Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginã (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
31.03.2017 00:18
Fenomen îngrijorãtor în Dâmboviþa
Primãrii acuzate în instanþã pentru lipsã de transparenþã

Conflictul juridic dintre fostul primar al oraºului Pucioasa ºi actuala administraþie completeazã o listã tot mai lungã a proceselor în care primãriile dâmboviþene sunt acuzate în instanþã cã nu publi
ANDREI VASILIU
Noul conflict juridic dintre Primãria Pucioasa ºi ex-primarul oraºului-staþiune, Dãnuþ Bãdãu, nu pare sã fie, la prima vedere, o chestiune ieºitã din comun. Fostul edil urmãreºte sã obþinã în instanþã anularea unor acte care privesc funcþionarea supermarketului de lângã Hotelul Ceres ºi, pentru aceasta, a atacat la Tribunalul Dâmboviþa inclusiv dispoziþia de convocare a Consiliului Local în ºedinþa din data de 10.11.2016. Motivul invocat: „nu a fost adusã la cunoºtinþa publicã”. Actualul primar este înfuriat de-a dreptul de aceastã situaþie: „Dupã ce ani la rândul a fãcut tot posibilul sã blocheze accesul cetãþenilor la un comerþ civilizat, acum atacã decizia Consiliului Local de a pãstra construcþia fostului Minimax (cu toate cã, în conformitate cu legislaþia în vigoare, nici nu mai putea fi dãrâmatã), atacã Autorizaþia de construire ºi Certificatul de urbanism eliberat de Primãrie!!!”, susþine primarul oraºului Pucioasa, Constantin Ana, într-o postare pe facebook. Sigur cã demersul fostului primar poate da naºtere la diverse comentarii, având în vedere ºi un posibil interes personal ºi de afaceri care îl împinge în acest demers. Dar actuala administraþie a Pucioasei are ºi partea proprie de vinã, câtã vreme dispoziþiile legale privind publicitatea convocãrii ºedinþei de Consiliu Local nu au fost respectate. Vom urmãri cu interes desfãºurarea acestui proces, însã rezultatul, din pãcate, nu e greu de intuit, pe baza jurisprudenþei existente. În Dâmboviþa sunt numeroase primãrii care au pierdut procese în instanþã privind anumite hotãrâri de Consiliu Local tocmai pe acest temei: lipsa dovezii privind publicarea anunþurilor de convocare a ºedinþelor de Consiliu Local ºi lipsa dovezii privind respectarea transparenþei decizionale. Iar acesta este un fenomen deosebit de grav, asupra cãruia ne oprim astãzi pentru a trage un semnal de alarmã foarte important!
Constituþia ºi legile, încãlcate cu îndârjire în majoritatea primãriilor dâmboviþene
Ne uitãm în Legea 215/2001 a administraþiei publice locale ºi gãsim art. 39, alin.(6) care prevede cã „Ordinea de zi a ºedinþei consiliului local se aduce la cunoºtinþa locuitorilor comunei sau ai oraºului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate”, o ambiguitate de care multe primãrii se folosesc pentru a „ocoli” publicarea în presã a anunþurilor de convocare a ºedinþelor de Consiliu Local. În aceeaºi lege, art. 68, alin. (1) prevede cã dispoziþiile emise de primar devin executorii „numai dupã ce sunt aduse la cunoºtinþa publicã”. De asemenea, în Legea 52/ 2003 privind transparenþa decizionalã, art. 7, alin. (1) prevede clar cã „anunþul privind ºedinþa publicã se afiºeazã la sediul autoritãþii publice, inserat în site-ul propriu ºi se transmite cãtre mass-media, cu cel puþin 3 zile înainte de desfãºurare”. Fãrã doar ºi poate, îndârjirea unor primãrii dâmboviþene de a nu publica în presã anunþurile de convocare a ºedinþelor de Consiliu Local contravine flagrant nu doar celor douã legi, ci ºi Constituþiei României, care la art. 31 – Dreptul la informaþie, prevede faptul cã atât autoritãþile publice, cât ºi mijloacele de informare în masã sunt obligate sã asigure informarea corectã a cetãþenilor. Or, cum poate presa sã se achite de aceastã obligaþie câtã vreme autoritãþile publice nu transmit redacþiilor anunþurile privind organizarea ºi desfãºurarea ºedinþelor de Consiliu Local, acolo unde sunt luate deciziile care afecteazã viaþa comunitãþilor locale?
Ziarul cotidian, singurul mijloc de presã care poate asigura publicitatea în mod legal ºi verificabil oricând
Trebuie spus cã, din totalitatea mijloacelor de informare în masã, ziarul cotidian tipãrit este SINGURUL prin care se poate face dovada, verificabilã în orice moment, asupra îndeplinirii obligaþiilor legale de publicitate ºi de transparenþã. ªi ca sã nu fiu acuzat de vreo manipulare pentru a avantaja publicaþia în care scriu, amintesc faptul cã prin Legea depozitului legal, toate ziarele tipãrite se aflã în colecþii special constituite la Biblioteca Naþionalã a României, Biblioteca Academiei Române ºi la bibliotecile judeþene. Ceea ce nu se poate spune despre mijloacele audio-video, care nu sunt arhivate legal niciunde, ºi cu atât mai puþin despre site-urile de ºtiri, unele dintre ele cu pretenþii de cotidian online (o contradicþie între termeni, evident!). Nu garanteazã nimeni faptul cã înregistrãrile audio-video sau site-urile vor mai fi disponibile la momentul verificãrii, pe când ziarul tipãrit poate fi oricând gãsit în colecþiile bibliotecilor. ªi pentru cã am adus vorba despre site-uri, sunt anumite primãrii care spun cã se achitã de obligaþiile legale privind transparenþa prin postarea pe propriul website a convocatoarelor de ºedinþã de Consiliu Local, a actelor normative supuse dezbaterii publice ºi a dispoziþiilor de primar. În realitate, multe primãrii încã nu au site-uri proprii, iar altele nu ºi le-au actualizat de ani de zile, acestea conþinând informaþii vechi ºi incomplete. Cotidianul „Jurnal de Dâmboviþa” a documentat aceastã situaþie, constatând cã foarte puþine primãrii îºi posteazã online la timp toate documentele prevãzute de lege, ceea ce oricum nu înseamnã respectarea tuturor obligaþiilor prevãzute de legile în vigoare.
În loc de concluzie…
În multe dintre primãriile dâmboviþene se perpetueazã acest fenomen foarte grav, de mare interes public, prin care prevederile menþionate din Legea 215/2001 a administraþiei publice locale ºi din Legea 52/2003 a transparenþei decizionale sunt interpretate anapoda sau pur ºi simplu încãlcate cu ºtiinþã. Paradoxul este cã, astfel, primãriile ajung sã-ºi dea singure cu stângul în dreptul, devenind vulnerabile, pentru cã încãlcarea acestor prevederi, obligatorii în adoptarea hotãrârilor, actelor normative ºi dispoziþiilor publice, ajunge sã fie invocatã în instanþã tocmai pentru anularea respectivelor acte.
Comentarii
sau
Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook
Din aceeaºi categorie
Sistemul de supraveghere din Târgoviºte va fi gata pânã la debutul anului ºcolarBEZNA TRANSPARENÞEI ÎN ZECI DE PRIMÃRII
Prefectul cãtre toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ªEDINÞE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIÞA (I)
Cele patru staþii pentru vehiculele electrice, funcþionale
Criza COVID-19 a lãsat elevii fãrã "Laptele ºi cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistenþa socialã, sub strictã monitorizare
Editorial
O grevã care anunþã marea furtunã româneascã

GEORGE COANDÃ
Greva cadrelor didactice, cu toate controversele pe care le-a stârnit, a arãtat guvernãrii cã ªcoala este acel factor fundamental fãrã de care o naþiune nu poate funcþiona, nu este viabilã. Iar domnului preºedinte al republicii, Klaus Werner Iohannis – sã reamintim cã, la bazã, este profesor – i-a bãtut obrazul punându-i în faþã un adevãr dur: România educatã –... [citeºte tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
