Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
20.09.2022 00:20
Editorial
Moartea ultimului mare mohican sovietic (II)

Și astfel, „catastrofa geopolitică”, inevitabil, a avut loc pentru Kremlinul bolșevic. Războiul rece s-a sfârșit, iar „Cortina de fier” s-a destrămat. Să fi fost păcălit la Malta Gorbaciov de către Bush seniorul? Căci după Malta (o altă Ialta, cum zic unii geopoliticieni), zor-nevoie, Gorbaciov a vrut să-și introducă reformele și în țările socialiste „frățești” din preajma est-europeană.
Mai înainte, bătând palma cu vicleanul herr Bundeskanzler Khol, a fost de acord cu dărâmarea „Zidului Berlinului” și cu „reunificarea Germaniei”, spre stupoarea multor cancelarii de pe planetă. Iar dacă, la București, a văzut că Ceaușescu se încăpățânează să fie tot pe contra, a pus de-o „revoluție sângeroasă”, reușind să instaleze la putere „echipa Iliescu”, care, la început, nu și-a dorit altceva decât dezîntinarea de naționalismul ceaușist a socialismului românesc și cantonarea în „sfera de influență” sovietică, renunțând definitiv la readucerea acasă a Basarabiei și a Bucovinei de Nord.
Și, „surprise, surprise”, a urmat o „unconditional surrender” în fața capitalismului democrat liberal în bloc a comunismului est-european. Iar România, după ce gorbaciovista „echipă Iliescu” a dat-o la întors, sărind vesel în barca – reiterez – „democrației originale” și a „capitalismului de cumetrie”, adică profund mafiot, a luat-o direct spre noua Uniune internaționalistă neo-marxistă – UE – și spre posibila ei dispariție de pe mapamond. Moartea ultimului mare mohican sovietic, așadar, lasă, deocamdată, multe și fundamentale întrebări fără răspuns.
Și, la urma urmelor, cine a fost cu adevărat Mihail Sergheevici Gorbaciov? Poate un personaj Dostoievskian. Poate. Și, între timp, țarul Putin a declanșat un război în Ucraina, dorind furibund reînvierea din morți a imperiului sovietic, ăla pe care, de fapt, premiatul Nobel pentru pace, ultimul „lider maximo” de la Kremlin, l-a dus – inconștient, oare? – la deces.
Și totuși, zeci de mii de ruși au trecut, aducându-i omagiul, pe la catafalcul său cu ochii în lacrimi. Putin, însă, nu l-a plâns. Iar eu, cuprins de o „nausee existentielle” istorică, mă întreb cum îl va reține Istoria până la Judecata de Apoi? Până una-alta, numai bunul Dumnezeu știe cum.
George Coandă
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
C40 – spre neocomunismul / neofascismul distopic (II)C40 – spre neocomunismul/neofascismul distopic (I)
Destabilizarea/haotizarea României...
Mergem până în Vietnam?
Sferele decizionale ale politicilor sectoriale
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului (II)
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului
Gruparea forțelor anti-europene ia amploare
Noul an școlar, sub spectrul haosului
Întrebările toamnei
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
