23.04.2018 01:21

"Pentru cei care au pierdut la salariu avem momentan o soluție"


Galerie foto

ANA MARIA POPESCU


După mai multe runde de calcule, simulări, întâlniri și discuții între conducerea SJUT, conducerea CJD, medici, asistenți, reprezentanți sindicali, managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Dumitrescu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PSD Dâmbovița că problema salariilor a fost rezolvată, iar eventualele proteste nu se justifică.

„La Spitalul Județean Târgoviște avem următoarea situație, la nivelul medicilor s-au înregistrat creșteri salariale importante în primul rând prin dublarea salariului de încadrare, cu o reducere la sporurile aferente secțiilor conform legii, noi le-am putut acorda la minimum prevăzut de lege, având în vedere procentul impus de Legea 153 și anume de 30% maxim pe ordonatorul principal de credite și din discuțiile cu Consiliul Județean la procentul acesta ne-am putut limita... Totuși creșterile sunt semnificative, nu există medic specialist, care este cu pregătirea minimă necesară pentru a activa într-un spital, cu salariul de încadrare mai mic de 8000 de lei net. La nivelul asistenților s-au înregistrat creșteri mai moderate, dar nu avem scăderi. Avem oarecare tensiuni, deși personal m-am implicat în ultimele două săptămâni în nenumărate discuții și ședințe de detensionare a atmosferei, dar în momentul de față nu avem amenințare de grevă. Sanitas respectă și la nivelul județului Dâmbovița indicațiile conducerii naționale a sindicatului. În ceea ce privește categoriile defavorizate, ca să zic așa, avem infirmieri, brancardieri, biologi și chimiști, un număr de 470 de persoane care au pierdut la salariu având în vedere faptul că salariul lor de bază nu s-a modificat, iar sporurile din secțiile unde activează s-au micșorat și ca atare venitul total s-a micșorat. Pentru ei avem momentan o soluție pe care o aplicăm începând de luna viitoare, soluție identificată după discuțiile cu conducerea Consiliului Județean, iar doamna ministru ne va invita, am înțeles, luni la o discuție pentru stingerea acestei probleme care este presantă. În funcție de secția unde activează, brancardierii, infirmierii au o scădere de până la 400 lei... Cred că cele mai mari creșteri se înregistrează la nivel de Terapie Intensivă, Medicină legală și Anatomie patologică, unde veniturile sunt într-adevăr foarte mari, salariile depășesc 20.000 lei. Eu recunosc, ca și doctor, creșterile sunt nesperate, iar dacă la început doctorii erau tensionați pentru că nu se știa ce va fi, era o nebuloasă pentru că au fost mai multe variante de aplicare a legii și mai multe variante de sporuri, după discuțiile pe care le-am avut cu Sindicatul medicilor, discuții la care am arătat niște simulări, reacția a fost așa: „da, suntem penibili dacă intrăm în grevă”. Deci a fost o reacție totuși de bun simț...”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Dumitrescu.

Dacă s-ar fi aplicat nivelul maxim, salariile ajungeau la sume exorbitante

„Am făcut împreună cu conducerea Spitalului o analiză cu toți cei 2200 de salariați, o analiză comparativă cu luna februarie 2018 și vreau să dau câteva exemple ca să ne lămurim despre ce este vorba. Asistent medical principal la Secția Medicină Internă avea 2958 lei net în februarie și are 3990 lei net în martie. Asistent principal, dar cu altă vechime, avea 2841 lei în februarie, are 3833 lei în luna martie. Medic primar medicină internă, avea în februarie 10.732 lei net, are 14.043 lei în martie. Asistent medical șef Gastroenterologie avea 3192 lei, acum are 3951 lei. La Obstetrică Ginecologie, medic avea 9605 lei februarie, în martie are 16.747 lei în luna martie. La Neonatologie un medic avea 10.953 lei în februarie, are 18.670 lei în luna martie. La Pediatrie, salariu medic în luna februarie 8730 lei, în martie 13.197 lei în luna martie. La Chirurgie, salariul era de 9899 lei în luna februarie, 17.732 lei în luna martie. Avem scăderi la vreo 300 de persoane în martie față de februarie, în general sunt scăderi la asistente și infirmieri... Unele scăderi sunt de 9 lei, 13 lei, de 69 lei, de 1 leu, de 71 lei, 36 lei, 23 lei, sunt doar câteva cazuri în care avem scăderi de 300- 350 lei. (...) Nivelul sporurilor la care sunt calculate aceste salarii este nivelul minim, pentru că dacă am fi aplicat nivelul maxim unele salarii ajungeau la niște sume exorbitante. Exemplele date pot fi comparate cu salariul unui vicepreședinte al Senatului care are 11.280 lei net. Le cer medicilor să-și facă serios treaba, să nu condiționeze actul medical, nu au nicio justificare și să manifeste și empatie față de bolnav...”