Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.08.2013 08:19

Editorial – corespondență specială din Bruxelles


A A

Viitorul construcției europene și România

Viitorul construcției europene și România

Odată cu urgența depășirii crizei financiare, atenția se îndreaptă spre integrarea europeană. Țările europene își reevaluează relația cu Uniunea Europeană. Peste 10 ani Uniunea Europeană va arăta diferit, total diferit de ceea ce este în prezent. Marile jocuri se derulează acum, atât la Bruxelles, cât și în principalele capitale europeane. Astfel, viitorului Uniunii Europene devine cel mai fierbinte subiect al dezbaterilor actuale.

 

În cadrul proiectului „Viitorul UE”, pe care îl coordonez din capitala Europei, am avut recent o excelentă întâlnire bilaterală cu unul dintre părinții Europei, Étienne Davignon, politician și om de afaceri belgian, fost vicepreședinte al Comisiei Europene. Davignon consideră că este foarte important să discutăm despre fragilitatea actualului sistem instituțional european. Trebuie să existe schimbări instituționale pentru ca statele membre să respecte obiectivele lor morale față de UE, fiind foarte important ca statele membre să accepte „suveranitatea partajată”.

 

Am făcut multe în construcția europeană, dar mai este mult de făcut în viitor!, peciza unul dintre susținătorii monedei euro. Convenția Europeană de acum 10 ani s-a organizat pe fond de progres, nu sub presiunea crizei. Acum UE este de câțiva ani în criză, iar datele problemei se schimbă. Sunt încă multe întrebări deschise. Accentuăm integrarea europeană în jurul euro-landului sau nu? Alegerile germane din septembrie 2013 sunt importante pentru viitorul continentului.

 

2013 este un an de gândire din punct de vedere al instituțiilor europene, pentru a pregăti „întâlnirea din 2014”, cel mai probabil după ce avem instalată viitoarea Comisie Europeană. Următoarele alegeri britanice se vor organiza când dorește Partidul Conservator britanic, iar asta influențează calendarul dezvoltării instituțiilor europene. Noul Tratat cu Marea Britanie are o implicație pentru celelalte țări europene, în contextul în care liderii britanici doresc renegocierea relației cu Uniunea Europeană și chiar o retragere a regatului din blocul comunitar, decizie determinată evident de majoritatea realizată într-un referendum.

 

În ecuația viitorului instituțiilor europene este foarte important ce fel de personalitate îi va lua locul în 2014 lui Herman Van Rompuy la președinția Consiliului. Succesorul poate să afecteze relația de putere dintre instituțiile europene. Viziunea europeană trebuie să fie un obiectiv al țărilor membre. În acest sens, sunt foarte importante dezbaterile naționale pe acest subiect, având în vedere că realitățile actuale sunt naționale (instituții, afaceri). De fiecare dată când s-a avansat în integrarea europeană a fost o țintă clară, un perimetru precis, mult mai ușor de vizualizat. Acum este ceva general, de genul „ajutor pentru integrare”.

 

Din această cauză factorul politic are un avantaj mult mai mare comparativ cu alte proiecte (ex. Piața unică, euro). La începutul acestui an am lansat proiectul prin care încerc să animez o dezbatere româneasca despre viitorul UE. Unde se plasează însă România în dezbaterea despre viitorul instituțiilor europene și al Uniunii Europene în general; Ce va însemna pentru România, ca și stat membru, un nou eventual nou Tratat al UE? România trebuie să aibă un profil articulat și la nivelul UE, așa cum are deja la nivelul NATO.

 

Coerență, predictibilitate, de asta are nevoie România raportându-ne la activitatea sa din Uniunea Europeană. Pentru atingerea acestor obiective e nevoie de input academic, e vorba de a implica în timp stakeholderii români, atât pe cei din țară, dar și pe cei din mediul capitalei Europei.

Dan LUCA este Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de socialdemocrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 

dr. Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale