Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.08.2022 00:19


A A

Oare românii și-au pierdut mințile?

Oare românii și-au pierdut mințile?

George Coandă


Ceva în neregulă, aș zice necurat, se întâmplă cu românii. Ca și cum au ajuns să nu se mai suporte pe ei înșiși. Căci, sinuciderile și crimele, nu trece o zi de la bunul Dumnezeu, să nu se petreacă. Popor blând, cu frica Celui de Sus, cu respect față de viața aproapelui, iubind viața pașnică, nefiind, deci, războinic, de la o vreme încoace, ca și cum și-ar fi pierdut mințile, românul parcă ar vrea, cu de la sine vrere, să dispară de pe planetă. Sinuciderile din diferite pricine și crimele așijderea, au devenit „o chestiune la ordinea zilei”, ca și cum n-ar fi de ajuns că ne împuținăm catastrofal.

Nu mă încumet să formuleu o diagnoză. Nu sunt nici psiholog, nici psihiatru, nici neurolog sau specialist în criminalistică. Dar, totuși, cred că ceva se produce în psihicul românilor. Nu generalizez, dar mă întreb cu îndreptățită îngrijorare de ce s-au înmulțit, cu tendință de creștere alarmantă, cazurile de suicid și de sinucidere. Excluzând cazurile de boală psihică, îmi dau de gândit, pe drept cuvânt, cazurile de români normali, cu o viață normală și respectați de comunitate care, pe neașteptate, fie își iau propria viață, fie iau viața altora.

Nu cumva gravele, dramaticele derapări ale societății românești postdecembrieste, capitaliste, de  junglă mafiotizată, sunt de vină? Ar fi unul dintre răspunsuri. Ele au creat deja un climat pasiv-social de disperare, de neîncredere, de lipsă de perspectivă că mâine va fi mai bine. Îți iei viața fiindcă nu ai nicio șansă de supraviețuire - nu mai ai loc de muncă și nu mai ai nici o șansă de a găsi vreunul -, și iei viața altora pentru a le lua avutul cât să supravițuiești de azi pe mâine, pentru că societatea românească, în care de 33 de ani îți duci traiul, nu-ți oferă nimic altceva decât ceea ce am spus mai înainte, disperare, frustrare anxioasă, alienarea individului care, în unele cazuri, poate duce la alienarea mintală.

De bună seamă, nu ne vom mai putea întoarce la „codul eticii și echutății socialiste” – era o falsă viziune psiho-politică-, dar guvernanța societății românești este incapabilă să gândească o „pedagogie a bunăstării și speranței”? Încă nu au vreo soluție la îndemână...

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Moscova încă nu crede în lacrimi
Planeta Pământ, în fața focului nuclear
Sfidătoarea nesimțire
A blama Uniunea Europeană...
Valorile în care credem
O amintire cu Regina Marii Britanii
Criza energetică și răspunsul european
Moartea ultimului mare mohican sovietic (II)
Moartea ultimului mare mohican sovietic (I)
"Radiația nucleară nu are nevoie de vize" (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale