Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.03.2021 00:25

EXCLUSIV! Vraite fenomenal n administraia public din judeul Dmbovia


A A

BEZNA TRANSPARENEI N ZECI DE PRIMRII

BEZNA TRANSPARENEI N ZECI DE PRIMRII

*Paginile de internet ale multor primrii din județul Dâmbovița sunt administrate în dispreul prevederilor legale, fiind înc o prob clar c, de mult vreme, se desfoar ilegal majoritatea edinelor de consilii locale. Fr fric de lege!

*Cotidianul JURNAL DE DÂMBOVIA v ofer astzi, în exclusivitate, oglinda fidel a dispreului afiat cu ostentaie fa de prevederile Codului Administrativ (OUG 57/2019) i a lipsei de transparen în administraia local din judeul Dâmbovia.

*Jurisprudena în domeniu avertizeaz c exist i în Dâmbovia riscul anulrii în instanele judectoreti a foarte multor hotrâri de Consiliu Local, a multor acte i proceduri administrative care au fost adoptate cu înclcarea prevederilor legale, inclusiv cu înclcarea Constituiei României.

*Cine dorete s atace în instanele judectoreti are toate temeiurile s o fac i s cear anularea hotrârilor de Consiliu local adoptate cu înclcarea OUG 57/2019 privind publicitatea i transparena decizional. În județul vecin, Argeș, s-a întâmplat deja, cu succes pentru cetțean!

 

ALINA MAVRODIN VASILIU


 

Monitorizarea ampl pe care am realizat-o asupra tuturor UAT-urilor cu privire la existena i la administrarea paginilor de internet ale acestora demonstreaz c judeul Dâmbovia este precum o stân fr stpân în care majoritatea primarilor i secretarilor de UAT fac cu legile ce vor muchii lor.

Concret, din 89 de primrii, 62 NU respect în mod flagrant OUG 57/2019 în privina obligaiilor legale din art.135 alin.4 „Ordinea de zi”, nepublicând-o pe pagina lor de internet. În presa local, nici atât! Oricum nu în presa scris, într-un cotidian local aflat în difuzare, cum ar fi normal. Dar flaneta rspunsurilor standard a fost i este de câiva ani aceeași: „nu publicm în pres, publicm doar pe site-ul propriu”. Minciuni sfruntate! Iat c noi, cei de la JURNAL DE DÂMBOVIA, am avut curiozitatea gazetreasc s verificm aceste „site-uri” ale celor 89 de primrii. Nu ne-a fost uor! Jale, bezn, mister, abuz, incompeten în trei sferturi dintre ele. S mai precizm i faptul c în 62 de primrii, am constatat c unele nici NU au pagin de internet, în anul 2021. Desigur c este lung lista acestor zeci de UAT-uri care îi bat joc (fr fric de lege!) de obligaia legal de a-i publica pe site-ul propriu „Ordinea de zi” a edinelor de Consiliu Local. Dac tot au site! Vom transmite i Instituiei Prefectului recenta monitorizare realizat de JURNAL DE DÂMBOVIA. Oricum am mai trimis o astfel de monitorizare i în anul 2015. Este îngrijortor s constatm c dup 6 ani, dispreul fa de lege i fa de pres a rmas în funcie, ca un testament politic. i, mai mult decât atât, dispreul fa de drepturile cetenilor de a fi corect informai. Nu fiindc zicem noi, ci pentru c aa prevede Constituia României, pe care aleșii și numiții locali au jurat, cu mâna pe Biblie, s o respecte, cu formularea de final: „Așa s-mi ajute Dumnezeu!”. Iart-i, Doamne, c nu știu ce fac!

Transparen decizional în primrii? Aiurea!

Am luat în ordinea alfabetic primriile din Dâmbovia, în primul rând pe acelea care nu i-au publicat, pe site-urile proprii, în primele luni ale anului 2021, dispoziia privind „Ordinea de zi” a edinelor de Consiliu Local. Ne-am propus s ne referim explicit doar la primele luni din 2021, fiindc dac ar fi s intrm în mruntaiele acestor site-uri, gsim ceva foarte puturos! Ceva de noaptea minii! Adic, în ultimii 2-3-4-5 ani, unele primrii nu i-au publicat niciodat pe site-ul propriu „Ordinea de zi”, altele le-au publicat pe „srite”, altele doar 1-2 anunuri pe an, majoritatea site-urile lor sunt neactualizate de multe luni i de muli ani. Este o vraite fenomenal, încât nici nu poate fi vorba despre transparen decizional, de rigoare, de o regul... Apropo, un anume jr.Ghi Ion, fost secretar al UAT Bucani, care de 2 luni a ajuns „mare specialist” la Instituia Prefectului de Dâmbovia, ne transmitea oficial zilele trecute cum c obligativitatea i prioritatea UAT-urilor este s publice „Ordinea de zi” pentru edinele Consiliului Local, anunuri, hotrâri etc., etc., pe site-ul propriu! i zicea acest Ghi c pentru asta TOATE paginile de internet ale primriilor au Monitorul Oficial Local i c, vezi Doamne, acolo pot gsi cetenii toate anunurile. Alt minciun sfruntat! Nici la Primria din Bucani, unde a fost secretar, n-a pus în practic teoriile pe care ni le-a trimis oficial la redacie. Dar în privina lui Ghi Ion sper s auzim în curând numai de bine din partea Instituiei Prefectului de Dâmbovia. C doar am solicitat s-l demit (i) pentru mistificarea unor articole de Lege din OUG 57/2019

INSTANELE JUDECTORETI POT ANULA ORICÂND HCL-urile DIN ZECI DE PRIMRII DÂMBOVIENE

Avem în România i Jurisprudena în acest domeniu. Ea a aprut ca urmare a faptului c nite ceteni români, împreun cu nite avocai detepi, au cerut în instane judectoreti anularea unor hotrâri de Consiliu Local, invocând lipsa de  publicitate în pres i a lipsei transparenei decizionale în organizarea respectivelor edine de Consiliu Local. Perfect legal! Demersul lor legitim i normal într-un stat de drept a avut i succes, important de precizat, fiindc dosarele au fost soluionate definitiv i irevocabil de judectori competenți care s-au îngrijit ca în motivri s invoce nu doar litera, ci i spiritul legilor și al Constituției României. Iat 2-3 paragrafe dintr-o sentinț din judeul vecin, Argeș:

 

 

Curtea de Apel PITETI

Aciune în anularea Hotrârii Consiliului Local. Închiriere bunuri aparinând domeniului privat al localitii-fr anunț în presa local.

Calitate procesual activ. 606/R-CONT 29.05.2009

NU TREBUIE NEGLIJAT ÎNS C ORDINEA DE ZI SE STABILETE PENTRU A FI POSIBIL PUBLICITATEA EI I ACEAST PUBLICITATE SE FACE PENTRU ÎNCUNOTINAREA CETENILOR, CRORA LE ESTE RECUNOSCUT DREPTUL DE A PARTICIPA LA EDINELE CONSILIULUI LOCAL, IAR UN ASTFEL DE DREPT, GOLIT DE CONINUTUL POSIBILITII DE A CUNOATE PROBLEMELE CE URMEAZ S SE DISCUTE, AR FI TOTAL LIPSIT DE RAIUNE(....)

Orice cetean poate s pretind c îi este înclcat dreptul recunoscut de lege de a cunoate ordinea de zi, de a asista la edinele autoritii sau de a-i exprima voina de a participa la licitaia public, obligatorie potrivit art.123 din Legea nr.215/2001, în caz contrar nefiind respectate dispoziiile Legii nr.52/2003 privind transparena decizional în administraia public(...)

ATÂTA TIMP CÂT LEGEA IMPUNE CONDIII DE PUBLICITATE A CONVOCATORULUI, A ORDINII DE ZI, A EDINEI, IAR ACESTEA NU AR FI ÎNDEPLINITE, ORICE CETEAN POATE S PRETIND C-I ESTE VTMAT DREPTUL RECUNOSCUT DE LEGE DE A CUNOATE ORDINEA DE ZI, DE A PARTICIPA LA EDINEIE AUTORITII (...).

 

 

INSTITUIA PREFECTULUI DE DÂMBOVIȚA VA DECLARA LEGALE EDINELE ILEGALE DE CONSILII LOCALE?

V-am spus, dar  poate c nu ne-ai crezut la început, c este fenomenal de grav ce se întâmpl în primriile dâmboviene. Ca urmare a sesizrilor  i a anchetelor noastre de pres, Instituia Prefectului de Dâmbovia a trimis nu una, ci dou adrese, oficiale, ctre TOATE UAT-urile, ctre toți primarii, ctre toți secretarii generali de UAT, solicitându-le s respecte ÎNTOCMAI OUG 57/2019 pecum i multe alte prevederi legale pe care, desigur, cei mai muli nu le respect! Este deja clar și demonstrat! Nu tim dac le vor respecta de acum încolo... Cert este c marea majoritate a primarilor și a secretarilor de UAT-uri din Dâmbovia nu le-au respectat pân acum. De ce? M gândesc c i-au zis, împreun cu cei care le bag în cap prostii „Las-o, b, c merge-aa”. O concluzie din cele multe pe care le putei trage i dvs din anchetele i semnalele noastre, este c NU SE POATE CONTA PE „SITE-URILE” PRIMRIILOR (i în nici un caz nu se poate conta NUMAI pe ele!) pentru a pretinde cineva, cu fric și respect de lege, c a fost respectat i servit interesul public al cetenilor i dreptul lor de a fi corect informai. Asta-i bezna transparenei decizionale în administraia public din Dâmbovia!

Desigur c i din acest motiv, dar i din multe altele pe care nu le pot înelege unii din administraia local, legiuitorul a introdus cu prioritate în articolele de lege 135, 314, 335 din OUG 57/2019 ca anunurile s fie publicate în primul rând în pres, abia apoi pe SITE-ul unei primrii/ instituii publice. i, numai dac instituia NU ARE SITE, s-ar putea vorbi de publicarea anunurile „prin alte medii”. Legiuitorul a introdus în text prin SAU/ORI, ca fiind alternativa la pagina de internet a unei UAT/instituii publice, dar în niciun caz aceasta nu înseamn c poate fi ocolit presa local i, mai ales, nu poate fi ocolit un cotidian local aflat în difuzare public în acel jude.

 

Nota bene:

Ilegale sunt și ședințele de CL ale acelor UAT-uri, puține la numr, care au publicat „Ordinea de zi” DOAR pe site-ul propriu, nu și în MASS MEDIA! În art 135 alin 4 din OUG 57/ 2019 este prioritar obligația de publicare a anunțului în MASS MEDIA ! Întrebare din partea unor prieteni: „Cotidianul Jurnal de Dâmbovița nu face parte din mass media? Sau este anume discriminat de mulți ani pentru a fi suprimat?“. Noi cunoaștem rspunsul, dar ar fi corect ca autoritțile locale s îl dea și pentru opinia public !

 Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Sistemul de supraveghere din Trgovite va fi gata pn la debutul anului colar
Prefectul ctre toți primarii: "Respectați legile ntocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE N CONSILII LOCALE DIN DMBOVIȚA (II)
EDINE ILEGALE N CONSILII LOCALE DIN DMBOVIA (I)
Cele patru staii pentru vehiculele electrice, funcionale
Criza COVID-19 a lsat elevii fr "Laptele i cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistena social, sub strict monitorizare
Continu investiiile n infrastructur la RcariPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

O grev care anun marea furtun romneasc

GEORGE COAND


Greva cadrelor didactice, cu toate controversele pe care le-a stârnit, a artat guvernrii c coala este acel factor fundamental fr de care o naiune nu poate funciona, nu este viabil. Iar domnului preedinte al republicii, Klaus Werner Iohannis – s reamintim c, la baz, este profesor – i-a btut obrazul punându-i în fa un adevr dur: România educat –... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale