedinte al republicii, Klaus Werner Iohannis – s reamintim c, la baz, este profesor – i-a btut obrazul punându-i în fa un adevr dur: România educat –... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale