Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.04.2018 01:25

Liderul sindical SANITAS Dâmbovița anunță proteste


A A

471 de angajați au pierdut la salariu

471 de angajați au pierdut la salariu

❚ „La ședința Consiliului Național al Federației Sanitas s-a hotărât continuarea strângerii de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, declanșarea grevei, dar până la grevă o să avem un miting în data de 26 aprilie la București, la care sperăm noi să participe mult mai mulți față de ceea ce a fost anul trecut, în octombrie”

❚ Interviu cu liderul de sindicat de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Claudiu Barbu, președintele Sindicatului Sanitas Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: S-au primit salariile pe luna martie la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. Sunt „surprize” din acest punct de vedere?

-La nivelul SJUT sunt 471 de persoane care efectiv pierd la salariu. Pierderea înseamnă de la 100-200-300 de lei... și se ajunge la mai mult. Am făcut o statistică împreună cu colegii mei și cu cei de la Direcția Spitalului Județean și din fericire doar 471 pierd, din totalul de circa 2200 de salariați, pentru că puteau fi și mai mulți.

Rep.: Care este starea de spirit la SJUT?

-Persoanele care au pierdut sunt foarte nemulțumite... Avem și colegi care au nemulțumiri fiindcă una s-a vorbit în toate campaniile și toate declarațiile pe care cele două doamne ministru le-au avut și mă refer la d-na Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și la d-na Sorina Pintea, ministrul Sănătății... cu acele creșteri colosale despre care vorbeau. Sunt colegi asistenți medicali, deci chiar asistenți medicali care au avut creștere, dar nu foarte mare și mă refer la sume cuprinse între 100-200-300 de lei. Din punctul nostru de vedere, față de ceea ce se vehicula la momentul respectiv de către cele două doamne ministru, că or să fie creșteri de 173%, că o să fie extraordinar, că o să fie lapte și miere... Din păcate nu e așa, pentru că limitarea sporurilor practic nu a făcut altceva decât ceea ce a făcut acel 25%, la 1 ianuarie 2018, când ni s-au pus nouă în grijă și contribuțiile pe care le plăteau angajatorii pentru noi. A fost un fel de a doua păcăleală, cred că în toată țara este nemulțumire. Joi, 19 aprilie, la ședința Consiliului Național al Federației Sanitas s-a hotărât continuarea strângerii de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, declanșarea grevei, dar până la grevă o să avem un miting în data de 26 aprilie la București, la care sperăm noi să participe mult mai mulți față de ceea ce a fost anul trecut, în octombrie.

Rep.: Ce ne puteți spune despre salariile personalului de specialitate de la Secția de Boli Infecțioase și de la Spitalul TBC Moroeni?

-Este aceeași situație, tot ce înseamnă SJUT, cu toate secțiile exterioare, sporurile au fost aceleași. Acestea nu au fost negociate, pentru că Spitalul Județean a trebuit să se încadreze în suma pe care CJD, ca ordonator principal de credite, a oferit-o pentru acest cuantum al sporurilor... și în situația aceasta a trebuit să mergem cu sporurile la minim, nu că nu vrea spitalul, ci pentru că așa a spus legiuitorul. Față de ce ni s-a promis și față de ce s-a vehiculat nu este corect nici față de colegii mei, pentru că imaginea pe care o au în presă este că – vai âștia au niște salarii foarte mari, de ce se mai plâng - Și nu este chiar așa, nu e situația reală. Sunt câteva categorii de personal și mă refer la medici, la asistenții cu studii superioare, care au mai crescut un pic, dar la medici, într-adevăr, este o creștere semnificativă, dar la celelalte categorii de personal, chiar cu studii superioare – biolog, farmacist, chimist – aceștia chiar au avut de pierdut începând cu 1 ianuarie 2018, nu de acum, iar acum nu s-a reglementat nimic. CJD nu poate să facă altceva decât să se încadreze în acel 30%, la nivel de ordonator principal de credite.

Rep.: Conducerea SJUT a vorbit recent despre identificarea unor soluții pentru cei care au pierdut la salariu...?

-Eu aștept să le văd, eu nu pot să spun nimic până nu văd... Așa cum nu am putut să ies cu o declarație până nu am văzut regulamentul de sporuri în forma finală, pentru că una am discutat noi cu ei, și alta s-a publicat în Monitorul Oficial. La fel s-a întâmplat și cu Legea 153, când una am discutat și negociat și alta a apărut în lege, iar această găselniță a lor să limiteze sporurile la 30%, prin lege, nu a făcut altceva decât să demonstreze că ei practic nu aveau bani de aceste creșteri salariale. Tot ce s-a promis, de-a lungul timpului, a fost pur și simplu... o promisiune, nu a fost nimic real, nimic concret. Este practic a doua păcăleală, după cei 25% au venit cu contribuțiile angajatorului în sarcina angajatului, creșterea fiind practic de 4,3%. După aceea au crescut salariile de încadrare culmea doar la asistenți și medici ca să mai bage și zânzanie între noi, că unii primesc și alții nu, deși toți muncim în aceleași condiții, iar cu regulamentul de sporuri care spune că trebuie să ne încadrăm în 30% nu au făcut altceva decât să spună... cu o mână îți dau și cu două îți iau înapoi. Asta nu prea e creștere salarială. Dacă altcineva consideră altfel chiar aș vrea să mă contrazică și chiar să-mi demonstreze.

Rep.: Să înțeleg că ne putem aștepta la forme de protest și la SJUT?

-E posibil. Dacă colegii, la un moment dat, pe fondul mișcărilor care se întâmplă în țară, vor considera necesar să iasă spontan, deci fără să anunțăm absolut nimic, pentru că eu ca lider de sindicat nu pot să fac altceva decât să parcurg etapele normale legale până a ajunge la grevă. Ei, ca și angajați, le pot sări dacă fac o grevă spontană, cum s-a întâmplat peste tot în țară.

Rep.: Ne puteți da un exemplu concret, în procente, cu cât au crescut salariile pe ultimul fluturaș?

-Nu pot să spun exact, dar spre exemplu la mine, a fost vorba de o creștere de 400 lei. Aceasta este creșterea extraordinar de mare pe care am obținut-o în contextul în care, până în 2022, nouă nu ne mai cresc deloc salariile, deci rămân la aceeași valoare, în contextul în care inflația va crește, pentru că vedeți foarte bine ce se întâmplă... Chestia cu creșterea economică este tot o vrăjeală de-a Guvernului. O fi creștere economică dar nu la cifrele pe care le aruncă ei... Îmi este greu să cred că lucrurile vor sta mai bine în viitorul apropiat. Noi nu am cerut creșteri masive la asistenți și la medici, noi am cerut creșteri pentru toți salariații din sistem, și pe sănătate și pe asistență socială. Puteau să facă foarte bine cum au făcut la profesori, 15-20% în fiecare an și ajungeam toți în anul 2022, la grila din 2022, toată lumea era mulțumită, pentru că toți primeau în raport cu salariul pe care îl are fiecare, dar au considerat că în felul acesta vor ține asistenții și medicii în țară ? Sub nici o formă, credeți-mă.

 




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale