Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.05.2022 00:12

La Voinești, cu toate problemele de valorificare și de depozitare...


A A

Apar plantații superintensive ca în străinătate

Apar plantații superintensive ca în străinătate

*„Foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare”

 

Primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț recunoaște că pomicultorii de pe Valea Dâmboviței nu au avut motive de bucurie în ultimul an! În ciuda unei producții record de mere, pomicultorii nu au putut să-și valorifice recolta, iar merele  au ajuns să se strice în beciurile oamenilor. Edilul recunoaște că dacă ar fi existat niște depozite cu atmosferă controlată pentru depozitatrea frunctelor lucrurile ar fi stat cu totul altfel, numai că și la construcția acestora există o mare problemă. Amenajarea de depozite cu atmosferă controlată pe fonduri europene nu este deloc atractivă pentru pomicultori din cauza părții de cofinanțare, de 50%, care nu poate fi susținută de niciun pomicultor din comuna Voinești.     

,,Anul trecut, în luna noiembrie, am fost foarte fericiți că am avut o producție record de mere și aici mă refer atât la cantitate cât și la calitate. Problema este că merele nu s-au vândut. Tocmai de aceea foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare...Este foarte greu, chiar dacă suntem sprijiniți pe fonduri europene, să realizezi un depozit cu atmosferă controlată cu o cofinanțare de 50%.

Vă dau un exemplu... un depozit cu atmosferă controlată de 2000 de tone înseamnă cam 2 milioane de euro și nu cred că există un pomicultor în comuna Voinești care să-și permită să vină cu o cofinanțare de un milion de euro. De aceea sper ca, pe următorul exercițiu financiar, Guvernul României va găsi soluții în așa fel încât cofinanțarea să fie de 10%, maxim 20%. Pomicultura, la nivelul Văii Dâmboviței, este într-un impas, dar noi românii trăim cu speranță... Sunt mulțumit pentru că în ultimii ani la nivelul comunei Voineștia au apărut extraordinar de multe  plantații superintensive exact cum sunt plantațiile din Italia, Polonia și Anglia.

Avem deja peste 200 ha și cred că realizarea acestor plantații coroborat cu construcția de depozite cu atmosferă controlată, va revigora activitatea pomicolă în zonă. Deja avem 3 depozite, dar este nevoie de cel puțin 10 depozite cu atmosferă controlată... Aș vrea să cred că pomicultorii vor ajunge, în următorii 5 ani, acolo unde au fost cândva, la nivelul anilor 1990... Sper ca pomicultura să se revigoreze’’, ne-a declarat primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț.

 

 

Violeta Stanciu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Falși „surdomuți”, depistați de jandarmi
Câștigul salarial mediu în Dâmbovița, sub media națională
Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale