Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro01.09.2023 00:13

Camera de Comerț Dâmbovița și Biblioteca "I.H. Rădulescu’" Târgoviște au organizat ieri


A A

"Ziua Limbii Române", la Biblioteca "I.H. Rădulescu"’ Târgoviște


Violeta Stanciu


„Ziua Limbii Române”, care este celebrată pe data de 31 august, a fost marcată ieri la Biblioteca „I.H. Rădulescu” din Târgoviște printr-o frumoasă Expoziție de Carte Românească, dar și prin discuții interesante despre istoria limbii române, despre literatura și cultura românească! Organizatorii acestui eveniment special au fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița și Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu’’ Dâmbovița alături de partenerii Bibliotheca și Cetatea de Scaun, edituri târgoviștene care au reușit să se impună la nivel național. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a fost reprezentată de directorul general Ștefania Stroică, de vicepreședintele Cristian Pușcaru, și nu numai.

Prof. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” Târgoviște a explicat colaborarea fructuoasă care poate exista între mediul antreprenorial și bibliotecă, care a dus la această dezbatere frumoasă de Ziua limbii naționale. ,,Multă lume se întreabă ce legătură are Camera de Comerț cu biblioteca. Ei bine, uitați, în zilele noastre când unii încearcă să ne ridice mediul privat împotriva bugetarilor și invers, ia uitați ce frumos poate colabora mediul acesta antreprenorial cu noi, cei din mediul bugetar. Ziua limbii române eu zic că trebuie să o sărbătorim în fiecare zi și cum putem sărbătorii mai bine decât să o vorbim corect românește. Vedem ce se întâmplă și în mediul online și când mergem pe stradă, ce auzim în diverse medii. Nu o putem sărbătorii decât așa, să o respectăm și să o vorbim cât putem noi de corect.  Limba noastră de cultură a fost timp de secole limba slavă, iar limba cancelariei era slava veche. S-a constatat că de fapt primul document scris în limba română datează de la 1521, celebra scrisoare a lui Neacșu din Câmpulung. Acum bineînțeles că dacă citim acea scrisoare o să înțelegem 99% din ea... Nu putem să credem că acela a fost primul document redactat în limba română pentru că acuratețea limbii și faptul că 99% o înțelegem înseamnă că se scria în limba română cu mult înainte de acest an 1521, dar normal că trebuia să existe un an la care să ne referim... Trebuie să fim mândri că limba română literară s-a format aici, la noi, în arealul acesta  Târgoviște – Brașov – Câmpulung și de atunci vorbim de limba română literară”, a explicat prof. Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene ,,I.H. Rădulescu’’ Târgoviște.

Au mai vorbit despre cărți, despre literatură, despre frumusețea limbii române, dar și despre problemele cu care se confruntă făuritorii de cărți Mirela Ivan Nobel de la Editura ,,Cetatea de Scaun’’ și Mihai Stan de la Editura ,,Bibliotheca’’. La final, Alexandru Ștefănescu a prezentat colecția de carte veche și valoroasă a Bibliotecii Județene ,,I.H. Rădulescu’’ Târgoviște.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Seceta va afecta producțiile de porumb și floarea soarelui
Fermierii pot depune cererile pentru decontarea motorinei
Apicultorii pot depune cererile de plată pentru intervenții
Reabilitări de amploare în spațiile de parcare
Proiect de asfaltare a infrastructurii rutiere
Investiții majore pentru dezvoltarea localității
APIA Dâmbovița a făcut plăți în valoare de peste 178 milioane lei
474 de locuri de muncă vacante
Plan de formare profesională în Dâmbovița
Rata șomajului, în ușoară creștere: 3,06%


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)

Câțiva, tot cu… pornire patriotică, au contrareplicat că, asta e, suntem membri în cea mai puternică alianță militară a planetei, că avem, ca atare, obligații și că suntem apărați de NATO. Care NATO, pe pământ românesc, are desfășurate mii de trupe sub diferite steaguri, și că, dacă Ucraina se va prăbuși, vai și amar va fi de UE invadată de Armată Roșie.

Dar, dincolo de tonul ușor ironic, mai... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale