Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.05.2023 00:20

Editorial


A A

Frica de… A.I.

Frica de… A.I.

Omului i-a fost frică de orice invenție care i-a schimbat destinul planetar până când i-a înțeles sensul. I-a fost frică de locomotiva pusă în mișcare de puterea aburului. I-a fost frică de forța misterioasă a energiei electrice pentru că o asocia cu fulgerul nimicitor căzut din nori. I-a fost frică de o altă energie, uluitoare, a atomului, pentru că a văzut ce infern a produs la Hiroșima și Nagasaki, dar acum o folosește în centralele nuclearo-electrice.

Este adevărat că multe născociri ale propriei minți – și fără să-și dea seama i-a fost frică de el însuși – la început au fost aducătoare de moarte, apoi însă i-au făcut viața mai bună, l-au dus, cum se spune cu un poncif, pe „calea progresului”. Așa și acum, este speriat de asaltul „inteligenței artificiale”/AI (Artificial intelligence), de robotizare, în viitorul nu prea îndepărtat de omologul său android.

Acum, frica este îndreptățită pentru că-i sunt amenințate locurile de muncă, deci, ziua de mâine. Dar așa ceva s-a petrecut și când a apărut războiul de țesut mecanic, strungul electric, mașina de înfiletat, rotativa de tipărit, ca să dau câteva exemple, între timp impunându-se cu necesitate sistemele de producție sinergice, robotica și mecatronica, în decurs de mai puțin un secol întregul proces de producție industrială schimbându-se și trecându-se, conform viziunii toffleriene, de la „coșul de fabrică” la tehnologiile virtuale cum ar fi programele 3D.

Drumul este ireversibil. Depinde însă cum este manageriată schimbarea procesului de producție. Depinde de Omul însuși ca să nu-și taie mâinile și picioarele și de a-și asigura o supraviețuire decentă și sigură. Amintiți-vă de simpaticul și extrem de utilul android Data din fascinantul serial SF „Star Trek: Deep Space Nine”. În curând nu va mai fi o ficțiune.

Pe Data deja, fiind deocamdată la vârsta copilăriei, Omul l-a adus la întâlnirea cu el însuși, creatorul lui. Trebuie însă să fie atent la pericolul de a nu se transforma chiar el, creatorul, într-un cyborg ucigaș. Eu cred că A.I. umană ne va deschide ușa pentru a ne întâlni cu alte inteligențe din univers. 

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Handbal european
C40 – spre neocomunismul / neofascismul distopic (II)
C40 – spre neocomunismul/neofascismul distopic (I)
Destabilizarea/haotizarea României...
Mergem până în Vietnam?
Sferele decizionale ale politicilor sectoriale
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului (II)
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului
Gruparea forțelor anti-europene ia amploare
Noul an școlar, sub spectrul haosului


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale