Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.01.2020 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Cine mai crede cu adevărat în proiectul european?

Cine mai crede cu adevărat în proiectul european?

DAN LUCA


Alegerile europene de anul trecut au schimbat la greu liderii, iar de la 2020 așteptăm o evoluție pozitivă în consolidarea proiectului european. Avem nevoie rapid de mesaje pozitive care rezonează până la cetățeanul de rând. Conferința pentru viitorul UE este plină de simboluri, dar trebuie transformată într-o dezbatere inclusivă. Nu doar cele 27 de țări membre UE trebuie invitate, ci și cele în curs de negociere precum Serbia sau Muntenegru. Iar pentru a da un mesaj clar, trebuie chemate și Macedonia de Nord și Albania la dezbateri, pe picior de egalitate cu celelalte țări europene. În 2020 e nevoie să avem clarificări asupra politicii industriale europene, corelarea unei politici de mediu cu dezvoltarea economică europeană pentru a asigura competitivitatea la nivel global, decizii curajoase în relaționarea cu continentul african și leadership la nivel global. Partidele politice europene, în special cele tradiționale, sunt la ceasul întrebărilor existențiale, iar 2020 poate să fie punctul de cotitură în abordare. Nu ai partide politice pan-europene adevărate, ai o confuzie pentru cetățeni. Fundațiile politice europene pot să joace un rol mai puternic în coagularea mesajelor pe termen mediu. Iar dacă această Comisie Europeană este “geostrategică”, de ce să nu fim ambițioși și să relansăm structurat discuția despre multilateralismul mondial, implicând partidele politice europene? Politicile europene trebuie să fie ambițioase, dar și predictibile. Dacă nu, avem o problemă serioasă cu mediul de afaceri și investițiile în UE. Multe din actualele planuri de guvernare europeană pot să fie date peste cap de o nouă criză economică. Experții susțin însă că UE este mult mai puternică față de acum 10 ani, dar structura europeană nu este cea care este chemată prima să răspundă situațiilor de urgență. Prea puțini lideri europeni își mai asumă deschis integrarea europeană. Statul național va continua să existe, dar e nevoie de o evoluție a statului național în contextul actual. Trebuie să vorbim despre o integrare permanentă, de durată. Iar 2020 este anul curajului!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale