Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.08.2013 08:19

Editorial - Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Vocea cetățenilor contează pe tabla europeană

Vocea cetățenilor contează pe tabla europeană

Pe fondul disputelor dintre națiuni, Uniunea Europeană a fost creată pentru a stabili pacea între statele vecine. În 1950 țările europene încep să își unească destinele din punct de vedere economic și politic în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, propunându-și să asigure o pace durabilă. Statele fondatoare sunt Belgia, Olanda, Franța, Germania, Italia și Luxemburg.

 

La 1 ianuarie 1973, aderă și Danemarca, Irlanda și Marea Britanie. Grecia devine în 1981 cel de-al 10-lea stat membru al Uniunii Europene, pentru ca cinci ani mai târziu acestora să li se alăture și Spania și Portugalia. Germania de Est și Vest a fost reunificată la 3 octombrie 1990, la mai puțin de un an de la căderea Zidului Berlinului, o „extindere fără aderare”, după cum a fost descris evenimentul istoric de către diplomații UE.

 

În următorul val de aderare au intrat Austria, Finlanda și Suedia, iar în 2004 granițele blocul comunitar s-au extins cel mai mult, 10 state devenind noi membre UE - Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia și Slovacia. România și Bulgaria sunt acceptate în 2007, iar recent, la 1 iulie 2013, am asistat la aderarea Croației.

Uniunea Europeană încearcă acum să transmită un mesaj general, acela că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil. Poate nu întâmplător, imediat după aderarea Croației, s-a anunțat că Serbia va începe oficial negocierile pentru aderare la UE. În prezent de asemenea Turcia și Muntenegru așteaptă să devină parte a Uniunii Europene.

 

Pe principiul bulgărelui de zăpadă, din 1950 suprafața UE a crescut cu fiecare aderare, însă vorbim de națiuni diferite cu identități și interese diferite, accentuate pe fondul crizei, de unde și scenariile pesimiste care au apărut privind viitorul construcției europene. Cu alte cuvinte, bulgărele s-ar mai putea și sparge. Marea Britanie amenință cu părăsirea UE, dacă după negocieri poziția sa în Uniune nu va fi cea așteptată.

 

Hotărârea va fi influențată de rezultatele unui posibil referendum despre rămânerea Marii Britanii în UE. Tot în această parte a Europei s-ar putea să asistăm la alte modificări - Scoția dorește independență față de Marea Britanie. După declarația președintelui Comisiei Europene, Barroso, potrivit căruia orice stat nou format va trebui să își relanseze candidatura pentru a deveni membru UE, și în contextul în care Scoția vorbește de independența față de Marea Britanie, se iscă o nouă dezbatere. Astfel, chiar dacă britanicii vor hotărî ieșirea din Uniunea Europeană, premierul scoțian Alex Salmond este de părere că țara sa nu va fi pusă în aceeași situație, negocierile cu oficialii europeni fiind purtate înainte de transferul de suveranitate.

 

Alături de Scoția, în regiunea spaniolă Catalonia se dezbate organizarea unui referendum anul viitor pentru obținerea independenței față de Spania. Islanda este una dintre cele cinci țări candidate la aderare la UE și, alături de Muntenegru și Turcia, una dintre cele care au inițiat deja negocierile de aderare, înaintându-și cererea în 2009.

 

Recent, noul premier al Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, aflat într-o vizită la Bruxelles, a anunțat că decizia privind aderarea la UE se amână cel puțin până la toamnă și va depinde de rezultatele referendumului islandez.

 

În concluzie, s-ar parea că referendumurilor viitoare vor decide mișcările de pe scena „geo-politică” europeană pe termen mediu și lung. Influența cetățenilor începe parcă să se simtă astfel mult mai mult în demersurile care se fac la nivel național și european.

 

Dan LUCA este Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român - PSD Bruxelles.

 

dr. Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale