Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro28.03.2024 00:17

27 martie, celebrarea Zilei Naționale a Unirii Basarabiei cu România, la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște


A A

Din dragoste pentru Basarabia

Din dragoste pentru Basarabia

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat, ieri, un eveniment cu adânci semnificații în istoria poporului român: Ziua Națională a Unirii Basarabiei cu România. La 27 martie 1918, românii basarabeni s-au unit cu Regatul României, contribuind la înfăptuirea Marii Uniri a Principatelor Române la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Împlinirea a 106 ani de la acest eveniment istoric strălucitor a fost sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, printr-o suită de vizite fizice și online în care au participat grupuri de elevi și profesori din. România și Republica Moldova.

Astfel, prin implicarea Consulatului General al României de la Bălți, Consul Gerant interimar, Mihai Tican, au intrat în atmosfera muzeului grupuri mari de elevi din Republica Moldova - orașul Rizea, de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” (director Valentina Ciubotaru, profesor Natalia Catană) și Liceul Teoretic „Olimp” (director adjunct Tatiana Anghelinici). Din Cahul s-au alăturat evenimentului grupuri de elevi și profesori, prin grija primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și a Centrului Creației „Luceafărul” - directoare Victoria Roșca. Uniți cu vizitatorii din Basarabia au fost grupuri de elevi și profesori din orașul Marii Uniri, Alba Iulia, de la Liceul de Arte „Regina Maria”, profesor Georgeta Plută, alături de elevi și profesori din județul Dâmbovița, de la Liceul Tehnologic „Iordache Golescu” din Găești – prof. Alexiu Dan Marius.

Evenimentul de ieri a fost onorat și de participarea unor personalități remarcabile care le-au transmis vizitatorilor mesaje emoționante despre semnificația zilei de 27 martie în istoria României, precum și despre virtuțile unioniste ale romanței românești: Madlen Șerban - Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Mihai Tican - Consul Gerant interimar al Consulatului General al României la Bălți, Republica Moldova, prof.univ.dr. Ioan Opriș și prof.univ.dr. George Coandă. Salutul de bun venit, urmat de un mesaj emoționant, a fost transmis de Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” și inițiatoarea Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, care se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Gazdă și ghid a fost și ieri muzeograful Andrei Vasiliu, doctor în istorie, co-fondator al Muzeului „Casa Romanței”, care le-a oferit tinerilor vizitatori informații prețioase din istoria romanței românești, gen muzical care a scris pagini de aur în istoria națională și în sufletele românilor de pretutindeni. Ghidajul foarte inspirat a inclus, printre refrenele de romanță, și o strofă din vechea romanță de acum 200 de ani „Din sânul maicei mele”, compusă de Anton Pann, a cărei melodie avea să îmbrace, în 1848, versurile lui Andrei Mureșanu și să devină „Deșteaptă-te, române!”, Imnul Național al României și, pentru câțiva ani, al Republicii Moldova.

Salutul „Romanța ne unește!” s-a auzit ieri în mod repetat rostit de toți vizitatorii și invitații speciali, foarte plăcut impresionați de ospitalitatea oferită de Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, în mod special, pentru această zi de sărbătoare.

Mesajele cu aleasă vibrație, transmise cu ocazia acestui eveniment, le veți putea citi în ediția de mâine a ziarului nostru.

 

 

Victor MunteanComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Zilele Județului Dâmbovița 2024 - Program complet
Spitzenkandidat: finalul dezbaterii, în Parlamentul European
Târgoviște, pe podiumul național la fonduri UE
Proiecte majore, aprobate în unanimitate
„De salariați calificați avem nevoie peste tot”
Elevii dâmbovițeni se pregătesc de vacanță
Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.
Târnosirea Bisericii Parohiei Gura Vulcănii
Militarii și polițiștii, în situație critică
Rezultate de senzație pentru elevii Liceului de Arte „Bălașa Doamna”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Spitzenkandidat: finalul dezbaterii, în Parlamentul European

Joi, 23 mai 2024, s-a derulat ultima dezbatere dintre posibilii președinți ai viitoarei Comisii Europene. Conform tradiție, cu 10 zile înainte de alegerile europene, evenimentul a avut loc în sala mare a Parlamentului European din Bruxelles. La fel a fost în 2014 sau în 2019. Precedentele dezbateri spitzenkandidat de anul acesta au fost la Maastricht și Bruxelles.

Revenim la ceea ce s-a... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale